Jans antikke kondomautomat, købt til sønnerne, skal nu på Nationalmuseet
BoligLivsstil

Jans antikke kondomautomat, købt til sønnerne, skal nu på Nationalmuseet

Julie Schoen
Julie Schoen

Jan fortalte ikke til nogen, at han havde anskaffet sig en kondomautomat, som han hængte op på sønnernes badeværelse. I dag er Jans kondomautomat udlånt til Nationalmuseet. ’Mine kone var ikke så glad for, at fjernsynet skulle ud og filme på vores toilet’, griner Jan.

’Husk nu cyklenhjelmen’, ’Hold dig fra at ryge’ og ’Det er koldt udenfor i dag, så tag gerne en ekstra trøje på’.

Du kender dem sikkert. De mange klassiske, formanende råd fra dine forældre. Da du var lille, gik de måske på, at du skulle sørge for at have knæbeskyttere på, når du løb på rulleskøjter, mens teenagealderen påkalder andre slags råd og vejledinger som for eksempel den klassiske snak om bierne og blomsterne.

Men hjemme hos 51-årige Jan fra Kølstrup på Fyn bliver der taget andre metroder i brug for at give sønnerne en god og sikker ”start på livet”. Jan Hein har nemlig anskaffet sig en gammel kondomautomat købt på DBA, som han har hængt op på sine to sønners badeværelse.

Og selvom det er spøjst og hyggeligt nok i sig selv, så bliver den historie kun bedre af, at Jans gamle kondomautomat nu skal udstilles på Nationalmuseet.

Automater til salg på DBA:

 1. Spil, Automat, Flot, gammel original automat til 5 kr.
Har hængt i et møntvaskeri til vaskepulver.

  Spil, Automat, Flot, gammel original automat til 5 kr. Har hængt i et møntvaskeri til vaskepulver. Mulighed for at tilslutte strøm så der kan komme lys i. Øverste lille sorte håndtagsdims mangler, l

  3.000,00 kr.05-12-2023
 2. Andre samleobjekter, Tivoliautomat: Rainbow, Omkring 1960 fik man til Tivoli i København bygget en r

  Andre samleobjekter, Tivoliautomat: Rainbow, Omkring 1960 fik man til Tivoli i København bygget en række spilleautomater til den hedengangne spillehal "Regnbuen", som i et halvt århundrede lå under Ti

  6.800,00 kr.30-11-2023
 3. Spil, Kuglespil, Spiral Billard, Antikt dansk kuglespil: Spiral Billard. Fra mellemkrigstiden.

Man

  Spil, Kuglespil, Spiral Billard, Antikt dansk kuglespil: Spiral Billard. Fra mellemkrigstiden. Man indkaster 10 øre og trækker i håndtaget. Herefter frigivet 10 stålkugler som man kan skyde afsted, é

  6.800,00 kr.30-11-2023
 4. Spil, Novomat. Enarmet vægspil, Gammel Novomat fra 1950erne. Nyligt restaureret. Enkelte uoriginale

  Spil, Novomat. Enarmet vægspil, Gammel Novomat fra 1950erne. Nyligt restaureret. Enkelte uoriginale dele. Står meget pæn og kører utrolig godt. Nøgle / spillemærker (gamle 25øre) medfølger. Jeg konta

  2.700,00 kr.30-11-2023
 5. Spil, Enarmet Tyveknægt: Jennings Club Chief, Gammel Jennings Club Chief Chinese enarmet tyveknægt f

  Spil, Enarmet Tyveknægt: Jennings Club Chief, Gammel Jennings Club Chief Chinese enarmet tyveknægt fra 1930erne. Senere ombygget af flere omgange. Nyligt (et par år siden) totalrestaureret og kører de

  5.000,00 kr.30-11-2023
 6. Spil, Spilleautomat, IMO Bomber, kuglespil 1930erne, En af de helt gamle pinball-maskiner fra 1930er

  Spil, Spilleautomat, IMO Bomber, kuglespil 1930erne, En af de helt gamle pinball-maskiner fra 1930erne sælges. Det er fra den gang hvor der kun var en "pin" og en "ball" og altså ingen flippere (som f

  6.500,00 kr.30-11-2023

29 automater er lige nu til salg i ’samleobjekt’-kategorien på DBA. Du kan også finde nyere automater i DBAs ’Diverse’-kategori.

