Jeppe forvandler gamle kopper til lamper
DIYBolig

Jeppe forvandler gamle kopper til lamper

Julie Schoen
Julie Schoen

For 9 måneder siden fik Jeppe en glimrende idé, og i dag har han solgt 15 helt særlige lamper. Lamper, der består af dét, vi andre forsøger at få afsat.

En af de mest populære artikler her på DBA Guide handler om, hvordan du fjerner skjolder fra dit teaktræsmøbel. Et problem, de sjældent havde i gamle dage, hvor kaffekoppen altid kom i følgeskab af en underkop.

I dag er det fine porcelæn, som vi kender det fra vores bedsteforældre, med kop og underkop, et sjældent syn i de moderne hjem. Kopperne er blevet større, og underkopperne negligeret.

Men Jeppe fra Brøndbyvester kan ikke få nok af kopper og underkopper. Hos ham lever det fine, gamle porcelæn i bedste velgående, men uden at indeholde væske. Det er noget andet, varmt, som kopperne er fyldt med.

39-årige Jeppe Ladefoged har nemlig fået en lys idé, og den betyder, at kop og underkop får ny funktion og nyt liv, samtidig med at idéen blænder op for tilværelsen hos danskerne.

’Der er desværre noget spild, når der bores, og jo tyndere porcelænet er, jo sværere er det’, fortæller Jeppe
’Der er desværre noget spild, når der bores, og jo tyndere porcelænet er, jo sværere er det’, fortæller Jeppe

De upopulære genbrugsvarer

På DBA er der millioner af annoncer, og derfor kommer det nok ikke bag på nogen, at ikke alle ting bliver solgt lige med det samme. Der er nogle varegrupper, der er svære at få solgt end andre, og nogle ting sættes der flere til salg af end andre.

DBAs porcelænskategori løber med titlen som den kategori, der år efter år oprettes flest annoncer i. Det skrev vi engang en artikel om. En artikel, som Jeppe læste og summede lide over.

Da det gik op for mig, at porcelæn er noget af det, mange danskere har tilovers i hjemmet og gerne vil af med, fik jeg idéen. Jeg har før eksperimenteret med at lave lamper ud af andre, gamle genbrugsting, og jeg har længe synes, at upcycling var sjovt
fortæller Jeppe.

Det første, han gjorde, var at svinge forbi den lokale genbrugsbutik for at erhverve sig nogle kopper og underkopper i forskellige materialer. Derefter købte han sig et diamantbor, som skulle bruges til at lave hul i lamperne.

- Det første resultat var en temmelig grim og tung lampe i keramik med flere skår, griner Jeppe, og fortsætter:

- Lampe nummer 2 var i porcelæn, så den gik bedre og gav et meget spændende lys igennem det tynde porcelæn. Derefter gik jeg på jagt efter forskellige kopper og underkopper i tyndt porcelæn.

Porcelænskopper på DBA:

 1. Porcelæn, Kopper og glaskrus, Broste Kbh., Assorterede:
1 ny og ubrugt chocolate kop mrk. Broste - r

  Porcelæn, Kopper og glaskrus, Broste Kbh., Assorterede: 1 ny og ubrugt chocolate kop mrk. Broste - rummer 3 dl. 1 rosa porcelænskop også ny og ubrugt - rummer 6 dl. 1 glaskrus med kemiske måleindheder

  40,00 kr.07-12-2016

6.688 kopper i porcelæn kan du lige nu købe på DBA, og 374 af dem koster 20 kroner eller derunder.
   

Disse lamper er mest populære i Jeppes udvalg

I dag er der 9 måneder siden, Jeppe borede hul i sin første kop, og på den tid har han fået solgt 15 af hans unikke lamper på DBA.

Jeppe har udvidet sit hobbyprojekt, så han ikke kun laver lamper til lofterne. Han har også designet porcelænskop-lamperne i en bordlampe-model.

