Fjern skjolder fra teakmøbler
DIYBolig

Fjern skjolder fra teakmøbler

Louise Guldager
Louise Guldager

Har du et teaktræsmøbel, som har mørke eller grå skjolder? Så er det højest sandsynligt pletter fra vand eller fugt. Det er faktisk noget, du nemt selv kan fjerne. Teaktræ skal løbende vedligeholdes, og det gøres nemt og hurtigt, når du først ved hvordan. Selvom et brugt møbel ser lettere slidt ud, kan du altså hurtigt få det shinet op igen. Læs her, hvordan.

Teaktræ er blandt én af de mest populære træsorter netop nu. Teaktræ blev ofte anvendt til møbler i 50'erne og 60'erne, og derfor er disse lette at få fingrene i via platforme som DBA. Måske derfor er netop 'teak' blandt noget af det mest søgte inden for møbelkategorien på DBA.

På grund af sine naturlige olier er teaktræ meget holdbart og kræver ikke meget behandling. Derfor giver det god mening at købe brugt. Står du dog med et teak-møbel, der har fået lidt pletter eller skjolder, skal du ikke lade dig afskrække. Skjolderne kan faktisk nemt fjernes.

Læs med i artiklen herunder, hvor vi deler ud af møbelsnedker van der Bourgh`s bedste råd og tips til behandling af teaktræ. Du kan også se videoen lige her, hvor Michael (vinderen af Nybyggerne) guider dig til, hvordan du gør med sin video-guide:

Find skænke i teak på DBA:

 1. Skænk, palisander, b: 120 d: 40 h: 70, To flotte lave skænke i palisander designet af Omann Junior m

  Skænk, palisander, b: 120 d: 40 h: 70, To flotte lave skænke i palisander designet af Omann Junior model nummer 4. Begge skænke har 2 udtræksbakker samt flytbare hylder. Man kan nemt sætte ben på i

  800,00 kr.07-06-2023
 2. Skænk, teaktræ, b: 180 d: 40 h: 75, Er fra 1990’erne. Fungerer perfekt har få brugsspor som kan ses

  Skænk, teaktræ, b: 180 d: 40 h: 75, Er fra 1990’erne. Fungerer perfekt har få brugsspor som kan ses på billederne. Dejlig skænk i flot varm teak træ

  1.900,00 kr.07-06-2023
 3. Teak Egetræs Vintage Retro skab skænk kommode

  Teak Egetræs Vintage Retro skab skænk kommode

  Skænk, Teak og Egetræs Vintage Retro hjørneskab skænk kommode fra 60erne med fine tilspidset ben. Mål: se billeder Sælges billigt pga flytning, reserveres ikke uden bindende forudbetaling, afhentnin

  555,00 kr.07-06-2023
 4. Skænk, teaktræ, b: 210 d: 45 h: 110, Rigtig flot teaktræsskænk med bar i midten med lys og skuffer.

  Skænk, teaktræ, b: 210 d: 45 h: 110, Rigtig flot teaktræsskænk med bar i midten med lys og skuffer. Hylder i de to sidesektioner

  3.000,00 kr.07-06-2023
 5. Skænk, palisander, b: 120 d: 40 h: 70, Rigtig fin lille skænk i palisander designet af Omann Junior,

  Skænk, palisander, b: 120 d: 40 h: 70, Rigtig fin lille skænk i palisander designet af Omann Junior, model nummer 3. Der er 2 flytbare hylder bag lågerne. Den er i rigtig flot stand, ikke nogle afsla

  800,00 kr.07-06-2023
 6. Skænk , Teaktræ

  Skænk , Teaktræ

  Skænk, teaktræ, b: 158 d: 44 h: 100, Arkivskab / Skænk af teaktræ på stel, front med skydelåger. Fremstår i flot og velholdt stand. Afhentning - Refshaleøen. LEVERING KAN AFTALES.

  2.200,00 kr.11-05-2023

Lige nu er der 210 kommoder i teak til salg på DBA, som du kan se her.

