Marie-Louise bygger sine egne møbler på budget
DIY

Marie-Louise bygger sine egne møbler på budget

Christine
Christine

Det gælder om at tænke kreativt, når budgettet er lille. Det ved Marie-Louise, som indrettede sin nyrenoverede lejlighed med hjemmebyggede møbler. Vil du vide, hvordan hun gjorde? Her fortæller hun, hvilke materialer du skal holde særligt øje med, hvis du vil restaurere på budget.

Der løber en lækker rød tråd gennem lejligheden på Frederiksberg, hvor Marie-Louise Hald, 27 år, og kæresten Michael har boet det sidste år. Møblerne er klassiske og elegante, men vender du bunden i vejret på dem, finder du ikke designerstempler under dem alle. 

Efter den store renovering af hjemmet måtte parret indrette sig på et lille budget. Derfor besluttede de at bygge deres møbler af de materialer, der var tilbage efter renoveringen. Resultatet blev et indbygget skrivebord, sengeborde og et spisebord, som står side og om side med genbrugsfund fra DBA.

Læs med her, hvor Marie-Louise giver dig sine bedste råd til, hvordan du selv griber møbelbyggeriet an, og foruden at give dig et uundværligt tip til renovering, afslører, hvilke materialer og hvilket værktøj, du får brug for.

Marie-Louises stue er holdt i neutrale toner, men gjort personlig med DBA-fund og hjemmelavede møbler.
Marie-Louises stue er holdt i neutrale toner, men gjort personlig med DBA-fund og hjemmelavede møbler.

Derfor måtte parret tænke kreativt

Da Marie-Louise og kæresten Michael for et år siden satte nøglen i døren til deres nye lejlighed på Frederiksberg, blev det ikke bare begyndelsen på en tre måneder lang renoveringsproces. Det blev også begyndelsen på en helt ny måde at tænke indretning på: 

- Vi var helt grønne og havde aldrig istandsat noget før, så vi måtte lære tingene hen ad vejen, men renoveringen tog os med storm, fortæller Marie-Louise og forsætter: 

- Håndværkerne har stået for badeværelset, men ellers har vi selv lavet alt; fuldspartlet lofter, malet, væltet vægge… Venner og familie kom forbi til kaffe under ombygningen, og så tog vi en lille pause, men ellers knoklede vi nonstop, så snart vi havde fri fra arbejde, mindes hun. 

Den store ombygning efterlod ikke kun det nyudklækkede gør-det-selv-par med en flot og færdig lejlighed, men også med et hul i budgettet. For midt i murstøv og listeopsætning havde de glemt at sætte penge af til indretningen. Det tvang Marie-Louise til at tænke kreativt, men løsningen lå for øjnene af hende: de overskydende materialer fra renoveringen.

LÆS OGSÅ: Pift hjemmet op med disse 5 simple tricks

Marie-Louise har selv bygget piedestalbordet. Her i artiklen fortæller hun, hvordan hun gjorde.
Marie-Louise har selv bygget piedestalbordet. Her i artiklen fortæller hun, hvordan hun gjorde.

Her er møblerne, Marie-Louise har bygget

Indretning på budget. For mange lyder det som en begrænsning, men for Marie-Louise var det en spændende udfordring, som lagde sig fint i forlængelse af de mange måneder med ombygning. Søm, skruer, lister, lim og plader var ikke længere rester fra renoveringen, men tog nu form som fantastiske materialer, der kunne sammensættes til unikke møbler. 

Beslutningen om at bygge møbler til lejligheden selv gav hende mulighed for at skabe en gennemgående stil og få en rød tråd i indretningen: 

- Vi havde flyttet nogle rør under ombygningen, og det resulterede i, at der i kontoret pludselig var nogle synlige installationer. Derfor tegnede vi et indbygget skrivebord, som kunne skjule installationerne. 

- Vi undersøgte en del i forhold til materialer, før vi gik i gang, og spurgte gode venner til råds og opsøgte byggemarkeder for at få vejledning, men det endte med, at vi brugte resterne fra renoveringen i stedet for at smide dem ud, fortæller Marie-Louise.