- De lamper, der sælger bedst, er dem, der er lavet af tyndt porcelæn, og hvor kopperne er store. Det sælger især godt, når porcelænet er udsmykket med det blå-og-hvide med blomster, eller bare blomster-porcelæn generelt, fortæller Jeppe, der tilføjer, at hans loftslamper sælger bedst.

Og heldigvis for det. Bordlamperne er nemlig en del mere tidskrævende for ham at lave. Træet skal saves, fræses, slibes, tørres og meget mere.

SE OGSÅ: VIDEO: Sådan kan du lave dit rivejern til en lampe

’Jeg elsker at lege med lys’, svarer Jeppe
’Jeg elsker at lege med lys’, svarer Jeppe

Jeppes egen favoritlampe

Der er stadig en masse kopper at drikke kaffe og te af i Jeppes hjem, for han bruger aldrig sine egne til lamperne. Kopperne og underkopperne køber han altid på brugtmarkedet. Enten i genbrugsbutikker eller på DBA.

- Jeg køber helst dér, hvor pengene går til velgørenhed. Det muliggør også, at jeg kan stå med kopperne i hånden og tage mål på dem, så jeg er sikker på, at de duer som lamper, fortæller Jeppe.

Men det er ikke altid, at kopperne hænger på træerne. Én særlig kop forelskede han sig i på DBA, og derfor blev han nødt til at køre langt for, at den skulle blive hans:

- Engang er jeg kørt hele 15 kilometer for at købe 1 kop med underkop til 10 kroner, som jeg bare måtte have. Det var en kop med et dragemotiv på. Den har jeg lavet til en bordlampe, og det er i dag min personlige favorit, fortæller han.

Kopper og underkopper på DBA:

 1. Mågestel kaffe og kage

  Mågestel kaffe og kage

  Porcelæn, Kaffekop, Bing og Grøndahl , Er du også vild med Bing og Grøndahl Mågestellet men ikke villig til at betale overpris så er det her måske noget for dig? Mågestel kaffekop, underkop og kage- e

  25,00 kr.24-02-2023
 2. Andet, Kaffekop og underkopper, 5 kopper og 7 underkopper

  Andet, Kaffekop og underkopper, 5 kopper og 7 underkopper

  125,00 kr.22-03-2023
 3. Fajance, 4 sll Season, Royal Copenhagen, 4 all Season i rød, gul, grøn og blå - designet af Grethe M

  Fajance, 4 sll Season, Royal Copenhagen, 4 all Season i rød, gul, grøn og blå - designet af Grethe Meyer for Kongelig Porcelæn. Stellet fremstår i rigtig flot stand, helt og uden reelle brugsspor. Det

  50,00 kr.22-03-2023
 4. Porcelæn, Kop, underkop og tallerken, Wunsiedel / Bavaria Porcelæn, Fint sæt med guldkandt 
Kop diam

  Porcelæn, Kop, underkop og tallerken, Wunsiedel / Bavaria Porcelæn, Fint sæt med guldkandt Kop diameter 10 cm., underkop 15 cm. og tallerken 20 cm. Flot stand. Stammer formodentlig fra slut 40'erne/

  150,00 kr.22-03-2023
 5. Stentøj, Retro stel, Retro te stel i rød/brun farvenuancer 

6 kopper
6 underkopper 
6 kagetallerken

  Stentøj, Retro stel, Retro te stel i rød/brun farvenuancer 6 kopper 6 underkopper 6 kagetallerkener 1 tekande 1 Sukkerskål 1 fløde/mælkekande

  500,00 kr.22-03-2023
 6. Porcelæn, Komplet stel , KPM sort rose, Jeg sælger mit fine stel, sort rose, fra kpm. 