Det skal du bruge:

- Olie* - eventuelt Junckers klare bordpladeolie

- Slibesvamp, sandpapir

- Excentersliber

- Engangshandsker

- Fnugfri klude (for eksempel en gammel T-shirt)

= Det hele kan findes i almindelige byggemarkeder

*Christian van der Bourgh påpeger, at det er uhyre vigtigt, at du læser på den olie, du bruger.

Der findes mange olier. Husk at læse, hvordan den påføres. Og om de er selvantændelige. Det er meget vigtigt, da flere olier kan få kluden til at selvantænde. Også efter den er smidt ud.

Der findes også masser af olier, der ikke er selvantændelige, men det er uanset vigtigt, at du læser på deklarationen, inden du går i gang. Christian van der Bourgh har et lille fif, der sikrer, at din klud ikke selvantænder:

- Tag en gummihandske eller engangshandske og vend vrangen ud på handsken. Her ligger du kluden ned i. Hæld derefter vand i handsken og bind knude. Så har du indkapslet den. Så kan der ikke gå ild i.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Celine

Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs
Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs

Et kort overblik: Sådan gør du trin for trin

I resten af artiklen gennemgår jeg punkt for punkt, hvordan du fjerner skjolderne fra dit teak-møbel, og jeg har krydret trinene med en masse gode råd fra Christian van der Bourgh. Men hvis du vil have et kort overblik over de trin, du skal igennem, kan du få det herunder:

1. Slib forsigtigt med en fin kornstørrelse langs åreretningen

2. Fjern støv med fugtig klud eller støvsuger

3. Slib med finere kornstørrelse igen, og kør overfladen over - igen - med en fugtig klud

4. Påfør olie. Vent 20-30 minutter og påfør herefter endnu et lag olie

5. Lad olien trænge ned i træet i cirka 30 minutter

6. Fjern overskydende olie - og vupti - dit møbel er klar til endnu en sæson

LÆS OGSÅ: Smukke brugte champagneglas og -kølere

Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker
Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker

1. Huskeregel: Det skal du tjekke inden behandlingen

Christian van der Bourgh, der er uddannet møbelsnedker og driver Snedkermanden.dk, arbejder til dagligt med genbrugsmøbler og med istandsættelse af disse. Han giver her nogle gode råd, når du skal behandle og forskønne dit gamle teaktræsmøbel:

Allerførst skal du fastslå, om det er et møbel i massiv eller fineret teaktræ:

- Teaktræ meget oppe i tiden og kan sagtens forskønnes. Men det kommer først og fremmest an på, hvordan det er bygget op. Mange teakmøbler har det, man kalder en fineret overflade. Og så skal man være lidt mere delikat, fortæller Christian van der Bourgh, der dog ikke mener, du skal lade sig skræmme af den grund. 

Du skal bare gøre dig klart, INDEN du sliber, hvilken type træ, du arbejder med.

Finer har et mindre slidlag, da det kun er cirka 1 millimeter tykt. Her må man ikke bare slibe løs, for så sliber man til sidst igennem fineren og kommer ned i spånpladen, og det er noget møg. Du kan heller ikke vide, når møblet er købt brugt, om den er blevet slebet før. Så her kan du være på nippet til at slibe i bund. Undersøg derfor altid først, om det er massiv eller fineret.

Som udgangspunkt, fortæller Christian van der Bourgh, at de fleste skænke og skabe med låger, i næsten 90 procent af tilfældene er fineret.

Er dit møbel i massiv teak, kan du roligt slibe løs. Her behøver du ikke være så forsigtig som med fineret teak, da du ikke kan slibe igennem fineren.

En lille huskeregel:
Hvis åreretningen ændrer sig, så er møblet som regel fineret.

Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer
Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer

2. Find ud af, om møblet er olieret eller lakeret

Når du har fastslået, om dit møbel er i massiv eller fineret teaktræ, skal du som det næste finde ud af, om det er olieret eller lakeret, fortæller Christian van der Bourgh.

