Nybyggerpar: Her er vores vildeste upcykling-projekt
BoligDIY

Nybyggerpar: Her er vores vildeste upcykling-projekt

Christine
Christine

Bæredygtigt byggeri behøver ikke at være kedeligt. Det er Malene og Christian fra dette års sæson af ’Nybyggerne’ et tydligt bevis på. Få et indblik i deres helt særlige tilgang til, hvordan de upcycler gamle DBA-fund, når de her i artiklen afslører deres skøreste projekter gennem tiden.

Der er ingen regler, når Malene, 37, og Christian, 51, Lauritsen kaster sig ud i byggeprojekterne, for her er den røde tråd netop, at der ikke er nogen rød tråd. Sådan siger nybyggerparret fra gult hus i hvert fald selv, men mon det nu også passer?

Løber vi listen igennem og ser nærmere på de ting, parret har kastet deres kærlighed på igennem tiden, er der faktisk en rimelig rød tråd: upcycling. Malene og Christian er nemlig mestre i at forvandle alt fra gamle døre og optimistjoller til flotte og funktionelle møbler. Tingene finder de på DBA, og her fortæller de, hvad deres vildeste upcycling-projekter har været gennem tiden.
Skal vi løfte sløret en anelse, kan vi røbe, at det ene projekt involverer en scooter og det andet en container, men så siger vi heller ikke mere.

Læs, hvorfor Malene og Christian valgte at bruge et gammelt gymnastikgulv til bordplade.
Læs, hvorfor Malene og Christian valgte at bruge et gammelt gymnastikgulv til bordplade.

Nybygger-par: ’Det er vores mantra’

Det lå ikke i kortene, at Malene og Christian fra gult hus skulle beskæftige sig med upcycling og bæredygtige byggerier. De har nemlig ikke altid vidst, hvilken vej vaterpasset skulle vende, fortæller Christian:

- For 12 år siden ringede jeg efter nogen, hvis jeg skulle have sat et billede op, men en dag fik vi lyst til at kaste os ud i at lave vores eget plankebord. Det var vores første upcycling-projekt, og det fik vi så meget succes med, at vi lever af det i dag, fortæller han, mens Malene supplerer:

- Det var det helt naturligt for os at upcycle vores genbrugsfund, for vi har altid genbrugt, og vores hus på Møn er proppet med upcyclede ting. Derfor var det også oplagt for os at gribe byggeriet bæredygtigt an i ’Nybyggerne’.

Den røde tråd, der snor sig gennem Malenes og Christians byggerier, blev bundet sammen af genbrugsfund. Det er nemlig de gode fortællinger, der gemmer sig i brugte ting, som giver hjemmet en personlig og hyggelig stemning, forklarer de:

- Det var svært at binde en sløje på alle rummene i ’Nybygger-huset’, så de hang sammen, og derfor blev genbrugsfundene det, der fik enderne til at mødes, siger Malene.

- Recycling og upcycling er vores mantra, og det blev den røde tråd gennem huset. Vi har næsten ikke brugt andet end DBA under ’Nybyggerne’, for vi synes, det er det bedste sted at gøre gode loppefund, fortæller Christian.

Men hvorfor egentlig upcycling? Malene og Christian er enige om, at det er processen med at puste nyt liv i noget gammelt, der holder dem til ilden. For dem handler det om at skrælle lagene af, se mulighederne i fundene og forvandle dem til nye, funktionelle ting. Måden de gør det på, er imidlertid ikke helt efter den almindlige håndværkermanual, afslører de.

LÆS OGSÅ: Pift hjemmet op med disse 5 simple tricks

I 'Nybyggerne' blev Malene & Christian kendt for deres modige farvevalg.
I 'Nybyggerne' blev Malene & Christian kendt for deres modige farvevalg.

Malene og Christian går i mod første regel i gør-det-selv-håndbogen

Det var et opgør med ”køb og smid væk-kulturen”, som kickstartede nybyggerparrets bæredygtige livsstil, og i begyndelsen gik de – med deres egne ord – traditionelt til værks. De købte klassiske møbler, som aldrig går af mode, lavet i et lækkert design og af gode materialer, så de kan holde i mange år:

- En sikker måde at recycle på er at købe klassikere. En Wegner-sofa bliver aldrig nul kroner værd, og bliver den slidt, kan den upcycles med nyt betræk og på den måde få nyt liv. Jeg tror bare, vi nok er lidt ude over den fase, fortæller Christian, og Malene uddyber:

- Vi tør gå planken ud. Vi tør tage nogle chancer. Derfor ved vi heller aldrig, hvor vi ender, når vi går i gang. Vi kigger på, hvad rummet kan bære, og ser, hvordan det kan indrettes, forklarer hun.

