Katinka elsker gammel julepynt: Derfor er det fantastisk
BoligLivsstil

Katinka elsker gammel julepynt: Derfor er det fantastisk

Louise Guldager
Louise Guldager

For Katinka handler julen om nostalgi, traditioner og følelser. Og det finder hun i den gamle, originale julepynt. For hende er det ikke jul uden. Den gamle julepynt kan nemlig noget, som den nye pynt ikke kan. Det laves ikke mere og findes kun brugt. Og dén del har Katinka næse for. I dag lever hun af det. OBS! Husk, at du i denne artikel kan læse, hvilket julepynt der er steget i værdi.

For langt de fleste af os, hænger julepynt uløseligt sammen med decembers julehygge. Sådan er det også for Katinka Louise Larsen. Hun må dog nok må karakteriseres som en smule mere forfalden til det gamle pynt end gennemsnittet. Hun har næsten hele sit 50 årige liv dyrket denne hobby og de seneste mange år også levet af den professionelt. Og der er kun én gennemgående regel, når det kommer til hendes foretrukne: Det skal være gammelt!

- Jeg elsker originalt, gammelt julepynt. Det er en følelse. Jeg bliver næsten kun mere glad, hvis det har skavanker.

For de små fejl og defekter betyder, at det har haft et liv og har været brugt, fortæller hun. Hun har med årene udviklet et skarpt øje for det og har fået skabt sig en omfattende samling. Hun kigger efter detaljerne, de særlige kendetegn og historien i pynten:

- Det kan være små nisser, der har været limet. Gamle kugler, der er mundblæste. Så ved jeg, det er god kvalitet. Ofte er det håndlavet. Og det er altså pænere, synes jeg.

Julepynt til salg på DBA:

 1. Nisser, Klarborg nisser 

Samlet pris 

Fragt 42kr

  Nisser, Klarborg nisser Samlet pris Fragt 42kr

  300,00 kr.07-06-2023
 2. Nisser, Klarborg nisse 

Med æske 

Fragt 42kr

  Nisser, Klarborg nisse Med æske Fragt 42kr

  200,00 kr.07-06-2023
 3. Nisser, Klarborg Daniel 

Fragt 42kr

  Nisser, Klarborg Daniel Fragt 42kr

  200,00 kr.07-06-2023
 4. Glas, Gamle juleglas / kopper. 
1 lille juleglas højde 7 cm, dia 5 cm
3 juleglas højde 9 cm, dia 7 c

  Glas, Gamle juleglas / kopper. 1 lille juleglas højde 7 cm, dia 5 cm 3 juleglas højde 9 cm, dia 7 cm. To af dem har et lille nag i kanten - på den ene kop kan det ikke ses. Sælges samlet.

  250,00 kr.07-06-2023
 5. Bing & Grøndahl juleklokke, To styks juleklokker fra 1980 og 1981.
H 8 cm, dia 6 cm.
Uden skår eller

  Bing & Grøndahl juleklokke, To styks juleklokker fra 1980 og 1981. H 8 cm, dia 6 cm. Uden skår eller revner. Sælges samlet og prisen er samlet. Afhentes på Nørrebro eller sendes med dao for 39 kr.

  100,00 kr.07-06-2023
 6. Broderet Juledug, Meget flot broderet Juledug ca. 180 x 135 cm. 
Jeg sender gerne mod at køber betal

  Broderet Juledug, Meget flot broderet Juledug ca. 180 x 135 cm. Jeg sender gerne mod at køber betaler Porto.

  250,00 kr.07-06-2023

I skrivende stund er der hele 3.723 annoncer med julepynt til salg på DBA. Laver du en søgning på ’gammel julepynt’ kommer der 953 annoncer op.  Og langt det meste befinder sig på Sjælland.

Har du noget af dette liggende? Det kan være penge værd

Katinka binder sig ikke fast på én farve eller ét tema, når hun pynter op. Og hun blander gerne forskellige ting. Det handler om stemningen, og så skal der være noget rødt. Men det hele kommer ikke frem hvert år. Det har hun for meget til.

Det stopper hende dog ikke i at finde nyt og købe mere, hvis hun falder over det.

- Jeg har også noget af det allerførste plastik-julepynt, der kom i 50erne - og det er ret fint og sjovt. Men jeg er især vild med det, der er endnu ældre. Pynt, der er lavet af kogler, vat, silkepapir og gamle glansbilleder.

Det tidlige plastik-julepynt, som Katinka også er vild med, og som kom frem først i 50erne, er karakteriseret ved at være meget tykt og i god kvalitet, forklarer hun. Ofte med amerikanske motiver. Et rensdyr med et julelys på ryggen. Eller en kane med rensdyr.

