Fjern skjolder fra teakmøbler
DIYBolig

Fjern skjolder fra teakmøbler

Louise Guldager
Louise Guldager

Har du et teaktræsmøbel, som har mørke eller grå skjolder? Så er det højest sandsynligt pletter fra vand eller fugt. Det er faktisk noget, du nemt selv kan fjerne. Teaktræ skal løbende vedligeholdes, og det gøres nemt og hurtigt, når du først ved hvordan. Selvom et brugt møbel ser lettere slidt ud, kan du altså hurtigt få det shinet op igen. Læs her, hvordan.

Teaktræ er blandt én af de mest populære træsorter netop nu. Teaktræ blev ofte anvendt til møbler i 50'erne og 60'erne, og derfor er disse lette at få fingrene i via platforme som DBA. Måske derfor er netop 'teak' blandt noget af det mest søgte inden for møbelkategorien på DBA.

På grund af sine naturlige olier er teaktræ meget holdbart og kræver ikke meget behandling. Derfor giver det god mening at købe brugt. Står du dog med et teak-møbel, der har fået lidt pletter eller skjolder, skal du ikke lade dig afskrække. Skjolderne kan faktisk nemt fjernes.

Læs med i artiklen herunder, hvor vi deler ud af møbelsnedker van der Bourgh`s bedste råd og tips til behandling af teaktræ. Du kan også se videoen lige her, hvor Michael (vinderen af Nybyggerne) guider dig til, hvordan du gør med sin video-guide:

Find skænke i teak på DBA:

 1. Teak Skænk

  Teak Skænk

  Skænk, teaktræ, b: 100 d: 38 h: 80, Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Generel Info. Varen er stadig

  3.800,00 kr.07-12-2023
 2. Skænk, teaktræ, Skænk i teak af Gunni Omann, fremstillet hos Omann Jr. Fremstår pæn og fejlfri. Stel

  Skænk, teaktræ, Skænk i teak af Gunni Omann, fremstillet hos Omann Jr. Fremstår pæn og fejlfri. Stellet blev skruet af inden flytning og foto. Står nu opmagasineret, hvorfor kun disse billeder. Stel b

  7.500,00 kr.07-12-2023
 3. Lav Teak Skænk

  Lav Teak Skænk

  Skænk, teaktræ, b: 152 d: 47 h: 74, Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Generel Info. Varen er stadig

  6.000,00 kr.07-12-2023
 4. Skænk, Dansk design teaktræ reol med låger med små skuffer og hylde bag og 2 glas låger med hylde ba

  Skænk, Dansk design teaktræ reol med låger med små skuffer og hylde bag og 2 glas låger med hylde bag Teak retro palisander

  2.400,00 kr.07-12-2023
 5. Skænk, Dansk design skænk udført af teaktræ med 5 skuffer og 3 skydelåger med hylder bagved samt stå

  Skænk, Dansk design skænk udført af teaktræ med 5 skuffer og 3 skydelåger med hylder bagved samt står på runde tilspidset ben Måler lang 200 dybde 45 højde 81 Teak retro palisander

  7.500,00 kr.07-12-2023
 6. Omann Skænk

  Omann Skænk

  Skænk, teaktræ, b: 180 d: 45 h: 125, I god stand Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Generel Info. Var

  7.800,00 kr.07-12-2023

Lige nu er der 210 kommoder i teak til salg på DBA, som du kan se her.

Det skal du bruge:

- Olie* - eventuelt Junckers klare bordpladeolie

- Slibesvamp, sandpapir

- Excentersliber

- Engangshandsker

- Fnugfri klude (for eksempel en gammel T-shirt)

= Det hele kan findes i almindelige byggemarkeder

*Christian van der Bourgh påpeger, at det er uhyre vigtigt, at du læser på den olie, du bruger.

Der findes mange olier. Husk at læse, hvordan den påføres. Og om de er selvantændelige. Det er meget vigtigt, da flere olier kan få kluden til at selvantænde. Også efter den er smidt ud.

