18-årige Maren vil have mere genbrug i hverdagen: Syer brugt stof om til muleposer
DIY

18-årige Maren vil have mere genbrug i hverdagen: Syer brugt stof om til muleposer

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Plastiksugerør, plastikemballage og plastikposer er stort set fortid. Når det kommer til sidstnævnte, er der et fremragende alternativ – nemlig stofnettet. 18-årige Maren har dog lavet et endnu mere bæredygtigt alternativ til poserne lavet af plast. Læs med her og hør om hendes idé.

Bærepose. Stofnet. Mulepose. Kært barn har mange navne, og det har plastikposens alternativ også.

Poserne af stof er blevet en større del af bybilledet siden det den 1. januar 2021 blev lovpligtigt, at butikker minimum skal tage fire kroner for en pose lavet af plastik.

Det fik nemlig flere til at investere i et stofnet, som de kan have med sig, hver gang de er ude og handle og shoppe, så de ikke skal bruge penge på plastikposerne.

Men hvorfor bruge penge på en spritny stofpose, som også belaster miljøet ved produktion, når og du kan sy din egen af stof, der allerede er produceret?

Det spørgsmål stillede 18-årige Maren Togsverd Jakobsen fra Aarhus sig selv under første coronanedlukning i 2020, og så købte hun noget brugt stof og kastede sig over symaskinen.

- Jeg vil gerne give folk nogle nemme alternativer til en grønnere hverdag. Det er jo et meget let og et lille skift at lave i sin hverdag at bruge stofnet frem for plastikposer, fortæller Maren.

Stof til salg på DBA:

 1. Stof, Forskellige stof , 
Kom evt. Med ét bud

  Stof, Forskellige stof , Kom evt. Med ét bud

  10,00 kr.16-06-2024
 2. Stof, Kvadrat møbelstof, 100 procent uld, kraftig kvalitets møbelstof ,5 meter af 150 cm bredde ,lav

  Stof, Kvadrat møbelstof, 100 procent uld, kraftig kvalitets møbelstof ,5 meter af 150 cm bredde ,lav grøn (lys grøn) meterpris 550 kr hele rullen sælges for 850 kr kan sendes for 55 kr

  850,00 kr.16-06-2024
 3. Stof, Polyester?, Fløde farvet evt til nederdel med foer 148 lang og 80 bred og et på 70 cn og 148 l

  Stof, Polyester?, Fløde farvet evt til nederdel med foer 148 lang og 80 bred og et på 70 cn og 148 lang del det på midten så 74 lang til nederdel,, sender gerne

  30,00 kr.16-06-2024
 4. Stof, Polyester?, Mørke rød evt til nederdel med foer 148 lang og 105 bred så de 148 bliver delt,, s

  Stof, Polyester?, Mørke rød evt til nederdel med foer 148 lang og 105 bred så de 148 bliver delt,, sender gerne

  40,00 kr.16-06-2024
 5. Stof, En rulle med 4,5 meter besætningsbånd– 5 cm bred – astrakan look

  Stof, En rulle med 4,5 meter besætningsbånd– 5 cm bred – astrakan look

  100,00 kr.16-06-2024
 6. Stof, Patchwork stof, 22 stk patchwork blokke 
Blokkene er ens, men stofferne er forskellige 
Rosa o

  Stof, Patchwork stof, 22 stk patchwork blokke Blokkene er ens, men stofferne er forskellige Rosa og grå farver Ca 15 x 15 cm Ubrugt Til mange forskellige kreative ting Sælges samlet Sender gerne

  50,00 kr.16-06-2024

Hvis du er på jagt efter noget brugt stof, så er der nok at vælge i mellem her på DBA. Lige nu er der over 35.600 forskellige annoncer med brugt stof. Her finder du de billigste.

Har lært sig selv at sy

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Maren skulle sy stofnet. Hun har nemlig aldrig syet før, men da landet lukkede ned i 2020, og hun blev sendt hjem fra sin efterskole, blev hun nødt til at finde på et eller andet at fordrive tiden med.

- Jeg havde været hjemme i en måned. Jeg kedede mig helt vildt, og jeg savnede mine venner. Jeg havde brug for at prøve noget nyt og have et nyt projekt, fortæller Maren.

Hun havde kun skiftet bekendtskab med en symaskine i håndarbejde, og da hun var i brobygning som beklædningshåndværker på Aarhus Tech, inden efterskolen lukkede ned.

- Vi var inde på en workshop, hvor vi skulle sy, og det, synes jeg egentlig, var meget sjovt, og så tænkte jeg, det kan jeg da bare prøve. Jeg lånte min mormors symaskine, og jeg prøvede mig bare frem. Så jeg har lært mig selv at sy – dog med lidt hjælp fra min mor og YouTube, fortæller Maren.

LÆS OGSÅ: Sille syr skjorter af gamle duge

Maren har syet rigtig mange muleposer, siden hun lavede sin allerførste.
Maren har syet rigtig mange muleposer, siden hun lavede sin allerførste.

Derfor bruger Maren brugt stof

Når Maren sætter sig foran sin symaskine og syer endnu en stofpose, bruger hun udelukkende stof, som allerede har levet et liv.

- Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal købe stof i sybutikker. Brugt stof kan præcis det samme. Det er klimavenligt, og jeg vil gerne se, om jeg kan gøre det hele lidt mere grønnere. Det stof, jeg køber, er lige så perfekt, som hvis jeg købte det i en sybutik. Det håber jeg, mine ting kan være med til at vise. Det kan godt være kvalitet, selvom det er genbrug.

Ifølge Maren er der flere fordele ved at købe stof, der er blevet brugt af andre. Det er blandt andet meget billigere, end helt nyt stof, det er et godt sted at begynde, når man er ny i syverdenen, og så er det godt for miljøet.

- Jeg synes, vi skal bruge de ressourcer, vi allerede har. Jeg er ikke fan af ’køb og smid væk-kulturen’. Den vil jeg ikke bidrage til. Jeg kan godt li, at man kan få lov til at forlænge livstiden på noget. Og stoffet har en historie. Når jeg for eksempel køber gardiner, som jeg syer om til poser, kan jeg godt li’ at tænke på, hvilket hus de mon har hængt i før, siger hun.

LÆS OGSÅ: Maya giver second hand-gaver

Da Maren gik i ottende klasse, hørte hun for første gang om Greta Thunberg og klimakrisen. Lige siden har hun selv gjort en indsats for at passe på moderjord, og det er også derfor, hun syer sine stofposer af genbrugsmaterialer.
Da Maren gik i ottende klasse, hørte hun for første gang om Greta Thunberg og klimakrisen. Lige siden har hun selv gjort en indsats for at passe på moderjord, og det er også derfor, hun syer sine stofposer af genbrugsmaterialer.

Så meget tjener hun på de fine net

Mens Danmark er lukket ned, syer Maren det ene net efter det andet lavet af brugt stof. Til sidst ved hun slet ikke, hvad hun skal stille op med alle de muleposer, hun har fået syet, for hun kan ikke selv nå at bruge dem alle sammen.

- Jeg var begyndt at have et ret stort lager, for det kræver øvelse at blive mester. Jeg tænkte, hvad skal jeg dog gøre med dem. Så var der nogle venner, der spurgte, om hun ikke kunne sælge poserne, for de vil gerne have et, fortæller Maren.

I august 2020 opretter Maren sin Instagram-profil ’genbrugihverdagen’, hvor hun sætter sine genbrugs-net til salg. De koster typisk 140 kroner. Slev giver Maren 20-30 kroner for et brugt sengesæt eller et brugt gardin, og det stykke stof kan hun for det meste sy tre net ud af.

- Salget er faktisk gået rigtig godt. Jeg får mange positive tilbagemeldinger. I begyndelsen var det mest mine venner og familie, der købte, men der kom hurtigt kunder til, som jeg ikke kender personligt, siger Maren.

I begyndelsen kunne det tage tre timer for Maren at sy et enkelt net, men i dag kan hun gøre det på en time, så det er altså arbejdskraften, der koster for Maren. Hun tror desuden, hun sparer omkring 100-200 kroner på at købe brugt stof frem for spritnyt stof i en sybutik.  

LÆS OGSÅ: Bettina bor og lever som i 1940'erne

Maren har det rigtig skidt med at smide noget ud. Derfor bruger hun så meget af stoffet som muligt. Når hun har syet muleposer, er der altid reststof tilbage, og det har hun blandt andet syet mundbind ud af.
Maren har det rigtig skidt med at smide noget ud. Derfor bruger hun så meget af stoffet som muligt. Når hun har syet muleposer, er der altid reststof tilbage, og det har hun blandt andet syet mundbind ud af.

Meget mere end muleposer

Det hele begyndte med bæreposer syet af stof, andre har skillet sig af med, men i dag forvandler Maren også det brugte stof til scrunchies, mundbind og små poser.

- Når jeg syer muleposerne, har jeg noget reststof tilbage, som man umiddelbart ville tænke, man ikke kan bruge til noget. Men det kan man, og det er med at udnytte de ressourcer, man har, lyder det fra Maren.

Maren går i den grad op i at bruge de ressourcer, vi har. Siden hun gik i ottende. Klasse har hun gået til klimademonstrationer, hun er blevet vegetar, og så går hun kun i brugt tøj. Eller i tøj, som hun selv syer ud af brugt stof. Og når hun se andre, bruge de ting, hun har lavet, føler hun også, hun gør en forskel for klimaet.

- Jeg så engang en i bussen, der havde et mundbind på, som jeg havde lavet. Det var så fedt. Det viser jo bare, at de små ting kan gøre en forskel, og det betyder jo også, de er glade for det, jeg har lavet, siger hun.

Maren syer dog ikke kun ting i de små størrelser. Hun syer nemlig også tøj af det brugte stof, men kun til sig selv. Det er nemlig tidskrævende at sy tøj, og hun tror, det vil blive for dyrt for hende at sælge det, og så vil hun også gerne øve sig lidt mere.