Hvis dit teak møbel er blevet lidt gråligt, er det typisk fordi, det naturlige olieindhold er tørret ud. Teak-møbler har godt af lidt olie en gang om året cirka.

Hvis dit møbel er olieret, skal du begynde med at slibe i åreretningen med korn 120 eller 180, alt afhængig af standen af dit møbel.

Olie til havemøblerne på DBA:

 1. Træolie, GORI, 0,75 liter, Transparent, Helt ny, aldrig været åbnet. Se nærmere beskrivelse af olien

  Træolie, GORI, 0,75 liter, Transparent, Helt ny, aldrig været åbnet. Se nærmere beskrivelse af olien på billederne. Ny pris 168 kr. Sælges for 100 kr. plus evt. fragt. Søgeord : • Træolie • Go

  100,00 kr.08-05-2023
 2. Transparent træolie til havemøbler, Gori Nyatoh, pris er for begge, 2 x 0,75 liter, Nyatoh, To bøtte

  Transparent træolie til havemøbler, Gori Nyatoh, pris er for begge, 2 x 0,75 liter, Nyatoh, To bøtter Gori træolie transparent haveolie, farven Nyatoh. Fejlkøb, der er brugt lidt af den ene og den and

  170,00 kr.21-04-2023
 3. Bernat træolie til cedar og lærk (teak træ), Jotun, Halv bøtte liter, Teak træs farvet, Der er ca 1/

  Bernat træolie til cedar og lærk (teak træ), Jotun, Halv bøtte liter, Teak træs farvet, Der er ca 1/2 bøtte. Kostede 600 kr. ny. Top kvalitet til dine teak træs møbler. Vi har brugt til teak træs have

  189,00 kr.18-04-2022

Find olie til dine havemøbler ved at klikke her. Måske du også finder teaktræsolie der.

3. Gør møblet klar til slibning

Støvsug eller fjern overskydende støv med en fugtig klud. Det er vigtigt, at træet tørrer op igen, inden du sliber (trin 4). 

Spiseborde i teak på DBA:

 1. Spisebord teaktræ

  Spisebord teaktræ

  Spisebord, Teaktræ, KAN LEVERES, Fint retro spisebord i teaktræ. Bordets mål er H 70 L 154 B 75. Benene kan let afmonteres . Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe det er

  2.100,00 kr.12-05-2023
 2. Spisebord, Teaktræ, Hej, sælger dette, for nyligt istandsatte teaktræsbord, stor i flot stand, små m

  Spisebord, Teaktræ, Hej, sælger dette, for nyligt istandsatte teaktræsbord, stor i flot stand, små mærker hist og pist, men alt i alt god stand, se billeder. Bordet er blevet slebet, og fået olie for

  2.200,00 kr.07-06-2023
 3. Spisebord, Teak, Dansk design, b: 89 l: 135, Spisebord i teak fra 1960'erne. 
Flot dansk design. 
Kø

  Spisebord, Teak, Dansk design, b: 89 l: 135, Spisebord i teak fra 1960'erne. Flot dansk design. Købt i Pjot Antik. Længde: 135 cm Bredde: 89 cm Højde: 74 cm Længde med bordplader slået ud: 235 cm

  3.000,00 kr.07-06-2023
 4. Langbord teaktræ

  Langbord teaktræ

  Spisebord, Teaktræ, KAN LEVERES, Fint langbord i massiv teaktræ. Møblets mål er H 71 B 100 L 196. Bordpladen er 4 cm tyk.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe det er på

  5.800,00 kr.17-11-2022
 5. Egetræs spisebord KAN LEVERES

  Egetræs spisebord KAN LEVERES

  Spisebord, Egetræ, KAN LEVERES, Fint ældre spisebord i egetræ. Bordets mål er H 74 ; 160 B 80. Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe det er på nettet og kan beses efter

  2.400,00 kr.31-03-2023
 6. Spisebord KAN LEVERES

  Spisebord KAN LEVERES

  Spisebord, Fyrretræ, KAN LEVERES, Fint gammelt fyrretræsbord med den helt rigtige patina. Bordets mål er H 72 B 93 L 150.Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe det er på

  1.700,00 kr.07-06-2023

I skrivende stund er der 5.301 spiseborde til salg på DBA, og 196 af dem er i teak.