3 år i garagen - konen vidste intet

Jeg fortalte ikke nogen om, at jeg havde købt den (kondomautomaten, red.). Heller ikke engang min kone
griner Jan.

En dag for cirka 6 år siden satte han sig for, at han ville købe en kondomautomat til sine sønner.

- Jeg kan godt lide gamle ting, og jeg synes blandt andet at gamle vareautomater er hyggelige. Derfor kom jeg på den tanke, at når mine drenge blev større, skulle de da have sig en gammel kondomautomat, siger Jan.

Inspireret af DR-serien ’Matador’ ville han købe automaten for at montere den på drengenes badeværelse. I ’Matador’ stjæler Maudes søn, Ulrik, kondomautomaten fra Jernbane Resturanten for at montere den på familiens badeværelse. Det udspiller sig den aften, Maude får en flok vigtige damer på visit, der gør ydmygelsen total. Da Maude opdager automaten, går hun selvfølgelig op og lægger sig, men hun når forinden at give Ulrik en ordentlig omgang skældud og ikke mindst en straf.

Jan fik derimod ingen palaver for at have anskaffet sig kondomautomaten – for i første omgang fortalte han ikke til nogen, han havde købt den.

LÆS OGSÅ: Kender du typen-ekspert. Det er maskulint tat køre i en Berlingo

Det koster 20 kr. at trække et kondom fra Jans - og sønnernes - gamle kondomautomat
Det koster 20 kr. at trække et kondom fra Jans - og sønnernes - gamle kondomautomat

Sønnernes reaktion

Automaten lå og hyggede sig tre år i garagen, indtil den dag, Jans kone selv tog initiativ til, at automaten kunne komme op og hænge på den tiltænkte plads: Sønnernes toilet.

- Mine drenge synes, det er meget sjovt, griner Jan og fortsætter:

Min kone synes dog, det var knapt så sjovt, at vi skulle have fjernsynet ud og filme på toilettet. De gange, vi ellers har haft fjernsynet på besøg, filmer de ude i garagen eller på en mark
fortæller Jan, der nemlig gennem tiden har samlet mange gamle og antikke ting, som ligger og hygger sig i hans garage.

Eftersom Jan er så flittig en samler, har han flere gange haft ”fjernsynet” på besøg, og en dag spottede en fra produktionsholdet hans automat på toilettet.

Da Nationalmuseet lidt tid senere efterlyste effekter fra danskernes hjem, der siger noget om Danmarks historie de seneste 100 år, blev Jan ringet op af en fra produktionsholdet, der tippede Jan om at tage sin kondomautomat med til ”audition”.

Og sådan er Jans kondomautomat nu blevet udvalgt og havnet som udstillngsobjekt på Nationalmuseet.

- Jeg synes, det er fedt, at Nationalmuseet vil bruge den. Jeg søger ofte med min metaldetektor, og toppen er jo, hvis man kan finde noget, der kommer på forsiden af Skalk eller bliver udstillet på Nationalmuseet, siger Jan, og tilføjer:

-  Jeg har før haft fund på Nationalmuseet, men det er det første gang, der bliver udstillet et fund fra DBA.

Værdifulde samleobjekter til salg på DBA:

 1. Købes tyske ting fra 2 verdenskrig god pris også gerne hele samlinger

  Købes tyske ting fra 2 verdenskrig god pris også gerne hele samlinger

  200.000,00 kr.28-11-2023
 2. Tyske ting fra 2 verdenskrig købes gerne hele samlinger god kobtant pris gives send sms eller ring 2

  Tyske ting fra 2 verdenskrig købes gerne hele samlinger god kobtant pris gives send sms eller ring 22800831

  150.000,00 kr.27-11-2023
 3. Samlekort, 285 ALPHA MTG (MAGIC THE GATHERING) KORT SAMLING, Sælger min elskede samling, skriv eller

  Samlekort, 285 ALPHA MTG (MAGIC THE GATHERING) KORT SAMLING, Sælger min elskede samling, skriv eller ring for billeder. TOTAL: 285 cards 1 Smoke [LEA] 1 Darkpact [LEA] 1 Nether Shadow [LEA] 1 Animat

  190.000,00 kr.27-08-2023
 4. Andre samleobjekter, Wellcraft 26 fod motorbåd, Nu er chancen der for at købe denne fantastiske båd.

