På besøg hos genbrugselskeren, Maria
Bolig

På besøg hos genbrugselskeren, Maria

Julie Schoen
Julie Schoen

Marias hjem er bestemt ikke som alle andres: Her har hun blandt andet en hårtørre som lampe, og en stillet som juledekoration. Maria elsker genbrug og kan ikke få nok af vintagekjoler og selskabstasker. Og nå ja – så går hun så meget op i sin vintage-stil, at det somme tider også må koste lidt kærlighed.

’Hvor har du dog alle de ting fra’?

Det er den reaktion, som Maria ofte får fra de folk, hun inviterer ind i sit hjem. Et hjem, der langt fra er som alle andres.

Her er væggene lyserøde, alle knager er fyldt med farverige tasker, og en gammel frisørhårtørrer lyser op over spisebordet.

Man kan sætte mange ord på Maria Magdalene Olterbechs hjem, men et af dem, der omfavner hendes bolig bedst, er, at det er et genbrugshjem.

- Folk synes altid, det er spændende at komme på besøg, og mine søskende siger ’Det er ligesom at komme hjem til mor og far’. Folk plejer også at sige ’Det er næsten ikke til at komme herfra, for du har så mange ting’, fortæller Maria, som kommer fra Tjørring nær Herning.

Men tro det eller ej. Den genbrugselskende 51-årige Maria er faktisk ret god til at få solgt sine ting videre på DBA og blandt andet har hun solgt 100 selskabstasker til den samme køber.

Under disse DBA-annoncer bliver du blandt andet klogere på, hvilken genbrugsting der er hendes favorit, og du kan også læse om, hvordan Marias forkærlighed for alle sine mange ting satte en stopper for romantikken.

Selskabstasker til salg på DBA:

 1. Festtaske, andet mærke, broderi, Fin, velholdt selskabs taske med broderi.
Der er en flot rem og der

  Festtaske, andet mærke, broderi, Fin, velholdt selskabs taske med broderi. Der er en flot rem og der er ingen skader eller pletter på denne broderet taske Den måler ca. 18 cm på det bredeste, højden e

  125,00 kr.18-03-2023
 2. Crossbody, Glitter, læderlook, Elegant hvid crossbody med hank fra glitter. Ny og aldrig brugt.
Str:

  Crossbody, Glitter, læderlook, Elegant hvid crossbody med hank fra glitter. Ny og aldrig brugt. Str: Medium Kan sendes via Postnord eller andre selskaber på købers regning. Se også de andre annoncer p

  360,00 kr.12-03-2023
 3. Crossbody, Kate Spade, læder, Kate Spade Carson Convertible Crossbody
Lækker italiensk saffiano læde

  Crossbody, Kate Spade, læder, Kate Spade Carson Convertible Crossbody Lækker italiensk saffiano lædertaske, som er næsten som ny. Str: Medium Invendig og udvendig back-slip lomme, og med magnet låsem

  1.150,00 kr.10-03-2023
 4. Festtaske, Claudio Ferrici, læder, Lille selskabs taske i sort skind med smal hank og i indvendigt r

  Festtaske, Claudio Ferrici, læder, Lille selskabs taske i sort skind med smal hank og i indvendigt rum samt et lille rum til kort.

  100,00 kr.08-03-2023
 5. Festtaske, andet mærke, stof, Fin lille selskabs taske

  Festtaske, andet mærke, stof, Fin lille selskabs taske

  50,00 kr.04-03-2023
 6. Festtaske, andet mærke, krokodilleskind, Lille fin og enkelt selskabs taske i ægte krokodille skind

  Festtaske, andet mærke, krokodilleskind, Lille fin og enkelt selskabs taske i ægte krokodille skind mål 24x16

  350,00 kr.22-01-2023

Lige nu er der 75 selskabstasker til salg på DBA, og her kan du se dem, der er i læder, mens du også finder en del i satin.

Maria vandt en konkurrence for at have den mest specielle lampe

Det er ting fra 1950’erne og 1960’erne, som inspirerer Maria mest. Hun elsker især vintagekjoler og pynteting fra den tid. Men hun er også god til at give de gamle ting en ny funktion.