MDF-plader, forskallingsbrædder og gips er tre favoritter, som er gennemgående i Marie-Louises møbler. Det er billige materialer, som er nemme at arbejde med, og har du ikke den store håndværkererfaring, er de gode at begynde med: 

- Vi har lavet meget med MDF-plader, gips og forskallingsbrædder, for det er lette materialer at arbejde med. Gips skal skæres med en hobbykniv, så der behøver du ikke en gang en sav. Vores radiatorskjulere er lavet i MDF, og skrivebordet byggede vi i forskallingsbrædder, som vi beklædte med gips. På toppen lagde vi en MDF-plade og satte lister på for at give det et færdigt udtryk, forklarer Marie-Louise. 

Mulighederne er mange med MDF-plader, og netop derfor bruger Marie-Louise dem ofte, for de kan males og beklædes på mange måder. Lige nu overvejer hun blandt andet, om skrivebordet skal opgraderes med en linoleumsbordplade, som faktisk skal sættes på MDF. 

Det lyder legende let, når Marie-Louise fortæller, hvordan hun forvandler de overskydende byggematerialer til unikke møbler, men hvordan gør hun egentlig? Under billedet her kan du læse hendes 3 bedste tips til, hvordan du bygger møbler på budget.

LÆS OGSÅ: Skab en rå og unik designerlampe

Sengebordene er hjemmebyggede, og den lille skammel har Marie-Louise fundet på DBA.
Sengebordene er hjemmebyggede, og den lille skammel har Marie-Louise fundet på DBA.

Disse byggematerialer og dette værktøjer skal du bruge

Det gælder om at begrænse sig, forklarer Marie-Louise, da vi spørger hende, hvordan man som nybegynder kommer helt i mål med DIY-idéerne: 

- Mange har en tendens til at tro, at det skal være vildt og detaljeret med indfræsninger og alt muligt, men sådan er det jo ikke. Jeg synes, det er vildt ærgerligt, hvis det skræmmer folk, som ellers har lyst til at prøve nogle projekter af, fortæller hun. 

I stedet anbefaler hun, at man ser på, hvilket behov man har, og samtidig tænker minimalistisk, så man ikke bliver overvældet undervejs. Når du begynder med små projekter, oplever du hurtigere fremgang og kombineret med de rigtige materialer, kan du hurtigt komme langt: 

- Byggematerialer kan være rigtig billige, så det er oplagt at bygge selv. Har du ikke allerede materialer liggende, kan du tage i byggemarkedet for se, hvad de har. Gå efter gips- og MDF-plader, som er billige og nemme at arbejde med, guider Josefine og fortsætter erfarent: 

- Maling kan også skabe noget virkelig interessant for øjet, og det er også en billig måde at opgradere indretningen på. Det giver en skulpturel effekt at male paneler og døre, og har du ikke ret meget på væggene, giver det en flot kontrast, siger hun. 

Når du vælger materialer som MDF og gips, behøver du heller ikke at have en bugnende værktøjskasse med avancerede redskaber. Du kan nemlig klare dig med få, gode stykker værktøj: 

- Start med at købe noget godt værktøj! Vi nedprioriterede det i begyndelsen, men man kan ikke leve uden. Til gengæld behøver man ikke ret meget. En stiksav og en boremaskine er faktisk de vigtigste ting i vores værktøjskasse, og hvis man har lyst, kan man også købe en kap-geringsav. Den er rigtig god til paneler, men den er dyr og er derfor langt fra et must have, fortæller Marie Louise.

Hvis du synes, det er dyrt at købe dit eget værktøj eller ved du blot skal bruge det få gange, kan du alternativt, leje det du skal bruge. Det kan du for eksempel gøre gennem Hygglo.

Du behøver derfor ikke bekymre dig om, hvorvidt dine projekter bliver 100 procent korrekte, opmuntrer Marie-Louise, for meget kan rettes med fuge og spartel.

- Det gør håndværkerne også, griner hun, og opfordrer dermed alle til at prøve kræfter med DIY-projekter: 

- Du behøver ikke være håndværker for at lykkedes med tingene. 

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Liva

Skrivebordet er bygget i MDF-plader, som både er billige at bruge og nemme at gøre flotte.
Skrivebordet er bygget i MDF-plader, som både er billige at bruge og nemme at gøre flotte.

