Sådan foretager du en fejlfinding og får lys i lampen igen

Sådan foretager du en fejlfinding og får lys i lampen igen

26. september 2021

Hey, hvem slukkede lyset? Der er ingen grund til at kaste lampen i containeren med gammelt elektronik, fordi den pludselig stopper med at lyse. Du kan nemlig godt vække den til live igen. Stig Bomholt, formand for Repair Cafe Danmark, guider dig her gennem et par simple trin, så du får lys i lampen igen.

Du kender det. Lige pludselig, uden nogen varsel, virker pæren ikke længere. Klik. Niks, der er ingen forbindelse. Klikklikklikklik. Stadig ikke, og jo mere febrilsk du klikker på knappen, jo mere går det op for dig, at noget er galt.

Så hvad gør du?

Du finder fejlen. Der er nemlig ikke nogen grund til at kassere lampen, blot fordi der ikke er lys i pæren. Lyder det avanceret, kan vi berolige dig med, at det faktisk slet ikke er så svært. Vi har allieret os med Stig Bomholt, formand for Repair Cafe Danmark, der har mange års erfaring med at vække gammelt elektronik til live igen. Læs med her, hvor eksperten kaster lys over sagerne, og fortæller dig, hvordan du får gang i lampen igen.

LÆS OGSÅ: Disse lamper skal du holde øje med på DBA

I denne lampe går ledningen direkte fra fatningen til stikkontakten, men sådan er det ikke for alle lamper.

Derfor skal du ikke kassere den gamle lampe

Selvom den lever en stille tilværelse på bordet eller hænger som fluen på væggen i værelset, er lampens liv en evig kilde til forundring. Som ved et trylleslag beslutter den sig fra det ene øjeblik til det andet for ikke at virke længere. Heldigvis er der ikke nogen grund til at kaste lampen i containeren, for du kan faktisk fikse den i langt de fleste tilfælde, fortæller Stig Bomholt:

- Hos Repair Cafe Danmark er lamper noget, vi ofte reparerer, og det kan der være mange årsager til. Det kan være, at ledningen har været snoet mange gange gennem 30 år, og så knækker den. Det kan være en skrue, der er løs, eller en lodning, der går. Derfor begynder vi altid vores arbejde med en fejlfinding, fortæller han.

Det er nok de fleste, der vil kigge blankt ud i luften og tænke, 'hvad gør jeg', når lampen ikke længere leverer lys. For ja, hvordan griber du det egentlig an? Det er nemlig ikke uden betydning, hvor du begynder din fejlfinding.

Herunder kan du læse, hvordan Stig Bomholt finder ud af, hvorfor lampen ikke lyser.

Det er populært at indrette hjemmet med arkitektlamper. Lige nu finder du mere end 800 modeller på DBA, og her kan du se dem, der koster under 200 kroner.

Her starter du din fejlfinding

Det er helt afgørende, du finder fejlen, før du fikser lampen. For det giver jo sig selv, at det er dumt at skifte ledningen, hvis problemet faktisk er et andet sted. Har du en lampe, der ikke lyser, skal du begynde fejlfindingen i en af enderne – det vil sige ved stikket eller ved pæren:

- Det første, du kan undersøge, er, om pæren er sprunget. Sæt pæren i en anden lampe, som du ved virker, og find ud af, om der er lys i den. Lyser den, bevæger du dig videre til fatningen, for at finde ud af, om den virker, fortæller Stig Bomholm erfarent og fortsætter:

- Er den intakt? Er alle skruerne stramme? Det kan du undersøge, og fungerer fatningen, som den skal, fortsætter du med ledningen. Er den forbundet til fatningen? Er den knækket? Hvis ledningen for eksempel ikke er forbundet til fatningen, ja så er det dér, fejlen er, forklarer han.

Det er ofte i fatningen, at fejlen findes, for mange lamper har på et eller andet tidspunkt i deres levetid været en tur på gulvet. Sådan en udflugt kan resultere i, at fatningen er knækket eller en skrue er gået løs, så ledningen ikke er monteret korrekt længere. Det samme kan også ske i selve stikket, fortæller Stig Bomholt om nogle af de mest almindelige årsager til, at der ikke er hul igennem.

LÆS OGSÅ: Se de fedeste PH lamper på DBA og få tips til at købe dem brugt

Du får brug for et multimeter, når du skal finde ud af, hvorfor lampen ikke lyser.

Instrumentet du ikke kan undvære

Har du nogensinde nærstuderet din lampe? Hvis du har, vil du vide, at ledningen enten går direkte fra stik til pære eller direkte gennem en stikkontakt. Men underordnet, hvilken model du kæmper med netop nu, får du brug for en allieret:

- Det er nu, du finder multimetret frem og måler forbindelsen, fortæller Stig Bomholt og fortsætter:

- Multimetret er et standardinstrument, der blandt andet viser, om der er strøm på batterier og i stikkontakter. Du kan bruge det til at måle, om der er forbindelse i en ledning. Der findes en indstilling, så den hyler, hvis der er forbindelse, men ellers er den stille, guider han.

Med et multimeter som en del af hæropstillingen, er du klar til at gå i krig med lampen. Har du ikke det stærke multimeterkort på hånden, opfordrer Stig Bomholt dig til at låne måleinstrumentet af naboen, en god ven eller en i familien. Du kan selvfølgelig også finde et multimeter på DBA, hvis du har mange lamper eller anden elektronik, der skal gennemgås.

