Møblernes Folkevogn.

Møblernes Folkevogn.

Af Lise & Michael / 9. maj 2016

Møblernes Folkevogn.

Elsker I også udfaldet af en god og vellykket “skattejagt” i familiens skattekamre? - Jeg var helt ovenpå, da jeg forleden fandt et pragteksemplar i mine svigerforældres lade. En, efter min mening, drømme lade, som førhen har gemt på bla. Børge Mogensens Safari-stol. Denne gang var jeg så heldig at opstøve en gammel Børge Mogensen J39 (kaldet: Folkestol). Den passer perfekt ind i min stolesamling, som indtil videre er repræsenteret af: Erik Buch, Wegner, Kofoed, Folke Pålsson og et par andre.

DBA Guide Lise og Michael
Au naturel

Folkestolen (J39) blev formgivet i 1940’erne af Børge Mogensen. På dette tidspunkt var Børge udviklingschef for FDB. FDB stod bag mange super lækre kvalitetsmøbler til fordelagtige priser, som kunne købes i den lokale dagligbrugs. Stolen J39 blev døbt “Folkestolen”, da den, med de super skarpe priser, kunne købes af alle. Det blev altså mere eller mindre et folkeeje. Stolen er helt sikkert min favorit i FDB’s repertoire!

De nyproducerede folkestole er ikke et billigt alternativ længere - én ny stol koster i dag godt 3000 kroner.

Michael

FDB’s stole er ikke decideret sjældne, fordi der blev solgt så mange eksemplarer. Men priserne er kun gået én vej siden. I dag koster en Folkestol i OK stand omkring 1000 kroner på DBA (jeg var meget tæt på, at købe en få dage forinden jeg fandt den). Stolen bliver stadig produceret, det i sig selv er ret imponerende. Tænkt sig, at han for over 60 år siden, kunne tegne og producere møbler, som den dag i stadig er nutidige. De nyproducerede folkestole er ikke et billigt alternativ længere - én ny stol koster i dag godt 3000 kroner.

Hvis man skulle være så heldig at fremskaffe sig en stol, som min, og flettet ikke står til at rede, så kan det stadig svare sig at holde liv i den. Jeg mener en ny omgang papirsflet koster 800 kroner hos en professionel. Jeg valgte dog i første omgang, at holde omkostningerne helt i bund og bevare det gamle flet. Hvis jeg engang skal have nyt flet, overvejer jeg at lakere stolen sort. Så passer den bedre til vores Wegner Y-stol, som også er sort.

Jeg er dog af den overbevisning om at holde liv i de gamle stole, da der er mange år tilbage i dem endnu. Jeg valgte derfor at puste noget nyt liv i vores alle sammens Folkestol. Se hvad jeg gjorde step-by-step herunder.

Held og lykke!

//Michael


Det skal du bruge:

  • Sandpapir korn: 80, 120 og 240
  • Møblerens
  • Natursæbe (Hvid)
  • Luftpistol
  • Gamle bomuldsklude

Fremgangsmåde:

1. Vask papirflettet forsigtig med møbelrens.

Pas på, da det kan være meget porøst. Jeg kunne næsten fjerne alle spor fra børnehaven, som stolen førhen har stået i. Lidt børne-kunst har vel også lidt charme.

2. Slib stolen med det grove sandpapir

(Korn 80) indtil der er en pæn og ensartet overflade. Derefter korn 120, og til slut for finish korn 240.

DBA Guide Lise Og Michael
Slibning...

3. Hvis stolen er som man ønsker den, kan man påbegynde behandlingen med natursæbe.

Jeg købte en hvid natursæbe (TripTrap) i en smart forstøverflaske. Påfør et godt lag over alt på stolen og tør derefter over med en tør klud.

DBA Guide Lise og Michael
Natursæbe fra Trip Trap

4. Lad stolen tørre helt op.

Hav tålmodighed - der går en times tid før det helt færdige resultat fremstår.

DBA Guide Lise og Michael
De sidste detaljer...
DBA Guide Lise og Michael
Det færdige resultat!