Natasha gør yt til nyt: Sådan gør hun
DIYBolig

Natasha gør yt til nyt: Sådan gør hun

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Selv den allergrimmeste sag kan gå hen og blive den allersmukkeste. Det er Natasha ekspert i. Hun renoverer aflagte ting og sælger dem på ingen tid. Læs med her og få tips og tricks til, hvordan du kan gå i hendes fodspor.

’Fordi nyt-brugt er bedre end nyt-nyt’

Sådan lyder 22-årige Natashas motto. Hun brænder både for genbrug og bæredygtighed, og hun vil generelt gerne have, at folk bliver bedre til at bruge, det de har frem for at smide ud og købe nyt.

- Jeg har også et stille hint, som er ’lad vær med at gå i Ikea – du kan få noget ligeså smukt her, som er genbrugt’, siger hun.

Natasha Witzels store passion og kærlighed til at genbruge ting har ført til, at hun i dag sætter gamle, aflagte ting i stand, så de på den måde kan få et nyt liv og blive interessante at have i hjemmet igen.

- Det der med, at andre har sorteret det fra, og at jeg så kan få nogle nye til at værdsætte det, er super fedt. Det er fedt at bruge noget, der allerede er skabt, og så skabe det på ny, siger Natasha.

På dagligbasis gennemtrævler Natasha enten diverse genbrugsbutikker i Aalborg, hvor hun bor, eller søger efter ting på onlinesider som DBA og Facebook. I weekenderne sætter hun tingene i stand, og til sidst sætter hun dem til salg på diverse sider.

Hun er især på jagt efter loftlamper, bordlamper og gulvlamper, men hun opkøber også vaser, lysestager, billeder, keramik og andets nips.

Natasha køber især brugte lamper i forskellige afskygninger og sætter dem efterfølgende i stand:

 1. Væglampe, Louis Poulsen Lillebror 2 stk., 2 stk. Louis Poulsen Lillebror væglamper. Brune. Den ene l

  Væglampe, Louis Poulsen Lillebror 2 stk., 2 stk. Louis Poulsen Lillebror væglamper. Brune. Den ene lidt slidt i farven ved kanterne. Begge med ledninger med støbte stik. Fatninger E14 - lille gevind.

  100,00 kr.05-06-2023
 2. Væglampe, Vitrika: ALADDIN, 2 Skønne Retro Lamper.,,

  Væglampe, Vitrika: ALADDIN, 2 Skønne Retro Lamper.,,

  500,00 kr.05-06-2023
 3. Væglampe, 2 super fede LED lamper i rumraket og planet design
De er pink og blå, kan sættes i kontak

  Væglampe, 2 super fede LED lamper i rumraket og planet design De er pink og blå, kan sættes i kontakt ellers bruger de 3xAA batterier hver. ledningen måler ca 90cm De fremstår som nye, næsten ikke b

  90,00 kr.05-06-2023
 4. Væglampe, Fog og Mørup, Et par Fog og Mørup “Nordlys” væglamper, designet af Jo Hammerborg

Bedre bi

  Væglampe, Fog og Mørup, Et par Fog og Mørup “Nordlys” væglamper, designet af Jo Hammerborg Bedre billeder kommer på. Prisen er for dem begge, samlet. Kan sendes for 50 kr.

  2.400,00 kr.05-06-2023
 5. Væglampe, Ældre Kohorns-Lamper

  Væglampe, Ældre Kohorns-Lamper

  300,00 kr.05-06-2023
 6. Væglampe, Ball Wall, Disse tre retro inspirerede Ball Wall lamper sælges. 
Petroleums blå, orange og

  Væglampe, Ball Wall, Disse tre retro inspirerede Ball Wall lamper sælges. Petroleums blå, orange og sort. Klassisk magnet ophæng. De er med almindeligt stikkontakt udtog i enden, og der sidder en

  150,00 kr.05-06-2023

På DBA er der lige nu 26.642 lamper til salg. 253 af dem er loftlamper, mens 11.788 er bordlamper.