Det gamle Disney-julepynt, som også er meget populært, er desuden fra samme periode. Har man den slags liggende, kan det være mange penge værd, fortæller hun.

- Jeg har nogle små lysestager i elfenbensfarvet plastik med engle på. De er mere sjældne, end de er kønne. Men jeg elsker dem. Og det er god kvalitet. Dengang var plastisk jo skide dyrt.

LÆS OGSÅ: Forvandl fine gamle bøger til julepynt

Plastik og retro for fuld udblæsning: Det gamle julepynt bestående af 4 klokker i plastik, guldkogler og guldæbler sælger Susanne fra Randers på DBA lige nu. De er fra hendes bedsteforældres julesamling. Hun skal have 10 kroner stykket. Det amerikanske juleophæng i form af en julepyntet kirke med glimmersne er støbt i plast og fra 50erne, skriver Charlotte fra Horsens. Den er intakt og koster 200 kroner. De smukke, originale kræmmerhuse fra 50erne er produceret på Adolph Holst litografiske etablissement i Ålborg og fremstår i god stand, skriver Helle. Det er originale tryk fra 50erne og lidt nuance i farven kan forekomme. De ligger i Århus, hvor Helle bor, og koster 85 kroner for en ”samling”. Helle har fire samlinger
Plastik og retro for fuld udblæsning: Det gamle julepynt bestående af 4 klokker i plastik, guldkogler og guldæbler sælger Susanne fra Randers på DBA lige nu. De er fra hendes bedsteforældres julesamling. Hun skal have 10 kroner stykket. Det amerikanske juleophæng i form af en julepyntet kirke med glimmersne er støbt i plast og fra 50erne, skriver Charlotte fra Horsens. Den er intakt og koster 200 kroner. De smukke, originale kræmmerhuse fra 50erne er produceret på Adolph Holst litografiske etablissement i Ålborg og fremstår i god stand, skriver Helle. Det er originale tryk fra 50erne og lidt nuance i farven kan forekomme. De ligger i Århus, hvor Helle bor, og koster 85 kroner for en ”samling”. Helle har fire samlinger

Her er Katinka favorit julepynt

Da Katinka oprindeligt er fra Bornholm, er en anden ting, hun husker fra sin barndom, de klassiske, svenske julestager. De skal være der hvert år, og dem går man aldrig galt i byen med, fortæller hun.

- De kommer kun frem til jul. Jeg har altid elsket julepynt og hjalp altid min mor med at pynte op.

De gamle, originale julekugler er en anden lidenskab. Der produceres efterhånden en del nyfortolkninger af dem, men man kan kende dem på fatningen øverst og på de originale kasser, de ligger i, fortæller Katinka:

Når man pakker sådan en æske op med gamle kugler, der ligger i gulnet silkepapir, er det så fantastisk!

Men i enhver samlers bestand er der naturligvis også en særligt skattet favorit:

- Kronjuvelen i min samling er en gammel krans lavet af gipsagtigt materiale. Den er patineret og har plads til fire lys. Året efter jeg købte den, fandt jeg hos samme antikhandler tre små nisser, der viste sig at være holderne til kransen. De er håndlavet, og de er mange penge værd i dag. Den er vidunderlig og har det helt rette gammeldags udtryk.

Gamle julekugler til salg på DBA:

 1. Julepynt, Fin gammel julekugle kande med mønster 
Intakt 
Sender gerne mod porto

  Julepynt, Fin gammel julekugle kande med mønster Intakt Sender gerne mod porto

  100,00 kr.01-05-2023
 2. Vintage Egern Julekugle, Flot egern med guld glimmer hale.

Flot Stand.

Højde 8cm. 

Se mine andre

  Vintage Egern Julekugle, Flot egern med guld glimmer hale. Flot Stand. Højde 8cm. Se mine andre annoncer med Julepynt. Gammelt Julepynt Gamle Julekugler Vintage Glaspynt Glasornamenter Juletræspy

  90,00 kr.26-04-2023
 3. Vintage Julekugle, Fin gammel vintage julekugle med lang hals i glas, der reflekterer rigtig fint på

  Vintage Julekugle, Fin gammel vintage julekugle med lang hals i glas, der reflekterer rigtig fint på juletræet. Se mine andre annoncer med Julepynt. Gammelt Julepynt Vintage Gamle Julekugler Glaspyn

  55,00 kr.26-04-2023
 4. Vintage Sølv klokke julekugle, Fin sølv og hvid klokke med guldglimmer.

Rigtig pæn stand.