Har du læst den store DIY-guide, ved du sikkert, at manualerne mener, det vigtigste er planlægning. Tanker skal tegnes, så der er helt styr på tingene, før du går i gang med arbejdet. Det er dog ikke den tilgang, parret fra det gule hus har. De indretter efter deres mavefornemmelse, og lader møblerne diktere rummet. Tegningerne, dem laver de først bagefter:

- Man er nødt til at mærke omgivelserne og huset først. Man skal tænke på, at der skal være plads til at leve der til daglig, så der skal være hjemligt og hyggeligt. Man skal ikke tænke på, hvad andre synes, men gå efter mavefornemmelen, for det vigtigste er da, at man trives i sit eget hjem, er det ikke? Spørger Christian retorisk.

Man mærker med det samme, at Malene og Christian er et par, der er tro mod deres idealer. De går ikke på kompromis med de gode idéer, og selvom tingene skal fungere i praksis, er historien, legen og kreativiteten det vigtigste. For dem er det uperfekte helt perfekt:

- For os behøver tingene ikke at være perfekte. Det er meget vigtigere, at de fortæller en historie. Selvfølgelig er det ikke hver gang, at idéerne lykkes, men netop derfor er upcycling så skønt. Det giver os lov til hele tiden at udvikle og at lave ting om. Vi får en ny chance igen og igen uden, at det koster en formue og uden, at vi belaster bæredygtighedstanken, fortæller Malene.

Netop det er en vigtig pointe, påpeger parret, for bæredygtigheden afspejles nemlig især i de materialer, der bygges i.

Du kan se, hvordan Malene og Christian upcycler deres genbrugsfund under billedet.

LÆS OGSÅ: På besøg hos genbrugselskeren Liva

Christian og Malene foretrækker at arbejde i træ, for sådan kan du altid upcycle og forme, som du vil, fortæller de.
Christian og Malene foretrækker at arbejde i træ, for sådan kan du altid upcycle og forme, som du vil, fortæller de.

Disse materialer skal du aldrig bruge til upcycling

Det er naturmaterialerne, der får lov til at fylde i Malenes og Christians projekter, og er der noget, parret ikke kunne drømme om at bruge, er det plastic. Til gengæld er der særligt ét materiale, de igen og igen kaster deres kærlighed på:

- Træ! Det har ingen begrænsninger, og man kan blive ved og ved med at lave det om. Det kan man ikke med plastic, fortæller Christian og fortsætter begejstret:

- Vi har købt gamle døre, som vi har lavet om til bænke, og det kunne vi kun, fordi de var lavet i ”rigtige materialer”. Det var nemt for os at upcycle træet, for vi kunne save i det uden, at det splintrede. Desuden er træ også mere bæredygtigt end plastic, for holdbarheden er meget længere. Man kan skabe de mest fantastiske ting, hvis ikke man køber plastic, siger han bestemt.

I det gule hus er træ også et gennemgående materiale, og selvom tingene tidligere har tjent formål som gulve eller døre, er Malene og Christian med deres evner som upcyclere ikke bange for at bruge tingene markant anderledes, end hvad de oprindeligt var skabt til:

- Vores køkkenbordplader i ’Nybyggerne’ er særligt fede. De er lavet af gamle teaktræsdøre fra et hus i Aarhus, hvor de havde siddet siden 1950’erne. Vi skar dem til, gav dem olie og lagde koboltblå lister i, og det har givet et helt fantastisk udtryk med den helt rigtige patina, fortæller Christian.

- Ja, de er født som døre, men er endt som bordplader, så det er lidt af et eventyr, de har været på, griner Malene, som også mener, at gymnastikgulvet fra en skole i Aarhus også hører til blandt de bedste fund til ’Nybygger-huset’. Det blev nemlig forvandlet til spisebord, sofabord og hylder.

Hvis du synes, det er vildt, at parret upcycler gamle døre og gulve til funktionelle møbler, hvad tror du så, de forvandler en optimistjolle og en scooter til? Det er nemlig også blandt de ting, Malene og Christian har upcyclet gennem tiden, og hvordan det gik til, fortæller de under billedet.

LÆS OGSÅ: DIY: Gammel dør bliver til en bænk

Det gamle gymnastikgulv er både blevet til spisebord og køkkenbordplade, fortæller Malene og Christian. De er vilde med den historie, gulvet har, og derfor valgte de at bruge det i indretningen af 'Gult Hus'.
Det gamle gymnastikgulv er både blevet til spisebord og køkkenbordplade, fortæller Malene og Christian. De er vilde med den historie, gulvet har, og derfor valgte de at bruge det i indretningen af 'Gult Hus'.