Den her ting er køberne vilde med

Natasha har altid været vild med selve genbrugskonceptet, men det er kun to måneder siden, hun kastede sig ud i at renovere ting og efterfølgende sælge dem videre.

Det hele begyndte, da hun skulle rydde op i sine ting. Hun havde en bordlampe til at ligge, som hun ikke brugte, og hun vidste ikke rigtig, hvad hun skulle stille op med den.

- Jeg tænkte, hvis nu jeg up-cykler den, bliver den måske flottere, og så kan det være, jeg vil bruge den, siger Natasha.

Hun gav den meget almindelige og traditionelle bordlampe med hvid fod og hvid lampeskærm en makeover. Ved hjælp af en grå malerrest og havesnor fik lampen et helt nyt udtryk.

Natasha havde dog stadig ikke rigtig plads til lampen, så hun valgte at sætte den til salg. Det viste sig, at der var rigtig mange, der snildt kunne finde plads til den up-cyklede bordlampe i deres hjem.

Der var så mange, der skrev på lampen, og da den var solgt, blev jeg ved med at få henvendelser på den. Det var helt vildt
siger Natasha.

Det blev starten på en ny æra i Natashas liv, og siden da har hun opkøbt gamle ting og givet dem ny værdi.

LÆS OGSÅ: DIY: Giv den gamle lædersofa en opfrisker 

Havesnor. det var alt, hvad der skulle til, for at forny denne lampeskærm
Havesnor. det var alt, hvad der skulle til, for at forny denne lampeskærm

Alt undtagen to ting genbruges

Natasha går så meget op i at genbruge aflagte ting, at hun stort set ikke køber noget nyt, når hun skal istandsætte sine nyerhvervede fund.

- Det, synes jeg, er sjovest, og selve ideen med at genbruge ting vil gå af det, hvis jeg erstattede alt på de brugte ting med helt nye ting, siger Natasha.

Der er dog to ting, som hun endnu ikke har kunne finde i genbrugsbutikker eller på diverse sider, hvor der sælges ting, som folk ikke vil have mere. Disse to ting er lak og tekstillim, som hun bruger, når hun sætter loftlamper, bordlamper og gulvlamper i stand.

Her kan du finde gamle, billige bordlamper, som du kan sætte i stand:

 1. Lampe, Herstal, 4 stk Herstal bordlamper sælges pr stk 300 kr

  Lampe, Herstal, 4 stk Herstal bordlamper sælges pr stk 300 kr

  300,00 kr.05-06-2023
 2. Arkitektlampe, Turkisblåt arkitektlamper 2 stk

  Arkitektlampe, Turkisblåt arkitektlamper 2 stk

  300,00 kr.05-06-2023
 3. H:42 cm Stor vintage Murano hvid swirl egg lampe

  H:42 cm Stor vintage Murano hvid swirl egg lampe

  Lampe, Murano lampe, Vintage stor Murano egg lampe i hvid glas med swirl. Mundblæst i en smuk oval form som et æg og er derfor kendt som ''egg lamp''. Helt fantastisk, skulpturel lampe. Håndlavet i It

  9.800,00 kr.13-04-2023
 4. Lampe, 2 stk Retrolamper i brunt glas, med orange “ hesian agtig” skærm. Pris er for begge to

  Lampe, 2 stk Retrolamper i brunt glas, med orange “ hesian agtig” skærm. Pris er for begge to

  400,00 kr.05-06-2023
 5. Skrivebordslampe, Le Klint, Le klint 306 bordlampe / væglamper

Modellen i krom er en udgået model

  Skrivebordslampe, Le Klint, Le klint 306 bordlampe / væglamper Modellen i krom er en udgået model Flot stand Prisen er pr. stk. 2600

  2.600,00 kr.05-06-2023
 6. Anden bordlampe, Flot vintage keramik lampe.
Formen er super flot og den har en god størrelse. Farve

  Anden bordlampe, Flot vintage keramik lampe. Formen er super flot og den har en god størrelse. Farven er spættet og i varme brune nuancer. Skærm medfølger. Mål 47x14 cm. Ca. 54 cm. høj inkl. skærm.