4. Slib

Slib herefter.

Når du går i gang med at behandle dit teaktræsmøbel, skal du både huske at slibe forsigtigt - og fordele slibningen over et større stykke, forklarer Christian van der Bourgh. Det vil give det pæneste resultat, også selvom der er tale om en lille skjold i det ene hjørne for eksempel.

Slib med korn 240 og alternativt korn 400, alt afhængig af hvor fin/glat finish, du ønsker.

Når du har slibet, skal du huske at rengøre overfladen for slibestøv.

5. Påfør olie x 2 gange

Påfør dernæst olie enten med en slibesvamp eller en almindelig husholdningssvamp. Lad olien trænge ind og påfør et nyt lag efter 20-30 minutter.

LÆS OGSÅ: Liste: 10 trendy møbler til studieboligen

Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter

Lænestole i teak på DBA:

 1. Ny ompolstret midcentury lænestol inc skammel i orange nuance

  Ny ompolstret midcentury lænestol inc skammel i orange nuance

  Lænestol, stof, Dansk design retro, Flot lænestol og da tilhørende skammel med nyt betræk! Sej lænestol i ægte lowrider stil, lænestole fra dengang har en tendens til at være noget lavere end de nye

  4.600,00 kr.05-03-2023
 2. Illum Wikkelsø. Et par lænestole, teak, model 20, sort læder (2)

  Illum Wikkelsø. Et par lænestole, teak, model 20, sort læder (2)

  Illum Wikkelsø. Et par lænestole, teak, model 20, , -, LotID: 6378427 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Illum Wikkelsø. Et par lænestole med stel af massivt teak, løse hyn

  15.165,00 kr.09-05-2023
 3. Læderlænestole

  Læderlænestole

  Læderlænestol, læder, KAN LEVERES , 2 retro , mid century lænestole i læder og med palisander ben. Stolens mål er H 95 b 91 D 80 Siddehøjde 42. Den lille stol måler H 75. Skamlens mål er H 44 B 70 D 4

  4.800,00 kr.28-04-2023
 4. Lænestol KAN LEVERES

  Lænestol KAN LEVERES

  Lænestol, velour, KAN LEVERES , Fin retro lænestol i rød velour. Fremstår virkelig fint, dog med lille hul på ryggen. Møblets mål er H 76 B 74 D 72 Siddehøjde 42.Henvendelser besvares hurtigt alle dag

  1.000,00 kr.06-06-2023
 5. Lænestol KAN LEVERES

  Lænestol KAN LEVERES

  Lænestol, stof, KAN LEVERES , Gammel fin lænestol med god siddekomfort. Stolen skal ombetrækkes hvis den skal stå som ny. Stolens mål er H 73 B 67 D 64 Siddehøjde 40.Henvendelser besvares hurtigt alle

  1.200,00 kr.06-06-2023
 6. Læderlænestole KAN LEVERES

  Læderlænestole KAN LEVERES

  Læderlænestol, læder, KAN LEVERES , 2 fine læderlænestole med fem pas fod i træ og drejefunktion. Stolene er brug cognac farvet læder. Møblets mål er H 91 B 76 D 80 Siddehøjde 45.Henvendelser besvares

  2.900,00 kr.06-06-2023

Klik her og se de 139 lænestole i teak, som er til salg på DBA, og flere af dem koster 500 kroner eller derunder.

6. Lad olien sive ind natten over

Vent yderligere 20-30 minutter og tør det overskydende olie af. Der må ikke være nogle “våde” områder. Lad møblet med olien tørre til minimum dagen efter, før du tager dit møbel i brug.

Nu er du færdig. 

Men hvis dit teak-møbel er malet, så læs med herunder.