Højde 7c

  Vintage Sølv klokke julekugle, Fin sølv og hvid klokke med guldglimmer. Rigtig pæn stand. Højde 7cm. med ophæng. Se mine andre annoncer med Julepynt. Gammelt Julepynt Gamle Julekugler Vintage Gla

  100,00 kr.26-04-2023
 5. Vintage Shiny Brite Julekugle, Fin Shiny Brite sølv klokke med pink, hvid og grønne striber.

Lidt a

  Vintage Shiny Brite Julekugle, Fin Shiny Brite sølv klokke med pink, hvid og grønne striber. Lidt afskalning i maling. Højde 6cm med ophæng Se mine andre annoncer med Julepynt. Gammelt Julepynt Ga

  40,00 kr.26-04-2023
 6. Vintage Kat Julekugle, Super fin kat i flot blågrøn turkis farve.

11 cm. med ophæng.


Se mine andr

  Vintage Kat Julekugle, Super fin kat i flot blågrøn turkis farve. 11 cm. med ophæng. Se mine andre annoncer med Julepynt. Russisk Vintage Gammelt Julepynt Julekugler Glaspynt Glasornamenter Juletr

  150,00 kr.26-04-2023

De gamle, originale julekugler er eftertragtede og ret skrøbelige. Men de pynter også gevaldigt, og på DBA er der lige nu 259 annoncer, der matcher dén søgning.  

Katinka: Om lidt forsvinder denne type pynt nok desværre

En anden af Katinkas personlige favoritter er hendes gamle julekort. De er sendt fra USA til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet – og de oser af stemning og historiens vingesus, fortæller hun:

- De er meget patinerede, men det gør dem kun endnu mere skønne. De er stemplede og med små hilsner og frimærker på. De er så smukke at stille i en gruppe sammen med andre dekorationer. 

De gamle julekort er et godt eksempel på, hvordan netop fortidens historier og nostalgi taler til Katinka. Den slags, der ikke kan produceres på en maskine i år 2019. De SKAL findes brugt. For de laves ikke mere. Julekort er et levn, som nye generationer ikke længere dyrker. Om få år vil kommende generationer måske aldrig have set et gammeldags frimærke. 

Ting for mig skal have en sjæl. Det har den gamle pynt. På julekortene kan man jo ligefrem læse med på historien.
Til venstre er kronjuvelen; Kransen og nisserne, som blev fundet to forskellige steder - og viste sig at passe sammen. Den er højt skattet i samlingen, og det samme er de gamle julepostkort med stempler og små hilsner, der pynter i klynger eller på en snor. Her til højre et sæt til salg på DBA. Alida fra København K sælger i alt 16 styks, de er fra 1920erne og 1930erne og med stempler. Hun vil gerne have 100 kroner for dem samlet
Til venstre er kronjuvelen; Kransen og nisserne, som blev fundet to forskellige steder - og viste sig at passe sammen. Den er højt skattet i samlingen, og det samme er de gamle julepostkort med stempler og små hilsner, der pynter i klynger eller på en snor. Her til højre et sæt til salg på DBA. Alida fra København K sælger i alt 16 styks, de er fra 1920erne og 1930erne og med stempler. Hun vil gerne have 100 kroner for dem samlet

Dette julepynt kan ikke klare årerne på loftet

Flettede hjerter, kræmmerhuset og papirguirlander er dog efterhånden svære at finde. De er for længst fortæret af tidens gang og loftets små mus, men du behøver ikke undvære det gammeldags look af den grund. Et godt råd er for eksempel at kigge efter gamle nodehæfter, magasiner, gammelt papir eller tapetrester, som du kan bruge, fortæller Katinka.

- Lige med julepynt, har jeg det sådan ”rør blot ikke ved min gamle jul”….Det må gerne være, som det altid har været.

Hun er slet ikke i tvivl. Og har, så langt tilbage hun kan huske, dyrket julen med sin familie.

- Min jul skal være gammel. Jeg kommer altså ikke i julestemning, hvis der står ”made in China….”

LÆS OGSÅ: Nostalgi: Dyrk julepynten fra de seneste fem årtier. 