  225,00 kr.05-06-2023

9.804. Så mange bordlamper kan lige nu findes på DBA, og 2.509 af dem koster mindre end 100 kroner.

Sådan gør hun – Maling og limen

Når Natasha giver lamperne en makeover, bruger hun gamle malerrester, som hun har til at ligge derhjemme i forvejen. Efter hun har givet tingene en tur med penslen, lakerer hun , så hun er sikker på, at malingen holder og ikke skralder af.

Lakken, som hun lakerer med, køber hun i Harald Nyborg. Det er nemlig det sted, hun har kunne finde den billigste.

Tekstillimen bruger Natasha, når hun skal sætte en lampeskærm i stand. Oftest ombetrækker hun dem nemlig med noget andet og lidt anderledes stof med sjove mønstre, så de på den måde får et helt nyt udtryk.

LÆS OGSÅ: På besøg hos en genbrugselsker, Carina Vester Olsen

Der er 9.804 bordlamper til salg på DBA, så der er altid nogen at vælge imellem og shine op. Her er en lampefod, som Natasha har haft i sine kærlige hænder
Der er 9.804 bordlamper til salg på DBA, så der er altid nogen at vælge imellem og shine op. Her er en lampefod, som Natasha har haft i sine kærlige hænder

Sådan gør hun – Stof og fatning

Stoffet er enten noget, hun har derhjemme i forvejen, men det kan også være aflagt sengetøj, viskestykker, duge eller andet stof, som hun køber brugt på nettet eller i genbrugsforretninger.

Jeg synes, autentiteten ville gå af det, hvis jeg gik i Stof 2000 og købte noget nyt
siger Natasha.

Hvis fatningen på lampen ikke virker, erstatter hun den med en anden, som hun også har købt brugt. I genbrugsbutikker er der nemlig ofte en teknikafdeling, hvor der ligger gamle fatninger og ledninger i kasser.

- Jeg kan godt lide at mikse brugte ting, så hr. Jensens lampe og fru Hansens dug pludselig bliver forenet i én og samme ting, siger hun.

Den havesnor, som Natasha har viklet omkring de populære lampeskærme, er heller ikke noget, hun har været ude at købe. Hun fandt en rulle i sin kælder.

Natasha køber også brugte nipsting, som hun sælger videre:

 1. Klokke stage, Flot messing bordklokke med lysestage i toppen. Højde 18 cm. Diameter bund 8,5 cm. Der

  Klokke stage, Flot messing bordklokke med lysestage i toppen. Højde 18 cm. Diameter bund 8,5 cm. Der er god klang i bordklokken. Pris 300 kr. Se også m

  300,00 kr.05-06-2023
 2. Lysestage / lanterne , Eva solo, Fin lysestage/lanterne fra Eva Solo i glas med sølvfarvet bund.
Rig

  Lysestage / lanterne , Eva solo, Fin lysestage/lanterne fra Eva Solo i glas med sølvfarvet bund. Rigtig pæn stand.

  100,00 kr.05-06-2023
 3. Lysestage, Retro lysestage i lyst træ
Høj 40 cm
Dia 15 cm

  Lysestage, Retro lysestage i lyst træ Høj 40 cm Dia 15 cm

  50,00 kr.05-06-2023
 4. Lysestager, Lyngby

  Lysestager, Lyngby

  125,00 kr.05-06-2023
 5. Lysestager

  Lysestager

  15,00 kr.05-06-2023
 6. Lysestager, Ukendt

  Lysestager, Ukendt

  75,00 kr.05-06-2023

På DBA er der lige nu 692 annoncer, der hører under kategorien nips.