Er du i tvivl om, hvordan du bruger et multimeter? Så læs med under annoncerne, hvor Stig Bomholt fortæller, hvordan du gør.

Har du ikke allerede et multimeter, kan du finde et på DBA.

Sådan bruger du et multimeter

Har du aldrig haft et multimeter i hænderne før, kan det være svært at vide, hvordan du bruger det. Heldigvis er det ikke så indviklet, skynder Stig Bomholt sig at tilføje, så tør bare sveden af panden. Selv, hvis hænderne ikke er skruet rigtigt på, kan du få succes med fejlfindingen:

- Først skal du have fat i metallet, og det er de små ledninger, som ofte er brune eller blå, men de kan også have andre farver. De er afisolerede, så der stikker noget kobberledning ud, og det er dem, du skal måle på med multimetret, fortæller Stig Bomholt.

- Multimetret tilslutter du i begge ender af ledningen, og vil du tjekke, om der er en løs forbindelse på ledningen, kan du forsigtigt vride den op og ned. Det fremprovokerer et eventuelt brud på ledningen, og stopper måleinstrumentet med at hyle, er der en løs forbindelse et sted, siger Stig Bomholt.

Og hvad gør du så? Det afslører eksperten herunder.

LÆS OGSÅ: DIY: Lampefod i beton – En nem guide
LÆS OGSÅ: Her kan du få et overblik over alle DBAs tech-produkter

Skal ledningen på lampen skiftes? På DBA kan du finde mange ledninger, der er klar til at blive monteret på din lampe.

Det gør du, hvis der er forbindelse

Er der forbindelse fra ledningen til stikket? Så er det ikke ledningen, der er årsag til det manglende lys, og du må nu i gang med at undersøge, om fejlen findes på den anden side af kontakten op til pæren. Grib fat om multimetret endnu en gang for at finde ud af, om der er forbindelse til fatningen:

- Der sidder to skruer i fatningen, som du skruer af, og der måler du direkte på metallet. Er der også forbindelse her, er både ledningen og stikket fint, og så er det kontakten, der er i stykker.

Multimetret er altså en uundværlig del af din fejlfinding, for det afslører, hvilken del af ledningen, der skal skiftes. Men et multimeter er ikke det eneste, du får brug for, når du skal reparere lampen. Et kamera er nemlig også et vigtigt værktøj i fejlfindingsprocessen, og under annoncen kan du finde ud af, hvorfor Stig Bomholt anbefaler dig at bringe din indre fotograf på banen.

Du får brug for en skruetrækker, når du skal reparere lampen. Lige nu er der mere end 400 skruetrækkere til salg på DBA.

Et uundværligt tip fra eksperten

Du skal skille tingene godt og grundigt ad, når du selv vil fikse tingene, fortæller Stig Bomholt, og selvom det kan virke afskrækkende, opfordrer han dig alligevel til at gå i gang. Det er nemlig slet ikke så farligt, som det lyder, så længe du husker en enkelt – men vigtig – ting:

- Du skal være særligt opmærksom på, at stikket er pillet ud af stikkontakten, når du skiller noget ad, men det er også en god ide at tage billeder undervejs, for så kan du altid gå baglæns, fortæller Stig Bomholt og fortsætter erfarent:

- Du kan ikke altid huske, hvordan du har gjort, og hvilken ledning som passer hvor, så fotografér løbende med mobilen. På den måde kan du altid se, hvordan ledningerne oprindeligt var samlet. Det er især en god idé, hvis det er første gang, du arbejder med fejlfinding, for der kan være mange ledninger at holde styr på, siger han.

Er det ikke lampen, den er gal med, men har du en brødrister, en elkedel, en køkkenmaskine, et strygejern, glattejern eller en hårtørrer, som strejker? Principperne for fejlfinding er de samme, så der er ingen undskyldninger for ikke at få lappet sagerne sammen igen:

- Ofte er det produkter, hvor ledningen rulles sammen, der er mere udsatte for, at ledningen knækker, eller at der opstår en løs forbindelse. Derfor skal ledninger altid foldes i cirkler, så de ikke belastes mere end højst nødvendigt. Det er ledningen, som fører strømmen videre, så skal der gang i elektronikken, må den være i topform, fortæller Stig Bomholt afslutningsvist.

Har du ikke selv mod på at kaste dig ud i reparationerne? Du kan altid kigge forbi din lokale Repair Cafe Danmark med teknikken. De hjælper dig med at få liv i lampen, kickstarte køkkenmaskinen, eller hvad du nu ellers har opgivet selv at reparere.

Skal ledningen skiftes, kan du med fordel finde en ny på DBA. Her kan du se dem, der koster mindre end 50 kroner.

De kan fikse mange ting hos Repair Cafe Danmark, så du skal ikke tøve med at kigge forbi, når teknikken driller. Der er dog et par enkelte ting, de ikke kan hjælpe dig med, så har du udfordringer med bilen, er det ikke stedet, du skal lægge vejen forbi. Du kan dog selv tage kampen mod rusten op, og her viser vi dig, hvordan du stopper den fra at overtage bilen.

Er du ikke bange for at smøge ærmerne op? Så er der penge at spare. Det er nemlig billigere at fikse ting selv, end det er at købe nyt. Har du et par gamle stole i flet, som har set bedre dage? Du kan faktisk selv give stolene nyt flet, og i videoen kan du se, hvordan du gør.