Køkkenborde til salg på DBA netop nu:

 1. Køkkenbord, Køkkenbord med hollandsk udtræk, udført i massiv oliebehandlet bøg. Bordplade med nistre

  Køkkenbord, Køkkenbord med hollandsk udtræk, udført i massiv oliebehandlet bøg. Bordplade med nistret melaminplade. Ben kan afmonteres ifb med transport. Fremstår med aldersrelateret brugsspor. Mål: L

  600,00 kr.17-04-2024
 2. Køkkenbord, b: 70 l: 119, Gammelt antik køkkenbord/ skrivebord i afsyret
fyrretræ med skuffe.
Højden

  Køkkenbord, b: 70 l: 119, Gammelt antik køkkenbord/ skrivebord i afsyret fyrretræ med skuffe. Højden måler 76 cm. og fra gulv til underkant er der 59 cm. Ny restaureret og fået bivoks. (Kan sagtens ma

  2.650,00 kr.16-04-2024
 3. Køkkenbord, Træ, b: 55 l: 96, Bord, klapbord, med skuffer.
H71, L:96, B:55/115
Højde fra gulv til sa

  Køkkenbord, Træ, b: 55 l: 96, Bord, klapbord, med skuffer. H71, L:96, B:55/115 Højde fra gulv til sarg: 50 cm Shabby chic

  800,00 kr.16-04-2024
 4. Køkkenbord, Hvid træ, IKEA, Nordviken, b: 74 l: 74, Nypris 1.299,-

Perfekt til et lille køkken

  Køkkenbord, Hvid træ, IKEA, Nordviken, b: 74 l: 74, Nypris 1.299,- Perfekt til et lille køkken

  500,00 kr.15-04-2024
 5. Køkkenbord, Laminat, IKEA, b: 103 l: 103, IKEA DOCKSTA i pæn stand.

  Køkkenbord, Laminat, IKEA, b: 103 l: 103, IKEA DOCKSTA i pæn stand.

  700,00 kr.15-04-2024
 6. Køkkenbord, Laminat og alu, Vesterby, b: 75 l: 120, Med 2 udtræksplader, som hver måler 40 cm. Står

  Køkkenbord, Laminat og alu, Vesterby, b: 75 l: 120, Med 2 udtræksplader, som hver måler 40 cm. Står som nyt, da der altid har været voksdug på.

  1.200,00 kr.14-04-2024

Du kan upcycle dit køkkenbord af gamle gulvbrædder, men du kan også finde et på DBA.

Vildt: Upcycler optimistjolle og scooter til stuemøbler

Det sværeste er at begrænse sig, fortæller Malene og Christian, som hele tiden får nye idéer til, hvad de kan upcycle:

- Vi elsker at løbe, og når vi rammer 7 kilometer, har endorfinerne nået Malenes hjerne og så kommer de gode idéer, griner Christian højt.

Om det var på sådan en løbetur, at parret fandt på at købe en gammel scooter på DBA, det melder historien ikke noget om. Købt blev den imidlertid, men det var ikke fordi, parret havde ambitioner om at skifte løbesko ud med styrthjelm:

- Egentlig ville vi lave den til et chartol, hvor man kunne lægge nøglerne, når man kom hjem, men den var altså for gammel til, at det kunne lade sig at gøre. Så vi endte med kun at bruge lygten til en lampe, mindes Malene.

- For os er der ikke nogen grænser for, hvad man kan upcycle. Alting kan bruges, supplerer Christian og fortæller, at parrets sofa faktisk er lavet af en optimistjolle i træ:

- Den er super cool, men nu har vi haft den i nogle år, og vi kan se, at det er tid til, at den skal videre.

- Men selvfølgelig skal den ikke skrottes, den skal da på DBA, griner parret.

Malene og Christian bruger ikke kun DBA til at købe ting – de sælger også deres upcyclede møbler. For dem er det nemlig ikke bæredygtigt at have for mange ting, og netop derfor har de købt en container. Men, hvor mange af os nok ville opmagasinere vores sager i containeren, har parret helt andre planer. De drømmer om at indrette den som et tiny house.

LÆS OGSÅ: På besøg hos en genbrugselsker: Sisse

Optimistjollen er blevet en flot sofa, som parret har haft i mange år, men nu overvejer de at sælge den på DBA.
Optimistjollen er blevet en flot sofa, som parret har haft i mange år, men nu overvejer de at sælge den på DBA.