Det her skal du kigge efter, hvis du vil gøre det samme

Hvis du kunne tænke dig at gøre Natasha kunsten efter, er der især en væsentlig ting, du skal holde øje med, når du er på jagt efter brugte sager.

Når man skal købe noget brugt, som man vil sætte i stand, er det godt at kigge efter de skæve ting. Det er ofte de ting, der ser kedelige ud og de ting, der er lige til storeskrald, der kan gå hen og blive de allerfedeste
siger Natasha.

Hun slår også fast, at en stor fordel ved at gå efter de umiddelbart kedelige sager, er, at de sjældent koster særlig meget. Ofte giver Natasha helt ned til 5 til 10 kroner for en lampeskærm, mens hun ofte giver omkring 30 kroner for en lampefod.

LÆS OGSÅ: Så meget sparer du på at købe designertasken brugt

Natasha har altid været meget kreativ, og derfor har hun også valgt at studere grafisk design. Alt hvad hun renoverer, har hun dog lært af sig selv
Natasha har altid været meget kreativ, og derfor har hun også valgt at studere grafisk design. Alt hvad hun renoverer, har hun dog lært af sig selv

Sundhedsskadeligt - Gør det udenfor

Når du så har spottet de allerkedeligste ting og skal i gang med at gøre dem til de allerfedeste, skal du huske at dække ordentligt af, hvis du skal bruge maling. Og hvis du lakerer dem, hvilket ifølge Natasha er en rigtig god idé, skal du huske at gøre det udenfor.

- Lakeringen skal absolut foregå udenfor. Det lugter så skrapt, så jeg tror, det er ret sundhedsskadeligt at gøre indenfor, siger Natasha.

Inden Natasha kaster sig ud i at male og lakere lamperne, vasker hun dem grundigt, så der ikke sidder noget snavs.

LÆS OGSÅ: Se hvordan denne lampe blev sød og sjov til børneværelset

Det er den her lampe, som startede det hele. Lampeskærmen er dækket af brunt havesnor, mens foden har fået en tur med en grålig maling
Det er den her lampe, som startede det hele. Lampeskærmen er dækket af brunt havesnor, mens foden har fået en tur med en grålig maling

Sådan prissætter Natasha sine ting

Natasha er vild med at sætte gamle ting i stand, og det er glæden ved hendes to måneder gamle hobby, der er nøgleordet. Indtjeningen på produkterne kommer nemlig i sidste række.

Hun har så meget fokus på at bruge brugte ting til at istandsætte sagerne med, og derfor bruger hun oftest omkring 50 kroner på hvert produkt – i hvert fald når det gælder lamperne.

Hun sætter prisen ved at gange det beløb, hun har brugt på produktet med 2 eller 3 og en sjældengang med 4. Oftest tager hun omkring 125-150 kroner for lamperne.

- Det er ikke så vigtigt for mig at tjene penge på det, men det er klart en bonus. Og jeg kan ikke lide at tage røven på folk, så jeg vil hellere sælge tingene billigt, siger Natasha.

Hun har dog flere gange fået af vide, at hun snildt kan tage flere penge for lamperne – især for de populære lamper, som har havesnor viklet omkring lampeskærmen.

Jeg bruger omkring 2 timer på de lampeskærme, så det er en meget lav timeløn, men man skal også huske på, at det er ’no-label-produkter’, og jeg bliver bare så glad for, at folk kan lide de ting, jeg laver
siger hun.

Natasha sælger sine ting på sin Instagram-profil ’genbrug_og_andet_godt’. Hvor længe hun vil blive ved med at sætte ting i stand og sælge dem videre, ved hun ikke, men hun ved, at hun ikke stopper foreløbigt.