Det har plat

  Porcelæn, Komplet stel , KPM sort rose, Jeg sælger mit fine stel, sort rose, fra kpm. Det har platin kant. Det sælges billigt samlet for 90 kr. Skal afhentes ved Roskilde. Alle fade samt skål

  90,00 kr.22-03-2023

4.196 annoncer med porcelæn kan du lige nu finde i DBAs ’Glas, porcelæn og bestik’-kategori.
  

Denne lampe drømmer Jeppe om at lave

Selvom bordlamperne er de mest udfordrende at skabe, har Jeppe en endnu større udfordring til gode. Han drømmer nemlig om at udsmykke sin egen stue med en lysekrone lavet ud af kopper og underkopper.

Jeg har desværre ikke fundet en egnet model til at lave sådan en lysekrone endnu
siger Jeppe.

Men det lader til kun at være et spørgsmål om tid.

Hjemmet flyder heller ikke over med koppe-lamper, så der er plads til en stor én over spisebordet.

- Jeg bruger faktisk kun én af mine bordlamper. Jeg har nemlig ikke særlig mange gode steder i mit hjem, hvor lamperne lige passer ind, fortæller Jeppe, der også oplyser, at han heller ikke modtager nogen anerkendelse for sit lampeværk fra de to små i hjemmet:

- Jeg bor med min kone og 2 hunde. Mine hunde er ligeglade med lamperne. Bare de kan se madskålen, griner han.

Heldigvis har hans kollegere sat mere pris på Jeppes lys-ihærdighed, for på arbejdspladsen har Jeppe hængt en demo-model op, og det har resulteret i, at flere har bestilt en lampe af Jeppe.

SE OGSÅ: VIDEO: Sådan laver du en betonfod til din lampe

Min familie og omgangskreds syntes, lamperne er flotte, og at det er en sjov idé. Denne lampe er Jeppes favorit
Min familie og omgangskreds syntes, lamperne er flotte, og at det er en sjov idé. Denne lampe er Jeppes favorit

Disse andre ting har Jeppe lavet til lamper

Det er langt fra første gang, Jeppe får en strålende idé. Han har som tidligere nævnt før tryllet gamle genstande om til lamper.

- Jeg har for eksempel lavet en gammel MC-hjelm, arvet fra min onkel, om til en lampe. En træt hat har også fået en pære i sig, og jeg har også lavet elektrisk lys i en gammel, defekt petroleumstryklampe. Sidstnævnte har jeg lavet vandtæt, så den kan stå udenfor ved hoveddøren, fortæller Jeppe.

Det er dog langt fra alle opfindelser, han beholder. Han producerede engang et par lamper ud af nogle gamle 8 millimeter projektorer. Men de er solgt i dag, fordi Jeppe ikke kunne finde en god plads i hjemmet til dem.

Heldigvis er hans hus udstyret med en stor kælder, så han har intet problem med at opbevare koppe-lamperne, mens de er igang med at blive lavet.

- Porcelæn er heldigvis nemt at stable, så det er ikke svært at få plads til, og jeg kan bare efterlade al rodet nede i kælderen, når jeg ikke gider mere, fortæller Jeppe.

Loftslamper på DBA:

 1. FDB Philip Bro Pendel - Hiti U2 - Loftlamper Hos Coop

  FDB Philip Bro Pendel - Hiti U2 - Loftlamper Hos Coop

  FDB Philip Bro Pendel - Hiti U2 - Loftlamper Hos C, FDB, Hiti pendel Hiti lampen har en helt særlig færisk form, der minder om både gople og globe. Lampens enkle, organiske udtryk kan gøre indtryk fle

  749,00 kr.23-03-2023
 2. FDB Philip Bro Pendel - Hiti U2 - Loftlamper Hos Coop

  FDB Philip Bro Pendel - Hiti U2 - Loftlamper Hos Coop

  FDB Philip Bro Pendel - Hiti U2 - Loftlamper Hos C, FDB, Hiti pendel Hiti lampen har en helt særlig færisk form, der minder om både gople og globe. Lampens enkle, organiske udtryk kan gøre indtryk fle

  1.299,00 kr.23-03-2023
 3. Anden loftslampe, Disse smukke retro lamper sælges, da farven desværre ikke passer i min indretning.