LÆS OGSÅ: Video: Sådan forvandles disse to gamle skolestole til en bænk

Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter
Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter

Kommoder i teak på DBA:

 1. Kommode, teaktræ, b: 80 d: 40 h: 99, Afhentes fra 1. sal i København SV

  Kommode, teaktræ, b: 80 d: 40 h: 99, Afhentes fra 1. sal i København SV

  1.500,00 kr.07-06-2023
 2. Kommode, teaktræ, b: 80 d: 39 h: 102, Velholdt kommode med 6 skuffer

  Kommode, teaktræ, b: 80 d: 39 h: 102, Velholdt kommode med 6 skuffer

  1.700,00 kr.07-06-2023
 3. Dobbelt retro kommode i teaktræ med 8 skuffer – sjælden model

  Dobbelt retro kommode i teaktræ med 8 skuffer – sjælden model

  Kommode, teaktræ, b: 131 d: 39 h: 75, Smuk kommode i fineret teaktræ med 8 skuffer! Sjælden og fint møbel i teaktræ, dobbelt kommoder i både teak, egetræ, og palisander ses sjældent i handlen, vel og

  5.600,00 kr.04-03-2023
 4. Lille vintage kommode / sidebord i teaktræ med skuffe

  Lille vintage kommode / sidebord i teaktræ med skuffe

  Kommode, teaktræ, b: 63 d: 39 h: 58, Sødt lille kommode møbel i fineret teaktræ! Bedårende lille møbel der faktisk kan fungere som lidt af vært, vi vover at påstå at det er en lille kommode, men møbl

  2.400,00 kr.22-01-2023
 5. Smuk teaktræ kommode i god stand

  Smuk teaktræ kommode i god stand

  Kommode, teaktræ, b: 75 d: 40 h: 83, Smuk og velholdt teaktræ kommode med 4 skuffer. Få brugsspor. Kan afhentes på Nørrebro.

  1.500,00 kr.06-06-2023
 6. Kommode, teaktræ, b: 60 d: 33 h: 63, Kommode af teaktræ fra 1950-60'erne med tre tapsamlede skuffer

  Kommode, teaktræ, b: 60 d: 33 h: 63, Kommode af teaktræ fra 1950-60'erne med tre tapsamlede skuffer , let buet udformning og smigskårne hjørnesamlinger. God stand!

  1.500,00 kr.06-06-2023

Klik her for at se ALLE de annoncer på DBA, der matcher søgningen 'teak' på DBA. I skrivende stund er der 7.805.

Andre gode tips og tricks - eksempelvis malet teak

Hvis dit møblet er lakeret, og der er en lille aftegning i lakken, så er et andet trick, at du med hjælp fra en lille smule sprit i en cirkel, kan sætte ild til den. Er du i tvivl, så tag fat i en fagmand, fortæller Christian van der Bourgh. De kan hjælpe dig og ved, hvordan man håndterer møblet, så der ikke sker noget. 

Har du købt et teaktræsmøbel, der er malet, kan du faktisk også godt få det smukke træ frem igen. Christian van der Bourgh anbefaler Nitromors, der kan fjerne maling.

- Det er nogle grønne dåser, der især er godt til opløsning af lak og maling – det er en gelé-masse, som man dupper ud. Så ligger du plastik hen over – lader det trække i 10-15 minutter – og så opløser lak og maling sig, og du kan herefter skrælle det af.

Det er en lidt mere langtrukket proces end at fjerne skjolder fra teaktræ, men det kan altså lade sig gøre. Dog skal man, påpeger Christian van der Bourgh, overveje det miljømæssige aspekt:

Desværre er det de gode, gamle kradsesager, der virker bedst. Miljømæssigt må man så overveje, om det er det værd.
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen

Spisestole i teak til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, Teaktræ, SAX, Fin retro spisestol fra SAX Møbler. Stel er vist teak, er ikke sikker.

  Spisebordsstol, Teaktræ, SAX, Fin retro spisestol fra SAX Møbler. Stel er vist teak, er ikke sikker. Sæde og ryg med sort kunstlæder. Hurtig afhentning foretrækkes.