- Lige nu er jeg bare spændt på at se, om det er en vedvarende interesse for både mig og for mine købere. Men jeg fortsætter med at gøre, som jeg gør nu, og så må jeg se, hvordan interessen er fremadrettet, siger hun.

Til sommer vil Natasha  tage rundt på forskellige loppemarkeder i landet og se, om der også er interesse for hendes ting der.

LÆS OGSÅ: Podcast: Lyt til Jeanette fra Allerød, der har 463 ting til salg på DBA

Nogle gange er det bare en klat maling i en anden farve, der skal til for, at lampen bliver optimal
Nogle gange er det bare en klat maling i en anden farve, der skal til for, at lampen bliver optimal

Natasha køber altid sine produkter så billigt som muligt, men på DBA er der også massevis af designlamper til salg:

 1. PH, 3,5-2, bordlampe, PH 3,5-2 PATENTED FRA 1930ERNE MED GUL ZINK OVERSKÆRM M2 I GULBEMALEDE GLAS

  PH, 3,5-2, bordlampe, PH 3,5-2 PATENTED FRA 1930ERNE MED GUL ZINK OVERSKÆRM M2 I GULBEMALEDE GLAS OG MED U2 GULBEMALEDE HVID OPAL . MED GENNEMGÅENDE AFBRYDER OG SKÆRMHOLDER AF TRÅDBEN. ALT ER 100

  14.900,00 kr.05-06-2023
 2. PH, PH5

  PH, PH5

  1.000,00 kr.05-06-2023
 3. Jo Hammerborg, Equator, loftslampe, Sælger min loftlampe, som jeg tænker er af Jo Hammerborg for Fog

  Jo Hammerborg, Equator, loftslampe, Sælger min loftlampe, som jeg tænker er af Jo Hammerborg for Fog og Mørup modellen Equator. Et par af skruerne er udskiftet med nye, som er lidt lange. Det ses kun

  950,00 kr.05-06-2023
 4. Anden arkitekt, væglampe, Iconi Diamond i Kobber

62cm den store model. 

Aldrig brugt, stadig med f

  Anden arkitekt, væglampe, Iconi Diamond i Kobber 62cm den store model. Aldrig brugt, stadig med foile på. Den har lille skramme (se sidste billede) Ny pris 4500kr

  1.800,00 kr.05-06-2023
 5. PH, Vandpumpe, rav, gulvlampe, Helt ny, ligger i original kasse, har dog været åben for at tjekke at

  PH, Vandpumpe, rav, gulvlampe, Helt ny, ligger i original kasse, har dog været åben for at tjekke at den er i orden. Billedet er modelfoto fra nettet. Søgeord: Louis Poulsen, Poul Henningsen,

  18.500,00 kr.05-06-2023
 6. Holmegaard, One, bordlampe, 2 stk Holmegaard bordlamper. Små skår i foden af den ene. Sælges samlet

  Holmegaard, One, bordlampe, 2 stk Holmegaard bordlamper. Små skår i foden af den ene. Sælges samlet for 1.000 kr.

  1.000,00 kr.05-06-2023

Lige nu er der 5.173 designerlamper til salg, og her kan du se de billigste.

I modsætning til Natasha er der rigtig mange danskere, der smider aflagte ting i skraldespanden fremfor at forsøge at sælge dem videre og lade andre få glæde af tingene. Det viser en ny statistik. Her kan du læse meget mere om denne tendens og få tips til, hvordan du kan tjene penge på dine aflagte sager frem for blot at kyle dem i skraldespanden.

Statistikken viser også, at antallet af genbrugsjægere er steget for tredje år i træk, så der er stor sandsynlighed for, at dit skrald kan blive en andens guld. Der er særligt én bestemt ting, som er meget populær at købe brugt.

I videoen herunder kan du se med, når vi tager hjem og besøger Pia, der har en kælder fyldt med ting, hun er i tvivl om har værdi. Det vurderer vi for hende. Se med i videoen og læs med i artiklen her!

Relaterede artikler