  Anden loftslampe, Disse smukke retro lamper sælges, da farven desværre ikke passer i min indretning. 200 kr pr stk, 350 for 2. Kan sendes med DAO el GLS til 48 kr.

  400,00 kr.23-03-2023
 4. Ti lampeskærme af emaljeret metal.

  Ti lampeskærme af emaljeret metal.

  Loftslamper, LotID: 6330998 Ti lampeskærme af metal med rød emalje på yderside og hvid emalje på inderside. H. 18 cm. Ø. 26 cm. Fremstår med brugsspor. Denne vare er til salg i auktionshuset: Lauritz

  5.610,00 kr.23-03-2023
 5. Ti pendler af opalglas. (10)

  Ti pendler af opalglas. (10)

  Loftslamper, LotID: 6329299 Ti pendler i industrielt design med skærme af opalglas med top af forniklet metal. H. 21 cm. Fremstår med brugsspor. Denne vare er til salg i auktionshuset: Lauritz Herlev

  4.360,00 kr.23-03-2023
 6. Sven Middelboe For Lyfa. Verona pendel, str. 400

  Sven Middelboe For Lyfa. Verona pendel, str. 400

  Loftslamper, LotID: 6236077 Sven Middelboe. Verona pendel med otte skærme af mat, hvidlakeret aluminium. Formgivet i 1968. Fremstillet hos Lyfa. Str. 400, H 27,6 x Ø 40 cm. Udstillingsmodel. Modelfot

  5.500,00 kr.23-03-2023

Jeppe er en sand Georg Gearløs

Til dagligt arbejder Jeppe med IT, og det kan også ses på hans hus og indretning.

- Jeg har installeret internet i min postkasse, fortæller Jeppe med et smil og uddyber:

- Sådan kan jeg få en besked på min mobil, hver gang der er kommet post i postkassen.

Den hyggelige opfinder har også selv installeret en løsning, der får garageporten til at åbne automatisk, når han kommer hjem.

- Jeg har bygget mit eget alarmsystem, og nu er jeg ved at bygge mig en racer/bilsimulator i kælderen. Til den fandt jeg et lækkert Recaro-sportssæde på DBA, fortæller Jeppe.

Han tror, han er blevet så kreativ, fordi hans job med IT ikke efterlader meget plads til kreativitet i arbejdslivet.

- Det er ikke sidste gang, jeg laver en lampe, og der kommer helt sikkert nogle nye modeller i fremtiden.

SE OGSÅ: VIDEO: Sådan laver du gamle vinduer om til vitrineskabe

Jeppe har en 3D-printer til at lave dele af lamperne. Du kan læse, hvordan han trin for trin skaber lamperne i en særskilt artikel, som vi linker til herunder
Jeppe har en 3D-printer til at lave dele af lamperne. Du kan læse, hvordan han trin for trin skaber lamperne i en særskilt artikel, som vi linker til herunder

Læs hvordan Jeppe bærer sig af med at lave lamperne i artiklen, her.

Har du meget porcelæn til overs, bør du lige kigge en ekstra gang i bunden, inden du kører ned med det på genbrugsstationen. I denne artikel får du hjælp til at ”oversætte” koderne i bunden af det kongelige porcelæn.

Du kan også blive klogere på, hvilke dele af det folkekære ’Mågestel’, der i dag er steget voldsomt i værdi. Vi har allieret os med en samler, som guider dig, her.

Jeppe er ikke den eneste, der kan trylle med gammelt porcelæn. I videoen herunder kan du se, hvordan man kan ”dækker op til” fuglene med kop og underkop.


Du kan blive klogere på, hvordan du trin for trin laver foderbrættet i artiklen, her.

Relaterede artikler