LÆS OGSÅ: Martin og Lucas elsker 30'erne - sådan får du deres stil

Af de stofrester, hun har tilbage fra muleposerne, syer hun også små poser og hårelastikker.
Af de stofrester, hun har tilbage fra muleposerne, syer hun også små poser og hårelastikker.

Sådan gør du den selvlærte syerske kunsten efter

Når Maren er på jagt efter brugt stof, går hun typisk efter store stykker stof. Det kan eksempelvis være duge, sengesæt eller gardiner. Og så går hun efter farver og mønstre.

- Nogle gange er det som om, stoffet taler til mig. Jeg mærker på det og ser, om det er for slidt. For det kigger jeg selvfølgelig efter. Jeg køber ikke stof, der er slidt. Det er vigtigt, det er noget godt og holdbart stof, når det er poser, siger Maren og fortsætter:

- Jeg ser også efter, om der er pletter, jeg ikke kan få af, og om det er noget, jeg kan gå uden om. Jeg prøver at placere systematisk, hvor meget stof, jeg kan få ud af det, siger hun.

Hvis du gerne vil sy dine helt egne ting ud af brugt stof, men stort set ikke siddet foran en symaskine før, er der ifølge Maren kun en ting at gøre:

- Det er bare at komme i gang. Lån en symaskine, hvis du ikke har en selv. Det kan være, du har noget stof i skabet, du ikke bruger, og ellers kan du købe det i genbrug eller på DBA. Og så er det bare at komme i gang og øve sig. Det går lynhurtigt med at blive god. Jeg har kun syet i to år, og jeg synes allerede, jeg kan mange ting. Jeg blev faktisk overrasket over, at det er så nemt at sy, siger hun.

Symaskiner til salg på DBA:

 1. Singer Symaskine - Sc220 - Symaskiner Hos Coop

  Singer Symaskine - Sc220 - Symaskiner Hos Coop

  Singer Symaskine - Sc220 - Symaskiner Hos Coop, Singer Symaskine - Sc220 - Symaskiner Hos Coop, Elektronisk symaskine fra Singer Singer SC220 er til dig, der er øvet i syhåndværket og har lyst til at

  2.299,00 kr.19-04-2024
 2. Veritas mekanisk symaskine, model JSB21

  Veritas mekanisk symaskine, model JSB21

  -, Veritas mekanisk symaskine, model JSB21, LotID: 6450651 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Veritas mekanisk symaskine - JSB21, 21 sømme - særligt velegnet jeans og andre

  1.100,00 kr.20-03-2024
 3. Singer Symaskine - C5605 - Hvid - Symaskiner Hos Coop

  Singer Symaskine - C5605 - Hvid - Symaskiner Hos Coop

  Singer Symaskine - C5605 - Hvid - Symaskiner Hos C, Singer Symaskine - C5605 - Hvid - Symaskiner Hos C, Elektronisk symaskine fra Singer Et kostume til udklædningsfesten, lappe hullerne i tøjet eller

  1.799,00 kr.23-12-2023
 4. Broderi, mønster med påske buket, Pris er + kuvert og porto
Er til salg flere steder

  Broderi, mønster med påske buket, Pris er + kuvert og porto Er til salg flere steder

  20,00 kr.16-06-2024
 5. Broderi, Mønster fra stranden med restgarn, Pris er + kuvert og porto
Er til salg flere steder

  Broderi, Mønster fra stranden med restgarn, Pris er + kuvert og porto Er til salg flere steder

  25,00 kr.16-06-2024
 6. Garn, Honey Bunny garn, Diverse honey bunny garn varianter
Pris er angivet på hver enkelt billede.

  Garn, Honey Bunny garn, Diverse honey bunny garn varianter Pris er angivet på hver enkelt billede. Kommer fra røg og dyrfrit hjem Sender gerne på købers regning Er slået op flere steder

  40,00 kr.16-06-2024

I begyndelsen lånte Maren sin mormors symaskine. I dag har hun selv købt en god symaskine, som hendes mormor nu indimellem låner af hende. Her på DBA er der lige nu over 19.000 at vælge imellem. Her finder du de billigste.

Der er flere og flere danskere, der ønsker at leve mere bæredygtigt, end de gør nu. Det viser de seneste tal fra DBAs Genbrugsindeks.

Her har vi blandt andet spurgt 2.057 danskere, om de ønsker at leve mere bæredygtigt. 50 procent af dem svarer ja, mens 19 procent svarer, at de allerede lever meget bæredygtigt. Og så er der 16 procent, der har svaret, at de ikke ønsker at leve bæredygtigt, mens 15 procent ikke ved, om de vil leve mere bæredygtigt.

Vil du ligesom Maren, og de 50 procent af de danskere, vi har adspurgt, også have mere genbrug i din hverdag? Så skal du møde Jane, der ikke har købt nyt de seneste syv år. I denne artikel giver hun dig sine bedste tips til, hvordan du skaber en smart, minimalistisk garderobe med genbrugsfund fra DBA.

Hvis du også er vild med at upcycle ting, men ikke er så god med nål og tråd, er herunder en video, du kan lade dig inspirere af. Her viser vores handywoman Camilla, hvordan du giver et gammelt natbord et nyt liv.

Relaterede artikler