Der findes også masser af olier, der ikke er selvantændelige, men det er uanset vigtigt, at du læser på deklarationen, inden du går i gang. Christian van der Bourgh har et lille fif, der sikrer, at din klud ikke selvantænder:

- Tag en gummihandske eller engangshandske og vend vrangen ud på handsken. Her ligger du kluden ned i. Hæld derefter vand i handsken og bind knude. Så har du indkapslet den. Så kan der ikke gå ild i.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Celine

Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs
Dette skal du bruge for at komme de grimme skjolder til livs

Et kort overblik: Sådan gør du trin for trin

I resten af artiklen gennemgår jeg punkt for punkt, hvordan du fjerner skjolderne fra dit teak-møbel, og jeg har krydret trinene med en masse gode råd fra Christian van der Bourgh. Men hvis du vil have et kort overblik over de trin, du skal igennem, kan du få det herunder:

1. Slib forsigtigt med en fin kornstørrelse langs åreretningen

2. Fjern støv med fugtig klud eller støvsuger

3. Slib med finere kornstørrelse igen, og kør overfladen over - igen - med en fugtig klud

4. Påfør olie. Vent 20-30 minutter og påfør herefter endnu et lag olie

5. Lad olien trænge ned i træet i cirka 30 minutter

6. Fjern overskydende olie - og vupti - dit møbel er klar til endnu en sæson

LÆS OGSÅ: Smukke brugte champagneglas og -kølere

Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker
Den nederste skuffe er en anelse “plameret”. Min teori er, at jeg sidde og “nusser” skuffen med min strømpesokker

1. Huskeregel: Det skal du tjekke inden behandlingen

Christian van der Bourgh, der er uddannet møbelsnedker og driver Snedkermanden.dk, arbejder til dagligt med genbrugsmøbler og med istandsættelse af disse. Han giver her nogle gode råd, når du skal behandle og forskønne dit gamle teaktræsmøbel:

Allerførst skal du fastslå, om det er et møbel i massiv eller fineret teaktræ:

- Teaktræ meget oppe i tiden og kan sagtens forskønnes. Men det kommer først og fremmest an på, hvordan det er bygget op. Mange teakmøbler har det, man kalder en fineret overflade. Og så skal man være lidt mere delikat, fortæller Christian van der Bourgh, der dog ikke mener, du skal lade sig skræmme af den grund. 

Du skal bare gøre dig klart, INDEN du sliber, hvilken type træ, du arbejder med.

Finer har et mindre slidlag, da det kun er cirka 1 millimeter tykt. Her må man ikke bare slibe løs, for så sliber man til sidst igennem fineren og kommer ned i spånpladen, og det er noget møg. Du kan heller ikke vide, når møblet er købt brugt, om den er blevet slebet før. Så her kan du være på nippet til at slibe i bund. Undersøg derfor altid først, om det er massiv eller fineret.

Som udgangspunkt, fortæller Christian van der Bourgh, at de fleste skænke og skabe med låger, i næsten 90 procent af tilfældene er fineret.

Er dit møbel i massiv teak, kan du roligt slibe løs. Her behøver du ikke være så forsigtig som med fineret teak, da du ikke kan slibe igennem fineren.

En lille huskeregel:
Hvis åreretningen ændrer sig, så er møblet som regel fineret.

Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer
Store og små kaffekopper – ikke alle dage har de samme udfordringer

2. Find ud af, om møblet er olieret eller lakeret

Når du har fastslået, om dit møbel er i massiv eller fineret teaktræ, skal du som det næste finde ud af, om det er olieret eller lakeret, fortæller Christian van der Bourgh.

Hvis dit teak møbel er blevet lidt gråligt, er det typisk fordi, det naturlige olieindhold er tørret ud. Teak-møbler har godt af lidt olie en gang om året cirka.

Hvis dit møbel er olieret, skal du begynde med at slibe i åreretningen med korn 120 eller 180, alt afhængig af standen af dit møbel.

Olie til havemøblerne på DBA:

 1. Bernat træolie til cedar og lærk (teak træ), Jotun, Halv bøtte liter, Teak træs farvet, Der er ca 1/

  Bernat træolie til cedar og lærk (teak træ), Jotun, Halv bøtte liter, Teak træs farvet, Der er ca 1/2 bøtte. Kostede 600 kr. ny. Top kvalitet til dine teak træs møbler. Vi har brugt til teak træs have

  165,00 kr.18-04-2022

Find olie til dine havemøbler ved at klikke her. Måske du også finder teaktræsolie der.

3. Gør møblet klar til slibning

Støvsug eller fjern overskydende støv med en fugtig klud. Det er vigtigt, at træet tørrer op igen, inden du sliber (trin 4). 