Det her er det vigtigste at have styr på

Tør du kaste dig ud i større projekter end at bygge dine egne møbler, har Marie-Louise særligt et råd til dig. Det overraskede hende nemlig, hvor stor en udfordring det var at være afhængig af håndværkere under renoveringen af lejlighedens badeværelse. 

Derfor er hun heller ikke et øjeblik i tvivl om, at hun hellere selv vil stå for ombygningen, også selvom det kan være en hård proces. Hun har nemlig lært, at så længe der er styr på én vigtig ting, skal resten nok gå: 

- Få nu styr på det budget! Dobbelttjek, hvad ting koster og få et overblik over dit forbrug løbende. Når man har styr på de kedelige ting, bliver der overskud til at være i renoveringen og nyde den, og det er super afgørende for processen, forklarer hun erfarent. 

Marie-Louise anbefaler derfor, at du laver et ark, som du opdaterer, hver gang du køber nyt uanset, hvor stort eller lille et DIY-projekt, du går i gang med. På den måde får du et solidt vue over de mange poster, som opstår undervejs. Det er også en god idé på forhånd at have en liste med en estimeret pris på det, der skal renoveres. Det giver dig en fornemmelse af, hvordan dit budget er. 

LÆS OGSÅ: Sådan sparer du penge på designikonerne

Marie-Louise og kæresten Michael kan efterhånden kalde sig erfarne håndværkere.
Marie-Louise og kæresten Michael kan efterhånden kalde sig erfarne håndværkere.

Dette møbel blev prikken over i’et

Genbrug spiller en stor rolle i indretningen for Marie-Louise, der beskriver sin stil som klassisk og minimalistisk, og det er netop kombinationen af de hjemmebyggede møbler og designklassikerne, der gør hjemmet til noget særligt: 

- Vi køber klassikere, som kan følge os i mange år, og vi har fundet vildt meget på DBA. Mine bedste køb er vintage spisebordet fra Eames, som vi gav 4.000 for og Børge Mogensens spanske stol i naturlæder, som fandt vi til 16.000 kroner. Stolen er så fed, fordi den både er stol og bord på samme tid på grund af de brede armlæn. Den er prikken over i’et, fortæller Marie-Louise begejstret. 

Marie-Louises drivkraft er hendes passion for at forme nye ting. For hende gælder det om at skabe et univers, man går ind i, når døren til lejligheden åbnes. Derfor er hun heller ikke bange for at købe genbrugsfund, som trænger til en kærlig hånd: 

- Den lille skammel var et DBA-fund, som skulle restaureres, så jeg sleb den, gav den olie, og nu er den bare så flot. 

- Piedestalen i stuen har jeg lavet af et gammelt marmorbord fra DBA, hvor jeg tog den runde topplade af og satte på piedestalen, så det blev til et bord. Den glæder jeg mig over hver dag, og jeg har planer om at lave piedestalen i både en større og mindre model. Måske som et spisebord, funderer Marie-Louise og slutter: 

- Mange genbrugsfund skal enten males eller renoveres, men fordi de er billlige, tør man tage en chance og prøve ting af. Det, synes jeg, er fedt, og det skal man uden tvivl udnytte i sin indretning.

LÆS OGSÅ: Annemette er ”ekspert” i at give gamle ting glans

Selvom Børge Mogensens 'Spanske stol' er prikken over i'et i parrets hjem, holder Marie-Louise også meget af den gamle skammel, der her bruges som planteholder.
Selvom Børge Mogensens 'Spanske stol' er prikken over i'et i parrets hjem, holder Marie-Louise også meget af den gamle skammel, der her bruges som planteholder.

Har du selv fået lyst til at restaurere møbler og forvandle nogle af hjemmets gamle ting, er du nu klædt på til processen med Marie-Louises gode råd. Vil du have mere inspiration, kan du dykke ned i Natashas tips og tricks til, hvordan du gør ”yt til nyt”. Den garvede gør-det-selv-pige fortæller her i artiklen, hvordan hun forvandler brugte ting til smarte items, som hun sælger på ingen tid.

Er du træt af løse ledninger? De fleste kender nok udfordringen med ledninger, som roder i indretningen, men heldigvis er der hjælp at hente. I videoen her viser vi dig, hvordan du skjuler ledningen på en smart måde.

Relaterede artikler