Find en optimistjolle på DBA:

 1. Jollevogn til optimistjolle, Ukendt, Sælger denne jollevogn der passer til en optimistjolle, da vi e

  Jollevogn til optimistjolle, Ukendt, Sælger denne jollevogn der passer til en optimistjolle, da vi er rykket en klasse op.

  350,00 kr.17-04-2024
 2. MIRROR,optimistjolle, TILBEHØR, årg. 1970, Sværd og rorpinde 2 stk.
TILBEHØR originalt
tilbehør til

  MIRROR,optimistjolle, TILBEHØR, årg. 1970, Sværd og rorpinde 2 stk. TILBEHØR originalt tilbehør til Mirror sejljolle.eller optimistjolle. Sværd i fin stand. H.90 cm. B. 37 cm. tykkelse ca 1-2 cm. orig

  350,00 kr.12-04-2024
 3. Winner Optimistjolle, Winner, Winner Optimist jolle sejlnummer 7772 i fin sejlklar stand. Har BlackG

  Winner Optimistjolle, Winner, Winner Optimist jolle sejlnummer 7772 i fin sejlklar stand. Har BlackGold mast, 2 bomme og 2 sejl. Jollevogn medfølger

  7.000,00 kr.07-04-2024
 4. Optimistjolle, Nordest, Perfekt for begynder 
Der medfølger:
- to sejl - et til træning og et til ka

  Optimistjolle, Nordest, Perfekt for begynder Der medfølger: - to sejl - et til træning og et til kapsejlads - mast og bom - ror og sværd (inkl cover) - øsekar - ældre jollevogn - Våddragt str Junior

  4.000,00 kr.29-03-2024
 5. Optimistjolle på Mols, IYRU, Ældre og godt brugt, men velfungerende optimistjolle. Velholdt sejl. Er

  Optimistjolle på Mols, IYRU, Ældre og godt brugt, men velfungerende optimistjolle. Velholdt sejl. Er i Femmøller, Mols

  1.300,00 kr.27-03-2024
 6. Optimistjolle, Optimistjolle, Afhentningstilbud. Jollen har ligget på land i lang tid og rælingen sk

  Optimistjolle, Optimistjolle, Afhentningstilbud. Jollen har ligget på land i lang tid og rælingen skal repareres. Der medfølger ror, stiksværd, mast og sprydstage i aluminium, samt 3 sejl.

  950,00 kr.14-03-2024

Vil du også lave en sofa af en optimistjolle? Så finder du en på DBA.

Efter ’Nybyggerne’ venter et stort projekt

Hvad giver man sin kone i fødselsdagsgave? En buket blomster, en lækker middag eller måske et smykke. Det er nok ting, de fleste vælger, men ikke Christian. Han havde en helt anden forestilling om, hvad den perfekte gave til Malene ville være:

- Jeg købte en gul container på DBA til Malene, da hun havde fødselsdag i sommer. Der står ’Silkeborg’ hen over siden på den, og den er 52 år gammel, siger Christian.

Det er ikke alle, der slipper godt af sted med at give konen en container i fødselsdagsgave, men Christian klarede den, og Malene elskede gaven. I fællesskab har de nu fundet frem til, hvordan containeren skal upcycles, for naturligvis skal den ikke blive ved med at være container:

- Den skal være et tiny home, fortæller fødselaren og uddyber:

- Vi vil give den et helt nyt liv og bruge den som sommerhus, så nu skal vi finde en fed grund, den kan stå på, siger Malene afslutningsvist.

LÆS OGSÅ: Skab en rå og unik designerlampe

Sådan ser den gule container ud, som Christian gav Malene i fødselsdagsgave.
Sådan ser den gule container ud, som Christian gav Malene i fødselsdagsgave.

Du kan finde virkelig mange sjove og skøre genbrugsfund på DBA, hvis du får lyst til at upcycle alt fra optimistjoller til trædøre lige som Malene og Christian. Vil du have et lille sneak peak på, hvad der venter, kan du dykke ned i artiklen her, hvor DJ og radiovært Le Gammeltoft afslører, hvad det mærkeligste hun har sat til salg på DBA, er.

Er du lige så eventyrlysten som nybyggerparret fra det gule hus, skal du spidse ører nu. I dette øjeblik er der nemlig en helt unik husbåd til salg på DBA – med sejl og master, parat til at sejle ud på de syv have. Kom med på en rundtur i husbåden, der er klar til at lægge fra kaj, så snart den nye ejer er fundet.

Relaterede artikler