  250,00 kr.05-06-2023
 2. Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 46 l: 50, 1 stk Teak Spisestol Højde 76 cm Sædehøjde 45 cm

  Spisebordsstol, Teaktræ, Teak, b: 46 l: 50, 1 stk Teak Spisestol Højde 76 cm Sædehøjde 45 cm

  325,00 kr.31-05-2023
 3. Farstrup. spisestol model 206, bøg og teak

  Farstrup. spisestol model 206, bøg og teak

  Farstrup. spisestol model 206, bøg og teak, -, LotID: 6366087 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. Farstrup. Spisestol med stel af bøg, buet kopstykke fineret med teak, sæder

  2.000,00 kr.01-04-2023
 4. Spisestol, Johannes Andersen, nyt nappa, teak

  Spisestol, Johannes Andersen, nyt nappa, teak

  Spisebordsstol, teaktræ, Johannes Andersen, Smuk spisestol i teak designet af Johannes Andersen. Nyt sort nappa. Mål: Højde (sæde): 43 cm. Se flere billeder af stolen: https://dekohjem.dk/produkt/sp

  1.550,00 kr.10-01-2023
 5. Hans J. Wegner. Y-stol, model CH-24. 'Birthday Edition 2022'

  Hans J. Wegner. Y-stol, model CH-24. 'Birthday Edition 2022'

  Hans J. Wegner. Y-stol, model CH-24. 'Birthday Edi, -, LotID: 6375278 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe eller byde på denne vare.Hans J. Wegner (1914 - 2007). Y-stolen. Spisestol med

  7.610,00 kr.24-05-2023
 6. Spisebordsstol, Teak og stof, Erik Buch, 3 velholdte Erik Buch model 49 spisestole i teak med forhol

  Spisebordsstol, Teak og stof, Erik Buch, 3 velholdte Erik Buch model 49 spisestole i teak med forholdsvis nyt stofbetræk produceret af OD Møbler i 1960’erne. Pris kr. 900.- pr. stk Kan afhentes i Aa

  850,00 kr.18-04-2023

I skrivende stund er der 196 spiseborde i teak til salg på DBA, og langt de fleste koster under 2.000 kroner.

I denne video kan du se, hvordan du kan lave dit helt eget teak-sofabord 

Du kan læse, hvordan Michael trin-for-trin lavede dette fine teak-marguerit-bord, ved at klikke på artiklen bag videoen, her.

Fint igen – klar til et år mere
Fint igen – klar til et år mere

Elsker du teak? Så bør du besøge disse artikler

- I videoen her kan du se, hvordan du laver et gammelt og grimt spejl om til et fin teaktræs-spejl. Det er Michael fra Nybyggerne, der har været igang!

- Hvis du påtænker at male din teaktræs-kommode, så læs med her, hvor en af vores genbrugsguider har gjort det med succes. 

- Du kan også se, hvordan Michael fra Nybyggerne tryller gamle teak-komoder om til en helt ny og unik én i denne video. Jeg garanterer, at du aldrig har set en lige som denne.

- Du kan også tage et smut hjem til bloggeren Julia, der i denne artikel fortæller, hvilke genbrugskøb der er hendes favoritter. Blandt andet møbler af teak. 

- Med en lille plade fra lidt teaktræ, en saddel og et cykelstyr kan du lave det sejeste cykelophæng til stuen. Sådan kan du både holde cyklen væk fra cykeltyven, du sikrer dig, at cyklen ikke slides af sne og frost, vind og vejr, og samtidig har du noget anderledes at kigge på. I videoen her viser Michael dig, hvor nemt det er at lave dette teak-cykelophæng.

- Det er ikke kun teaktræet, der trænger til pleje og behandling engang imellem. Også havemøbler i træ kan opleve, hvor barsk vejr og vind kan være mod materialet, og derfor har Anne og Todd i denne video vist, hvordan de giver deres træ-havemøbler en opfriskning.

Relaterede artikler