- Jeg havde længe ville have en af de der lamper, hvor lampeskærmen er lavet af en Nilfisk-støvsuger. Men de er så dyre, så jeg fandt i stedet en gammel hårtørre fra en frisør og fik min daværende elektrikerkæreste til at sætte en fatning og ledning på, fortæller Maria.

Frisørhårtørren kostede 40 kroner på brugtmarkedet, så i alt har lampen maksimum kostet Maria 80 kroner. Og med den kunne Maria så vinde en præmie på en værdi af 4.000 kroner:

Jeg deltog lidt efter i en konkurrence, hvor et firma udloddede en lampe til en værdi af 4.000 kroner til den, der havde den mest cool og fedeste lampe. Jeg sendte et billede af min frisørlampe ind og vandt
griner Maria.

Frisørhårtørreren er ikke den eneste ting, som Maria har skænket en ny funktion. For eksempel pryder en sølvglimmer-stillet hvert år til jul midt på Marias spisebord, hvor den her gør gavn som juledekoration (se stilletten på et billede længere nede i artiklen).

LÆS OGSÅ: 
Alle vil købe Nybygger-Christines farmors gamle, slidte træningstøj

Her kan du se Marias fine spisebordslampe, som er helt unik
Her kan du se Marias fine spisebordslampe, som er helt unik
Maria har ikke kun en forkærlighed for vintagekjoler. Hun elsker også Elvis Presley. Hendes mor var stor fan, og det har Maria så at sige arvet. To af Marias yndlingsgenbrugsfund er derfor to Elvis-fotografier, som Elvis-museet har bekræftet er ægte fotografier
Maria har ikke kun en forkærlighed for vintagekjoler. Hun elsker også Elvis Presley. Hendes mor var stor fan, og det har Maria så at sige arvet. To af Marias yndlingsgenbrugsfund er derfor to Elvis-fotografier, som Elvis-museet har bekræftet er ægte fotografier

Vintage frem for kærlighed

Marias mange ting betyder ikke kun, at hun har meget at gøre rent. De kan også være lidt af en ulempe på anden vis:

Jeg har prøvet at leve i et forhold, hvor min kæreste var meget minimalistisk, og derfor kunne jeg ikke bo lige så gennemført som nu. Og det var noget af en udfordring, at skulle mødes på midten
fortæller Maria.

Hende og kæresten har siden brudt (ikke kun gå grund af Marias vintageforelskelse), og i dag er hendes vintage-hjem noget, som en fremtidig kæreste skal kunne acceptere.

- Det er en stor livsstil for mig, og det fylder meget i min hverdag, fortæller hun.

Maria fortæller, at cirka 80 procent af tingene i hendes hjem er genbrugsting
Maria fortæller, at cirka 80 procent af tingene i hendes hjem er genbrugsting
Maria bor i en toværelseslejlighed. Der er ikke plads til så meget, så derfor har Maria også rykket sin vintage-interesse ud på badeværelset. Billedet til venstre er fra hendes badeværelse
Maria bor i en toværelseslejlighed. Der er ikke plads til så meget, så derfor har Maria også rykket sin vintage-interesse ud på badeværelset. Billedet til venstre er fra hendes badeværelse

Sådan begyndte Marias interesse for 50’er/60’er-vintage

Maria er født og opvokset med et fokus på genbrug. Hendes far var nemlig en krejler og en handelsmand, og der var altid mange ting i hjemmet, som familien samlede på. Når familien ikke havde råd til en bestemt ting, gik Marias far ind til naboen med nogle ting fra deres samling. Naboen havde nemlig en forretning, hvor han opkøbte brugte ting. Sådan skaffede familien penge til de ting, de ikke havde råd til.

- Min mor arbejdede med brugt tøj i Kirkens Korshær, så jeg føler bare altid, jeg har levet med genbrug, fortæller Maria.

Men interessen for perioden 50’erne og 60’erne blev vakt for kun fire år siden.

- På min datters arbejde var der pludselig en flot kjole til salg. Den lignede én fra en gammel, dansk film. Den var oprindelig syet til at blive danset med til en 80’er-fest, men den var klart i 50-60’er-stil. Jeg købte kjolen, og det blev starten på min samling af ting fra den tid, fortæller Maria. 

Vintage-kjoler til salg på DBA:

 1. Anden kjole, Swing, str. S, 95% polyester 5 % elastan, Næsten som ny, Str. 36.
Kjole du kan bruge,

  Anden kjole, Swing, str. S, 95% polyester 5 % elastan, Næsten som ny, Str. 36. Kjole du kan bruge, når du skal være lidt fint klædt på. Kun brugt få gange.

  350,00 kr.18-03-2023
 2. Festkjole, Swing, str. XS, Polyester og elastan, Næsten som ny, Str. 36.
Skøn kjole i flotte farve

  Festkjole, Swing, str. XS, Polyester og elastan, Næsten som ny, Str. 36. Skøn kjole i flotte farver. Stoffet giver sig, så kjolen smyger sig om kroppen. Kun brugt få gange.

  400,00 kr.18-03-2023
 3. Gallakjole, Swing, str. S, Mørke blå, God men brugt, Brugt 1 gang, str 38. Fra ikke ryger hjem.

  Gallakjole, Swing, str. S, Mørke blå, God men brugt, Brugt 1 gang, str 38. Fra ikke ryger hjem.

  275,00 kr.18-03-2023
 4. Festkjole, iHot, str. L, Sort, ., Næsten som ny, Sort swing kjole i bomuld med smuk halsudskæring

  Festkjole, iHot, str. L, Sort, ., Næsten som ny, Sort swing kjole i bomuld med smuk halsudskæring i satin fra iHot. Brugt 1 gang. Der er lidt stræk i stoffet, så den sidder flot. Str. L eller 42. K

  150,00 kr.17-03-2023
 5. Gallakjole, swing, str. XL, Midnats blå, Polyester, Næsten som ny, Smukkeste kjole som fremhæver

  Gallakjole, swing, str. XL, Midnats blå, Polyester, Næsten som ny, Smukkeste kjole som fremhæver taljen og virker slankende ;-) en 50' A-model kjole . Perfekt kjole til galla eller bryllup. Kjole

  400,00 kr.14-03-2023
 6. Festkjole, Swing, str. XS, Pink lyserød, Næsten som ny, Brugt en gang som brudepigekjole, og har e

  Festkjole, Swing, str. XS, Pink lyserød, Næsten som ny, Brugt en gang som brudepigekjole, og har efterfølgende været til rens. Fremstår uden fejl. Passer bedst str. XS, evt str XXS eller S.

  300,00 kr.12-03-2023
En af de ting, Maria ikke vil købe brugt, er hendes seng. Hun døjer nemlig lidt med helbredet og synes derfor, at det er vigtigt, at hendes seng passer lige netop til hendes behov
En af de ting, Maria ikke vil købe brugt, er hendes seng. Hun døjer nemlig lidt med helbredet og synes derfor, at det er vigtigt, at hendes seng passer lige netop til hendes behov

Dette salg fortrød Maria.. for så at fortryde om igen

Maria er ikke kun en flittig køber af vintagekjoler. Hun kan også sagtens finde på at sælge dem igen. Men det er ikke altid lige let at skille sig af med det nostalgiske og fine tøj:

- Der var engang, hvor jeg solgte en kjole, hvor jeg straks bagefter tænkte: ’Ahh.. Skulle jeg have beholdt den?’ Men når så folk skriver, at de er blevet glade for kjolen, så opvejer det jo det hele, og så er jeg ikke længere i tvivl, fortæller Maria.

LÆS OGSÅ: Mød supersælgeren Karina, der har 519 ting til salg på DBA

Hun går også meget op i at skrive til sine sælgere, når hun har købt noget på DBA for at takke dem og fortælle, hvor glad hun er blevet for købet.

- Jeg møder nærmest kun søde mennesker. Folk plejer også altid at blive så glade og overrasket, når de modtager pakker fra mig, for tingene er altid pakket ind i fint silkepapir med silkebånd. Begge dele er genbrug, griner Maria.