Spiseborde i teak på DBA:

 1. Spisebord, b: 78 l: 120, med hollandsk udtræk. De tilhørende bordplader er 50 cm hver, så bordet kan

  Spisebord, b: 78 l: 120, med hollandsk udtræk. De tilhørende bordplader er 50 cm hver, så bordet kan blive 220 cm langt. Jeg ved ikke præcis, hvad træsorten er. Det ligner teaktræ, men kunne sagtens

  1.500,00 kr.07-12-2023
 2. Spisebord, Teak, b: 84 l: 130, Teak bord med hollandsk udtræk. 
Har lidt patina hist og pist. 
Mål:

  Spisebord, Teak, b: 84 l: 130, Teak bord med hollandsk udtræk. Har lidt patina hist og pist. Mål: 84x130 Tillægsplade stk: 84x52 Stole medfølger ikke.

  900,00 kr.07-12-2023
 3. Spisebord, Teaktræ, Flot rundt spisebord af teaktræ
Bordet har 2 tillægsplader, som hver er 50 cm.
B

  Spisebord, Teaktræ, Flot rundt spisebord af teaktræ Bordet har 2 tillægsplader, som hver er 50 cm. Bordet kan blive 220 cm langt med begge plader. Der er sarg til den ene af pladerne. Det er passet g

  2.000,00 kr.07-12-2023
 4. Spisebord, Teak, Ukendt, b: 55 l: 135, Københavnerbord med smalle ben. Pæn stand. Elegant bord som k

  Spisebord, Teak, Ukendt, b: 55 l: 135, Københavnerbord med smalle ben. Pæn stand. Elegant bord som kan bruges til spisebord eller stuebord. Sideplader kan trækkes ud. Bredde er 55cm og med udfoldet si

  1.650,00 kr.07-12-2023
 5. Spisebord i teaktræ. KAN LEVERES

  Spisebord i teaktræ. KAN LEVERES

  Spisebord, Teaktræ, KAN LEVERES, Fint spisebord i teaktræ, Vejle Møbelfabrik. Møblets mål er H 75 B 90 L 90 med ekstra pladerne oppe er bordets maks længde 180. Henvendelser besvares hurtigt alle dage

  1.600,00 kr.11-11-2023
 6. Stort Teak spisebord

  Stort Teak spisebord

  Spisebord, Med stivere og 1 plade så man kan forlænge bordet. Længde 180 incl. tilægsplade 244 Bredde 85 Højde 72 Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemm

  6.500,00 kr.07-12-2023

I skrivende stund er der 5.301 spiseborde til salg på DBA, og 196 af dem er i teak.

4. Slib

Slib herefter.

Når du går i gang med at behandle dit teaktræsmøbel, skal du både huske at slibe forsigtigt - og fordele slibningen over et større stykke, forklarer Christian van der Bourgh. Det vil give det pæneste resultat, også selvom der er tale om en lille skjold i det ene hjørne for eksempel.

Slib med korn 240 og alternativt korn 400, alt afhængig af hvor fin/glat finish, du ønsker.

Når du har slibet, skal du huske at rengøre overfladen for slibestøv.

5. Påfør olie x 2 gange

Påfør dernæst olie enten med en slibesvamp eller en almindelig husholdningssvamp. Lad olien trænge ind og påfør et nyt lag efter 20-30 minutter.

LÆS OGSÅ: Liste: 10 trendy møbler til studieboligen

Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Kom teakolien i en skål og væd ståluld 0000 i olien. Skjolderne er godt synlige her hva’
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter
Slib langs med årene i træet, indtil pletterne er væk. Tør overskydende olie væk efter 20 minutter

Lænestole i teak på DBA:

 1. Loungestol, træ, Hornbæk, Elegant og eksklusiv Hornbæk loungestol, der er egnet til både indendørs o

  Loungestol, træ, Hornbæk, Elegant og eksklusiv Hornbæk loungestol, der er egnet til både indendørs og udendørs brug. Denne stol er fremstillet af massivt teaktræ, som er FLEGT-certificeret, hvilket s

  1.000,00 kr.07-12-2023
 2. Teak Lænestol

  Teak Lænestol

  Loungestol, stof, Siddehøjde 37 Msm sidder vildt godt i den. Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Gener

  1.600,00 kr.07-12-2023
 3. Søren Ladefoged Skammel

  Søren Ladefoged Skammel

  Fodskammel, træ, Fodskammel, Teak Variete forhandler Dansk design - mid centery møbler - Retro - Vintage. Besøg hjemmesiden www.variete.dk - Klik på "Gå til varen" Generel Info. Varen er stadig ti

  2.200,00 kr.07-12-2023
 4. Lænestol, læder, Skal sælges billigt og hurtigt Giv et bud rød læderstol rød stol har smuk patina fr

  Lænestol, læder, Skal sælges billigt og hurtigt Giv et bud rød læderstol rød stol har smuk patina fremstår ellers ren og pæn Jeg er i tvivl om det er egetræ palisander teaktræ