For Katinka handler den gamle pynt om historie, nostalgi og håndværk: 'Hvis du får fat i noget, der har hængt på din families juletræ, da du var barn – jamen, det kan vække julestemning som intet andet. Så får man jo tårer i øjnene'
For Katinka handler den gamle pynt om historie, nostalgi og håndværk: 'Hvis du får fat i noget, der har hængt på din families juletræ, da du var barn – jamen, det kan vække julestemning som intet andet. Så får man jo tårer i øjnene'

I dag lever hun af at finde gammel julepynt

Oprindeligt er Katinka uddannet jurist, men for 15 år siden så hun pludselig sig selv takke nej til drømmejobbet. Hun kunne ikke se sig selv i jobbet, der havde en stor rejseaktivitet, og hun skulle pludselig finde på noget, der kunne kombineres med livet med fire små børn:

- En af vores venner foreslog mig at starte en butik, der sælger gamle ting. Fordi jeg altid har dyrket og elsket den slags. Og sådan blev det.

Det er 15 siden nu. Sådan startede det, men i dag har hun startet en ny virksomhed med en veninde og sælger nu gamle ting og sager fra sin forretning på Egholm slot. Hver weekend i hele november og december kan man komme og jule og se de mange antikke juleting og finde særlig pynt. ’Livsstil på Egholm Slot’ hedder det – og med over 1.500 kvadratmeter er der nok at se på.

- Så pynter vi og bager æbleskiver fra bunden. Det er i den gamle gartnervilla – og det er den perfekte start på julen!

For julen er tradition, nostalgi og følelse for Katinka. Og derfor giver hun ikke meget for et begreb som ”mode-jul”. Eller når der dikteres, at julen skal være i en særlig farve.

- Jeg kan sagtens imødekomme, at der skal være forandring, og jeg laver også en ny adventskrans hvert år. Men langt det meste nyproducerede pynt, siger mig intet. 

Adventskrans til salg på DBA:

 1. Vanvittigt, Vanvittigt at købe Påske og Julepynt midt om sommeren! - måske ikke! Se lige prisen!!!

  Vanvittigt, Vanvittigt at købe Påske og Julepynt midt om sommeren! - måske ikke! Se lige prisen!!! PÅSKE & Jul 37 ting / pynt... PÅSKE: 17 fine figurer / påskepynte ting. Metal, ler, stof, porcelæn o

  148,00 kr.06-06-2023
 2. Stativ til Adventskrans + 4 lysholdere i messing, Stativ til ophæng af adventskrans i messing med 4

  Stativ til Adventskrans + 4 lysholdere i messing, Stativ til ophæng af adventskrans i messing med 4 lysholdere på spid - Højde: 52 cm - Ubrugt - Vær på forkant og klar til jul :-) Sender gerne: kr

  150,00 kr.05-06-2023
 3. Adventskrans, Georg Jensen Christmas Classics forgyldt adventsstage
oval adventsstage af forgyldt me

  Adventskrans, Georg Jensen Christmas Classics forgyldt adventsstage oval adventsstage af forgyldt metal, design Maria Berntsen, 32 x 25 cm. Fremstår intakt uden æske

  600,00 kr.04-06-2023
 4. Adventskrans, Adventskrans af jern
Æblerne mangler

  Adventskrans, Adventskrans af jern Æblerne mangler

  44,00 kr.02-06-2023
 5. Messingstativ / messingholder til adventskrans, Smukt vintage stativ af messing til at hænge advents

  Messingstativ / messingholder til adventskrans, Smukt vintage stativ af messing til at hænge adventskrans på. Pæn stand med patina. Kan pudses op, hvis man synes. Højde 38,5 cm. Kr 160,-

  160,00 kr.29-05-2023
 6. Adventskrans, Super fin adventskransestage i keramik fra West Germany. Skøn turkis farve, så den kan

  Adventskrans, Super fin adventskransestage i keramik fra West Germany. Skøn turkis farve, så den kan benyttes hele året. Se mål på billeder.. Se også mine andre annoncer!

  150,00 kr.24-05-2023

Søger du efter en ”ny” adventskrans, så der kommer variation, kan du kigge brugt. Lige nu er der 189 annoncer på DBA med adventskrans til salg.  80 af disse ligger til under 80 kroner. Så det behøver ikke koste alverden.

En ting er selve julepynten. En anden ting er julebordet. Går du lige så meget op i det, som du gør i resten af julens traditioner, og elsker du, når huset emmer af jul og nostalgi? Så læs med her, hvor vi guider til at dække julebordet med geniale genbrugsfund, så pengepungen kan få en lille pause i juletiden.

Jul og genbrug er cool. Og det gælder ikke kun pynten. Har du for eksempel overvejet at give brugte gaver? Her er en guide til 10 seje tech-julegaver, der er sejere at købe brugt.

Har du en gammel bøjle, som du ikke bruger? Så se med her, hvordan den kan blive til noget rigtig fint julepynt. I videoen herunder viser Anne og Todd dig, hvordan:
 

Vil du læse trin for trin, hvordan du får lavet kransen, så klik på artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler