19-årige Helene har bygget sit eget kamera ud af rester
DIYTech

19-årige Helene har bygget sit eget kamera ud af rester

Julie Schoen
Julie Schoen

19-årige Helene ejer tre helt særlige kameraer. Dem har hun nemlig selv lavet ud af rester fra hjemmet. Nu guider hun dig til, hvordan du selv, nemt, billigt og på under to timer kan gøre hende kunsten efter.

’Bevis det. Så tag et billede af mig!’

Den reaktion møder Helene Selmer Brøndsted fra Amager ofte, når hun går ud i verden og viser sine venner sine hjemmelavede kameraer.

- Selv min far, der går forholdsvist meget op i foto og analog, kunne ikke helt forstå, at det kan lade sig gøre at lave sit eget, som rent faktisk virker, griner 19-årige Helene.

Men det ER funktionelle kameraer, som Helene selv har bygget. Til dagligt går hun på Vallekilde Højskole, hvor hun studerer design. Højskoleholdet forsøger at lave tingene selv ud af genbrugsrester, og i den forbindelse fik hun idéen til at bygge sit eget kamera.

Jeg har fået mange reaktioner på kameraet. De fleste synes, det er ret fascinerende
fortæller Helene.
Her er ét af Helenes tre kameraer. Herunder kan du læse, hvordan du kan gøre Helene kunsten efter - altså hvordan du laver dit eget kamera
Her er ét af Helenes tre kameraer. Herunder kan du læse, hvordan du kan gøre Helene kunsten efter - altså hvordan du laver dit eget kamera

Kameraet er analog, og billederne bliver taget ved, at kameralinsen fanger et motiv, som via lys bliver printet ind på lysfølsomt papir. Herefter skal det lysfølsomme papir fremkaldes i et mørkt rum.

Det tog Helene tre dage i streg at udforske, hvordan hun bedst og lettest lavede et sådan kamera, og nu har hun fundet frem til den mest optimale ’opskrift’, som hun gladeligt deler med DBA Guide:

Det skal du bruge: For at bygge kameraet

- En kasse, lavet af plastik eller træ

- Sort maling Det kan både være spray eller ’normal’-maling

- Gaffatape

- En tom sodavands- eller øldåse

- Saks

- Nål

- Pap

- Lysfølsomt papir, som kan købes på fotohjemmesider og i fotobutikker, der handler med analoggenstande

Træ til salg på DBA

 1. Planker i ovntør eg, høvlet, slebet, revner og knaster udfyldt.

  Planker i ovntør eg, høvlet, slebet, revner og knaster udfyldt.

  Planker, ovntørre, planhøvlede og fyldte egeplanker. , Planker, 40mm tyk ovntør eg, 8-10%, høvlet, slebet på over og underside, kanter slebne med korn 120, evt revner og knaster er fyldt ud. Dvs helt

  2.500,00 kr.22-06-2021
 2. Planker, Gratis til afhenting

  Planker, Gratis til afhenting

  1,00 kr.05-06-2023
 3. Planker, Egetræ, Har de her 3 stykker egetræsplanker. Som er ovntørret de er 25 til 40 cm I bredden.

  Planker, Egetræ, Har de her 3 stykker egetræsplanker. Som er ovntørret de er 25 til 40 cm I bredden. Og 270 cm I længden. 40mm i tykkelsen høvlet på begge sider. Kan anvendes til hylder bænke eller a

  1.200,00 kr.05-06-2023
 4. Planker, Ask, Aske Planker frisk opskåret
5 x 45-60 x 280 cm
Prisen er pr stk
Flere haves
Super flot

  Planker, Ask, Aske Planker frisk opskåret 5 x 45-60 x 280 cm Prisen er pr stk Flere haves Super flotte til borde og bænke Og hvad man ellers kan finde på

  500,00 kr.05-06-2023
 5. Billige planker i egetræ - perfekt til højbede og byggeri i haven

  Billige planker i egetræ - perfekt til højbede og byggeri i haven

  Planker, Egetræ, Planker, brædder, lægter. lister og stolper i lufttørret egetræ. Perfekt til højbede, sandkasser, kantsikring, kompostbeholdere osv. Lægter 3,5x7cm - 28 kr pr meter. Brædder 29x100mm

  28,00 kr.21-02-2020
 6. Planker, Ask, Har de her stykker asketræs planker som er ovntørret. De har forskellige størrelser. M

  Planker, Ask, Har de her stykker asketræs planker som er ovntørret. De har forskellige størrelser. Med naturkant. Fra 25-30 cm I bredden. Og fra 115 til 175 cm I længden. De er høvlet på den ene side

  200,00 kr.05-06-2023
Helene, der har lavet hele tre kameraer selv
Helene, der har lavet hele tre kameraer selv

Det skal du bruge: For at fremkalde billedet

- En bakke med høje kanter, der holder tæt – vand skal kunne være i bakken uden at løbe ud. Du kan også bruge en flad skål.

- Fremkaldervæske

- Stopvæske

- Super fix-væske

- sort stof

- en tang

- en kagerulle

LÆS OGSÅ: Sebastian genbruger efterladte telte på Roskilde Festival

Her er de tre væsker, du skal bruge for at fremkalde billedet
Her er de tre væsker, du skal bruge for at fremkalde billedet

Sådan gør du: Når du skal bygge kameraet 

1. Anskaf eller byg selv en kasse, hvor det lysfølsomme papir kan ligge nede i. Kassen skal minimum være på størrelse med kassetten til et VHS-bånd. Den må meget gerne være dybere. Helene har selv bygget det ene af sine kameraer ud af trærester. Det andet har hun bygget ud af en gammel plastik-kasse.
Sørg for at kassen kan åbnes og lukkes, så du har mulighed for at placere et papir nede i den og efterfølgende tage det ud.

2. Mal kassen sort indvendig, så rummet inde i kassen bliver lystæt. Helene har brugt sort spraymaling til at male sine kasser. Brug sort gaffetape til at tape siderne til. I siderne kommer der nemlig ofte lys ind.
Har du ikke sort gaffatape, kan du blot male tapen sort. Det er vigtigt, at alt inde i kassen er sort, så der ikke er lysreflektioner i kassen.

3. Klip lidt i en dåse, og klister dåsestykket fast på indersiden, i midten af boksen med gaffatape, dér hvor din linse skal sidde.

LÆS OGSÅ: Gaven til manden, der har alt: Vidste du, at man kunne købe sådan noget?

Sådan ser Helenes andet kamera ud - det er lavet ud af en gammel plastikkasse
Sådan ser Helenes andet kamera ud - det er lavet ud af en gammel plastikkasse

LÆS OGSÅ: 10 ting, der er gode at vide, når du vil købe elcyklen brugt

4. Prik et lille hul gennem dåsen og kassen med en nål. Jo mindre hullet er, jo bedre kan du selv styre, hvad linsen skal fange. Hvis hullet bliver større, vil kameraet kun fange det, der er i forgrunden på billedet, hvorimod alt på billedet kommer med, hvis kameraet kun kan tage billedet gennem et lille hul.

5. Slib hullet med sandpapir, så du ikke kan skære dig på det, og så du undgår, at der kommer kanter på billedet.

6. Det sidste, du mangler nu, er at lave en lukkemekanisme, så du kan lukke lyset ude, når kameraet ikke skal tage billeder. Det gør du ved at klippe et stykke pap ud i en firkantet hestesko-form. Hestesko-pappet taper du på ude rundt om nål-hullet, så hullet er i midten af hesteskoen.
Herefter klipper du et stykke pap, der passer til at kunne dække midten af hesteskoen. Når du skal lukke for kameraets linje, skal det kunne lade sig gøre at skubbe det firkantede stykke pap ind i hesteskoen og lukke til. Så det kræver nok en lineal, når du tegner og præcision, når du klipper.

Så er dit kamera færdigt!

Helene i færd med at tage et billede med sit hjemmelavede kamera
Helene i færd med at tage et billede med sit hjemmelavede kamera

Sådan tager du billeder med dit kamera

Når du vil tage et billede, placerer du et lysfølsomt papir nede i æsken lige dér, hvor lyset fra hullet stråler ind i æsken. Placer kameraet på et bord eller et stativ, og tag billede af et motiv, der kan stå stille i maks tre minutter.

Herefter fjerner du papfirkanten fra hullet, så lyset stråler ind på det lysfølsomme papir i den lystætte boks. Lad kameraet og motivet stå stille i 0,5-2,5 minutter, før du lukker linsen til med papfirkanten. Så har du taget dit billede.

Ifølge Helene er det meget forskelligt, hvor lang tid du skal lade kameraet lukke lys ind på motivet.

Hvis du tager billeder udenfor, om dagen, i overskyet vejr, skal motivet og kameraet stå stille i mellem 2-2,5 minutter. I solskinsvejr behøver du kun at stå stille i 30 sekunder. Hvis dit færdige billede bliver for lyst, har du ladet lyset stråle ind på papiret i for lang tid. Bliver billedet for mørkt, har lyset strålet på papiret i for kort tid. Prøv dig frem.
Sådan lyder rådene fra Helene.

Hun forklarer samtidig, at det er svært at opgange noget om aftenen, så brug kun kameraet i dagslys, og helst udenfor.

Sådan gør du: Når du skal fremkalde dine billeder (tager cirka et kvarter)


1. Find et mørkt rum. Det kan typisk være et badeværelse, som ikke har et vindue. Hvis der kommer lidt lys ind på badeværelset, kan du dække det til med sort stof.

2. Rummet bliver så mørkt, at du har svært ved selv at se, hvad du laver. Derfor kan du med fordel købe en billig pære med rødeligt lys. Der findes også en app, som gør det muligt at lyse med rødt lys.

3. Find en bakke eller skål frem og bland fremkaldervæsen i bakken/skålen sammen med vand. Se blandingsforholdet på flasken. Kom billedet ned i væsen, og lad det ligge i den anviste tid.

4. Herefter skal billedet ligges ned i de to, andre væsker. Brug eventuelt en tang til at tage fat om billedet med, når det bades i væsken.

Køb mørkekammer-udstyr på DBA

 1. Objektiv til forstørrelsesapparat, Rimelig, Objektiv til forstørrelsesapparat. 
Soligor 50mm. 1:3,5.

  Objektiv til forstørrelsesapparat, Rimelig, Objektiv til forstørrelsesapparat. Soligor 50mm. 1:3,5. Fin stand. Glas pæne & rene. Blænderingen kører som den skal. Prisen er inkl. forsendelse.

  100,00 kr.19-02-2023
 2. Klemme pincet, God, Stål klemmer eller pincetter
De er fremstillet af rustfrit stål og er derfor mod

  Klemme pincet, God, Stål klemmer eller pincetter De er fremstillet af rustfrit stål og er derfor modstandsdygtig over for fotografiske kemikalier. 4 styks retro for 200,- nu: 150,- ved hurtig afhent

  65,00 kr.30-11-2022
 3. Diasrammer, optikker., God, Klaprammer ,store 26x31 cm. 150 kr pr stk( BEGGE SOLGT)
100 diasrammer A

  Diasrammer, optikker., God, Klaprammer ,store 26x31 cm. 150 kr pr stk( BEGGE SOLGT) 100 diasrammer AN med glas.125 kr. 2 Blitzer. 200 kr stk Ca 125 negativholdere til 6x6 cm(120).500 kr. 10 kr stk.Min

  100,00 kr.11-11-2018

5.552 annoncer med fotoudstyr er der netop nu på DBA. Du kan blandt andet købe blitzer, hukommelseskort og objektiver/linser.

Tre bakker og tre forskellige væsker skal der til, for at billedet er fremkaldt
Tre bakker og tre forskellige væsker skal der til, for at billedet er fremkaldt

5. Når billedet har været dyppet i alle tre væsker, har du dit negativ. For at få det reelle fotografi, dypper du negativet i vand, og trykker forsiden på dit negativ mod forsiden på det nye fotopapir. Mas vandet ud af de to stykker papir – det kan eventuelt gøres med en kagerulle.

6. Herefter ligger du billedet i lys i et halvt minut.

7. Nu tager du det nye fotopapir og dypper det i de tre væsker på skift, ligesom du gjorde med dit negativ.

8. Og så er du færdig! Nu skal billedet bare tørre, og så har du ellers dit helt eget ”selvskabte” billede.

Det overskydende væske fra din billedefremkaldelse kan godt genbruges, hvis du hælder det ned i en lystæt beholder. Her kan det cirka holde sig en uge.

Mere udstyr til mørkekammeret

 1. Opemus 5, God, Sort/hvid forstørrelsesapparat Opemus 5, med diverse filtre og andet udstyr herunder

  Opemus 5, God, Sort/hvid forstørrelsesapparat Opemus 5, med diverse filtre og andet udstyr herunder timer, fremkaldertanke mv, alt som vist på billederne. Det er længe siden det er blevet brugt men a

  1.700,00 kr.05-06-2023
 2. Meopta klapramme

  Meopta klapramme

  Klapramme, God, Meopta klapramme købt som del af en større mængde fotoudstyr. Sælges da jeg ikke har brug for den. Køber betaler fragt.

  500,00 kr.04-06-2023
 3. Udstyr til mørkekammer, God, Sjældent brugt udstyr til mørkekammer sælges. Sættet inkluderer en fung

  Udstyr til mørkekammer, God, Sjældent brugt udstyr til mørkekammer sælges. Sættet inkluderer en fungerende Optimus 4x4 forstørrelsesapparat og en AP fremkaldertank m.v.

  600,00 kr.04-06-2023
 4. Apo Rodenstock Rodagon, Perfekt, Som ny . Knivskarp Rodenstock Apo Rodagon 75 mm x D1x 4.0 til forst

  Apo Rodenstock Rodagon, Perfekt, Som ny . Knivskarp Rodenstock Apo Rodagon 75 mm x D1x 4.0 til forstørrelses apparat eller til digital fotografering . Nok det yperste glas penge kan købe. Ingen fejl ,

  900,00 kr.03-06-2023
 5. DURST M 300 Forstørrelses Apparart, Forstørrelses apparart til Sort/hvide fotos. Med Rodenstock Lins

  DURST M 300 Forstørrelses Apparart, Forstørrelses apparart til Sort/hvide fotos. Med Rodenstock Linse. I fineste stand. Se også gerne mine andre annoncer.

  450,00 kr.03-06-2023
 6. Forstørrelsesapparat LPL, Perfekt, LPL C7700MX forstørrelsesapparat med farvehoved til negativ film

  Forstørrelsesapparat LPL, Perfekt, LPL C7700MX forstørrelsesapparat med farvehoved til negativ film op til 6x7 i find stand. Der medfølger et Rodagon 50/2.8 objektiv, transformer 230v-12v og manual (k

  1.800,00 kr.02-06-2023

Klik her og se de ting, du kan købe til mørkekammeret på DBA.

Billedet til venstre viser et negativ taget med Helenes kamera. Billede til højre viser hendes billede
Billedet til venstre viser et negativ taget med Helenes kamera. Billede til højre viser hendes billede
Helenes mange negativer og billeder, skabt med hendes eget kamera
Helenes mange negativer og billeder, skabt med hendes eget kamera

Hvis du er til analog-tech, så er du nok også interesseret i at læse om denne Nokia til salg på DBA. Den var nemlig en af de første Nokia-"mobiltelefoner" på markedet. 

På DBA Guide kan du finde mange trin-for-trin-guides til diverse ting. Blandt ande til, hvordan du fjerner dine stearinpletter fra dit spisebord eller sofabord, eller hvordan du stopper rusten på din bil. Du kan også finde en smart metode til, hvordan du nemt kan finde dit smykke igen i sandet, og vi er også klar med en guide til dig, der har en gammel og grim sofa, og gerne vil forvandle den til et nyt møbel.

Du kan også se, hvordan du fjerner kakler fra et gammelt og grimt sofabord. Kig med i videoen herunder, eller læs mere i artiklen, her.

Relaterede artikler