  800,00 kr.06-12-2023
 5. Loungestol, læder, Bali, Smuk unik høj kvalitet 100 % håndlavet materiale
Teak tær og læder
B63cm H7

  Loungestol, læder, Bali, Smuk unik høj kvalitet 100 % håndlavet materiale Teak tær og læder B63cm H75cm Sh39cm

  2.250,00 kr.06-12-2023
 6. Børge Mogensen stol

  Børge Mogensen stol

  Lænestol, træ, KAN LEVERES , Børge Mogensen lænestol / loungestol. Udført i teaktræ. Stolens mål er H 84 B 62 D 52 Siddehøjde 44. Henvendelser besvares hurtigt alle dage. Møblet er til salg så længe d

  1.700,00 kr.12-07-2022

Klik her og se de 139 lænestole i teak, som er til salg på DBA, og flere af dem koster 500 kroner eller derunder.

6. Lad olien sive ind natten over

Vent yderligere 20-30 minutter og tør det overskydende olie af. Der må ikke være nogle “våde” områder. Lad møblet med olien tørre til minimum dagen efter, før du tager dit møbel i brug.

Nu er du færdig. 

Men hvis dit teak-møbel er malet, så læs med herunder.

LÆS OGSÅ: Video: Sådan forvandles disse to gamle skolestole til en bænk

Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter
Vent et døgn og giv hele møblet teakolie. Og tør overskydende olie af efter 20 minutter

Kommoder i teak på DBA:

 1. Lille vintage kommode i teaktræ med 3 skuffer samt fine detaljer

  Lille vintage kommode i teaktræ med 3 skuffer samt fine detaljer

  Kommode, teaktræ, b: 63 d: 29 h: 68, Sød mindre kommode i fineret teaktræ! En rigtig fin lille kommode i teaktræ, vi forestiller os at denne kunne stå rigtig pænt på et børneværelse eller måske i en

  1.600,00 kr.23-04-2023
 2. Kommode, teaktræ, b: 77 d: 40 h: 105, Super flot kommode i teaktræ. Trænger til lidt kærlighed på øv

  Kommode, teaktræ, b: 77 d: 40 h: 105, Super flot kommode i teaktræ. Trænger til lidt kærlighed på øverste overflade.

  1.200,00 kr.07-12-2023
 3. Kommode

  Kommode

  Kommode, teaktræ, b: 75 d: 42 h: 58, Entrekommode i teaktræ,4 skuffer med skilpadde greb. Dansk Møbelproducent fra 60erne. Pæn stand. Evt kan lev aftales.

  2.500,00 kr.23-12-2021
 4. Kommode, Dansk designet kommode i teaktræ med 6 skuffer, nøglen mangler. Kommoden står stort set ude

  Kommode, Dansk designet kommode i teaktræ med 6 skuffer, nøglen mangler. Kommoden står stort set uden tegn på brug. Virkelig flot og skufferne kører som de skal. Måler 71 cm bred, 40 cm dyb og 104 cm

  1.200,00 kr.07-12-2023
 5. Kommode

  Kommode

  Kommode, teaktræ, b: 57 d: 32 h: 70, Fin teaktræs komode fra 60erne.

  2.200,00 kr.14-07-2021
 6. Kommode, teaktræ, b: 83 d: 45 h: 115, Med 6 skuffer hvoraf 2 håndtag er defekte
Benene er en lysere

  Kommode, teaktræ, b: 83 d: 45 h: 115, Med 6 skuffer hvoraf 2 håndtag er defekte Benene er en lysere træsort H 23 cm Er fejet rent fra spindelsvæv vil blive fint efter en afvaskning og en omgang olie

  1.295,00 kr.07-12-2023

Klik her for at se ALLE de annoncer på DBA, der matcher søgningen 'teak' på DBA. I skrivende stund er der 7.805.

Andre gode tips og tricks - eksempelvis malet teak

Hvis dit møblet er lakeret, og der er en lille aftegning i lakken, så er et andet trick, at du med hjælp fra en lille smule sprit i en cirkel, kan sætte ild til den. Er du i tvivl, så tag fat i en fagmand, fortæller Christian van der Bourgh. De kan hjælpe dig og ved, hvordan man håndterer møblet, så der ikke sker noget. 

Har du købt et teaktræsmøbel, der er malet, kan du faktisk også godt få det smukke træ frem igen. Christian van der Bourgh anbefaler Nitromors, der kan fjerne maling.

- Det er nogle grønne dåser, der især er godt til opløsning af lak og maling – det er en gelé-masse, som man dupper ud. Så ligger du plastik hen over – lader det trække i 10-15 minutter – og så opløser lak og maling sig, og du kan herefter skrælle det af.

Det er en lidt mere langtrukket proces end at fjerne skjolder fra teaktræ, men det kan altså lade sig gøre. Dog skal man, påpeger Christian van der Bourgh, overveje det miljømæssige aspekt:

Desværre er det de gode, gamle kradsesager, der virker bedst. Miljømæssigt må man så overveje, om det er det værd.
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen
Se hvor fint, det ser ud her efter behandlingen

Spisestole i teak til salg på DBA:

 1. Spisebordsstol, Teak træ, Ukendt, Super fin nyistandsat teaktræs spisestol. Sælges pga. pladsmangel

  Spisebordsstol, Teak træ, Ukendt, Super fin nyistandsat teaktræs spisestol. Sælges pga. pladsmangel

  600,00 kr.05-12-2023
 2. Èn spisestol i teak

  Èn spisestol i teak

  Spisestole, -, Gratis levering i storkøbenhavn. Tryk på "GÅ TIL VAREN" for at læse mere.

  350,00 kr.07-09-2023
 3. Spisestol, Johannes Andersen, nyt nappa, teak

  Spisestol, Johannes Andersen, nyt nappa, teak

  Spisebordsstol, teaktræ, Johannes Andersen, Smuk spisestol i teak designet af Johannes Andersen. Nyt sort nappa. Mål: Højde (sæde): 43 cm. Se flere billeder af stolen: https://dekohjem.dk/produkt/sp

  1.550,00 kr.10-01-2023
 4. Spisebordsstol, Teak teaktræ teakwood, Klassisk stol i massivt træ og blåt betræk, Spisebords stole

  Spisebordsstol, Teak teaktræ teakwood, Klassisk stol i massivt træ og blåt betræk, Spisebords stole i fin stand i tidløst design. klassiske Aarhus træstol stofstol komfortstol konferencestol køkkensto

  250,00 kr.18-11-2023
 5. Spisebordsstol, massivt eg egetræ i farven moseeg, BS møbler - form. bjerringbro savværk, smukke og

  Spisebordsstol, massivt eg egetræ i farven moseeg, BS møbler - form. bjerringbro savværk, smukke og solide stole udført i slidstærke materialer stol nr. nummer 96 spisestol hverdagsstol familiestol

  250,00 kr.18-11-2023
 6. Spisebordsstol, Teak, Flot teaktræs spisestol sælges. 
Kom med bud.

  Spisebordsstol, Teak, Flot teaktræs spisestol sælges. Kom med bud.

  200,00 kr.07-08-2023

I skrivende stund er der 196 spiseborde i teak til salg på DBA, og langt de fleste koster under 2.000 kroner.

I denne video kan du se, hvordan du kan lave dit helt eget teak-sofabord 

Du kan læse, hvordan Michael trin-for-trin lavede dette fine teak-marguerit-bord, ved at klikke på artiklen bag videoen, her.

Fint igen – klar til et år mere
Fint igen – klar til et år mere

Elsker du teak? Så bør du besøge disse artikler

- I videoen her kan du se, hvordan du laver et gammelt og grimt spejl om til et fin teaktræs-spejl. Det er Michael fra Nybyggerne, der har været igang!

- Hvis du påtænker at male din teaktræs-kommode, så læs med her, hvor en af vores genbrugsguider har gjort det med succes. 

- Du kan også se, hvordan Michael fra Nybyggerne tryller gamle teak-komoder om til en helt ny og unik én i denne video. Jeg garanterer, at du aldrig har set en lige som denne.

- Du kan også tage et smut hjem til bloggeren Julia, der i denne artikel fortæller, hvilke genbrugskøb der er hendes favoritter. Blandt andet møbler af teak. 

- Med en lille plade fra lidt teaktræ, en saddel og et cykelstyr kan du lave det sejeste cykelophæng til stuen. Sådan kan du både holde cyklen væk fra cykeltyven, du sikrer dig, at cyklen ikke slides af sne og frost, vind og vejr, og samtidig har du noget anderledes at kigge på. I videoen her viser Michael dig, hvor nemt det er at lave dette teak-cykelophæng.

- Det er ikke kun teaktræet, der trænger til pleje og behandling engang imellem. Også havemøbler i træ kan opleve, hvor barsk vejr og vind kan være mod materialet, og derfor har Anne og Todd i denne video vist, hvordan de giver deres træ-havemøbler en opfriskning.

Relaterede artikler