Festkjoler til salg på DBA:

 1. Festkjole, Rabens Saloner, str. L, Helt ny “Ketty” kjole/jakke i Str. M/L i det flotteste håndlavet

  Festkjole, Rabens Saloner, str. L, Helt ny “Ketty” kjole/jakke i Str. M/L i det flotteste håndlavet print i brune og beige nuancer. 100 % viskose med blankt skær, så den har satin kvalitet. Den har a

  1.100,00 kr.18-03-2023
 2. Festkjole, Rutzou, str. XS, Lilla, Silke, God men brugt, Skøn kjole i varm lilla med flotte detal

  Festkjole, Rutzou, str. XS, Lilla, Silke, God men brugt, Skøn kjole i varm lilla med flotte detaljer ved halsudskæring. 100% silke. Brugt sparsomt.

  150,00 kr.18-03-2023
 3. Festkjole, Day, str. S, Sort/mørkegrå, uld/alpaka/polyester, Ubrugt, Den kan også benyttes af en

  Festkjole, Day, str. S, Sort/mørkegrå, uld/alpaka/polyester, Ubrugt, Den kan også benyttes af en lille 38. Farven er som på første og sidste billede. Fungerer som en moderne charlestonkjole, hvor

  300,00 kr.14-02-2023
 4. Festkjole, ., str. M, Kurdiske tøj

  Festkjole, ., str. M, Kurdiske tøj

  250,00 kr.18-03-2023
 5. Festkjole, ., str. M, Kurdiske tøj

  Festkjole, ., str. M, Kurdiske tøj

  200,00 kr.18-03-2023
 6. Festkjole, Anaya, str. XXXXL, Lyserød, Næsten som ny, Kjole fra Anaya. 
Str. 50. 
Brugt en gang.

  Festkjole, Anaya, str. XXXXL, Lyserød, Næsten som ny, Kjole fra Anaya. Str. 50. Brugt en gang. 150 kr. Plus porto

  300,00 kr.18-03-2023

Lige nu er der 8.337 festkjoler til salg på DBA. De fleste er i størrelse medium.

Denne ting leder Maria lige nu efter på DBA

Selvom Marias hjem ikke ser ud til at mangle noget, er der alligevel en ting, hun søger med lys og lygte efter.

- Jeg har besluttet mig for at blive fotograferet, og til det formål har jeg købt den fineste kjole. Og så har jeg også bestemt mig for at få mit barnebarn med på de professionelle billeder. Men for at hun skal matche mig, må jeg jo ud og finde en lille vintagekjole til hende, fortæller Maria.

Det er også en kjole, som Maria nævner, da hun bliver spurgt ind til hendes seneste DBA-køb:

- Det er en kjole, som netop nu er ved at blive sendt til mig. Den er fra 1960’erne, den er gul, og så er der tre store sløjfer midt på kjolen, foruden et lag med tyl og blomster.

Der var dog ikke en vintagekjole involveret i dét, som Maria betegner som hendes bedste handel. Det var en taske. Mange tasker. 100 tasker for at være helt præcist. Maria har nemlig samlet på små selskabstasker, men en dag besluttede hun sig for at rydde lidt op, og så lykkes det hende at få alle 100 solgt til en dame på Fyn. Taskerne fyldte 3 flyttekasser, som Maria fik sendt billigt til Fyn med GLS.

Med den tøjstil, som Maria har, kan man ikke forvente at gå i fred. Det har Maria indset. Hun er vant til at få blikke og smil – især fra ældre damer, der også kan finde på at stoppe hende op og udbryde ting som ’Eeeej, sådan en taske har jeg også. Det gav min mand mig i fødselsdagsgave i 1960’
Med den tøjstil, som Maria har, kan man ikke forvente at gå i fred. Det har Maria indset. Hun er vant til at få blikke og smil – især fra ældre damer, der også kan finde på at stoppe hende op og udbryde ting som ’Eeeej, sådan en taske har jeg også. Det gav min mand mig i fødselsdagsgave i 1960’
En alternativ juledekoration og en masse håndspejle. Alt er lidt som at være Alice i eventyrland, når du er hos Maria
En alternativ juledekoration og en masse håndspejle. Alt er lidt som at være Alice i eventyrland, når du er hos Maria

Når genbrugsstilen sætter sig – for evigt

Det kan godt være, det kun er 3-4 år siden, at Maria fandt ud af, at hun ville samle på vintagekjoler og ting fra 50-60’erne, men ikke desto mindre mener hun det seriøst. Hun har nemlig fået tatoveret sin passion på armen. En vintagekjole i selskab med en håndtaske og en parfume (se tatoveringen på billedet herunder).

Maria holder også fast i sin vintagestil på trods af, at der er kommet småfolk i familien. Hun er nemlig blevet mormor, så det legetøj, som hendes barnebarn får at lege med hos Maria, er selvfølgelig retro-legetøj.

- Min datter synes, legetøjet er lidt kikset og grimt, og at det ser skummelt ud, så hun vil ikke have, jeg køber noget, der skal med hjem til dem. ’Så længe det bare bliver hos dig mor, er det i orden’, siger hun. Det forklarer Maria.

Retro-legetøj til salg på DBA:

 1. Gyngehest, Gyngehest, Retro, Fineste Retro gyngehest med masser af patina og charme 

Et virkelig fi

  Gyngehest, Gyngehest, Retro, Fineste Retro gyngehest med masser af patina og charme Et virkelig fint indslag i børneværelset Sendes ikke - afhentes i Viborg V.

  100,00 kr.18-03-2023
 2. Bordfodbold, Retro fodboldspil, Andet, Totalt analogt retrostil ?? 
Glæder sig til at blive spillet

  Bordfodbold, Retro fodboldspil, Andet, Totalt analogt retrostil ?? Glæder sig til at blive spillet med

  120,00 kr.18-03-2023
 3. Andet legetøj, Muffedisse, Ukendt, Helt vildt sød retro muffedisse i ren uld med lille klokke.

  Andet legetøj, Muffedisse, Ukendt, Helt vildt sød retro muffedisse i ren uld med lille klokke.

  200,00 kr.18-03-2023
 4. Byggesæt, Elektronik-kit, Gakken, Gakken Elektronik-kit - Retro legetøj fra 80/70erne som vi alle dr

  Byggesæt, Elektronik-kit, Gakken, Gakken Elektronik-kit - Retro legetøj fra 80/70erne som vi alle drømte om da de stod på hylderne hos BR. Æsken er ganske pæn og indholdet komplet med manualer osv. K

  150,00 kr.18-03-2023
 5. Kæphest, Lego, Meget sjælden og intakt Retro Kæphest fra Lego med bemalet træ produceret i 1950’erne

  Kæphest, Lego, Meget sjælden og intakt Retro Kæphest fra Lego med bemalet træ produceret i 1950’erne. L:102cm Fast pris, bud besvares ikke.

  2.500,00 kr.18-03-2023
 6. Andet legetøj, Retro legetøj, Retro legetøj.
Skal bare sættes en pind i, så er den klar til at skubb

  Andet legetøj, Retro legetøj, Retro legetøj. Skal bare sættes en pind i, så er den klar til at skubbe rundt med. Kan sendes for købers regning og risiko. Afhentes i Viby J

  50,00 kr.18-03-2023
Her kan du se Marias tatovering
Her kan du se Marias tatovering

Kender du en genbrugselsker?

Hvis du elsker genbrug lige så højt som Maria, så er DBA Guide meget interesseret i at høre fra dig. Måske du er den næste genbrugselsker, vi aflægger et besøg.

Hvis du er interesseret i at åbne dørene til dit genbrugshjem for DBA Guide, så kontakt redaktionen på jschoen (@) ebay.com

Maria er langt fra den eneste, der holder af genbrug. Også kendiskvinderne foretrækker af og til genbrug. For eksempel fortæller Nikita Klæstrup i denne artikel, hvilken taske hun særligt var glad for at finde brugt.

Du kan også læse om radioværten Le Gammeltoft, der nærmest køber og sælger alt, hvad hun kan - brugt.

Eller hvad med at købe Tweerk Queen-Louises super seje – og ret vilde – guldstøvler?

Relaterede artikler