  Andre samleobjekter, Wellcraft 26 fod motorbåd, Nu er chancen der for at købe denne fantastiske båd. Båden er 26 fod og fra 1996. Motoren er en Volvo Penta V8 250 hk fra 96' Som i 2020 har fået den he

  195.000,00 kr.21-06-2023

Klik her for at se nogle af de dyreste samleobjekter på DBA. Måske de også ville klæde nationalmuseet.

Jan havde svært ved at anskaffe sig kondomer

Jans kondomautomat er ikke kun hængt op på badeværelset for de blå øjnes skyld. Den har skam stadig sin funktion. En tyver i maskinen indløser ét kondome. Kondomer, som nærmest har været lige så vanskelige at anskaffe sig for Jan, som automaten var det.

- Jeg har haft meget svært ved at finde lige den type kondomer, der passer til maskinen. De skal ligge i nogle særlige pakninger, nogle specielle, små æsker. Jeg har måtte skrive til firmaet, som handler med kondomerne, ’Worlds best’, for at få nogle eksemplarer, siger Jan.

Han benægter, at han har tjekket maskinen for 20’ere, der ville kunne afsløre, hvor mange gange maskinen har været i brug.

LÆS OGSÅ: Gaven til manden, der har alt: Vidste du, at man kunne købe sådan noget?

Her ses Jans kondomautomat på sønnernes badeværelse
Her ses Jans kondomautomat på sønnernes badeværelse

Ulækre kondommaskiner til salg

Maskinen skulle Jan bruge et halvt år på at anskaffe sig via DBA. Han måtte opsætte søgemaskiner, for at finde frem til de unikke maskiner, som der ikke findes mange af i dag – og slet ikke til salg. Og de gange, der var ”bid”, var maskinerne ulækre, malet ”væk”fra deres orginalitet eller ikke pæne nok til, at Jan ville have dem hængende på badeværelset.

- Da der endelig kom den rette til salg – i rustfrit stål - var det hos en mand fra Nordjylland. Jeg måtte derfor få arrangeret, at min kollga, som bor tæt på, hentede den for mig, fortæller Jan.

Han skulle punge ud med 1.000 kroner for hele herligheden. Og det var altså eksklusiv kondomer. 

Andre oplagte gaver til dine sønner:

 1. Skjorte, JACQUEMUS, str. M, Hvid, Ubrugt, Skjorte fra JACQUEMUS
Eftertragtet skjorte, udsolgt over

  Skjorte, JACQUEMUS, str. M, Hvid, Ubrugt, Skjorte fra JACQUEMUS Eftertragtet skjorte, udsolgt overalt. Nypris er 2600, men sælges til 1100, da jeg købte forkert størrelse. Cond: 10/10, aldrig brugt

  1.100,00 kr.06-12-2023
 2. Hættetrøje, Supreme, str. L, Rød, 100 % bomuld, Næsten som ny

  Hættetrøje, Supreme, str. L, Rød, 100 % bomuld, Næsten som ny

  450,00 kr.03-12-2023
 3. Hættetrøje, supreme, str. L, Sort, Bomuld, Næsten som ny, Supreme Bandana Box Logo Hoodie

• Næst

  Hættetrøje, supreme, str. L, Sort, Bomuld, Næsten som ny, Supreme Bandana Box Logo Hoodie • Næsten ikke brugt • Størrelse L • 1845,- • Sender inden 24 timer • Online kvittering og legit check kan

  1.850,00 kr.02-12-2023
 4. Sweatshirt, Supreme, str. M, Hvid, Bomuld, Næsten som ny, Sælger den her Supreme Sweatshirt 

Str

  Sweatshirt, Supreme, str. M, Hvid, Bomuld, Næsten som ny, Sælger den her Supreme Sweatshirt Str M Cond 8-9/10 Nypris 2000 kr Mindstepris 400 kr Skriv for flere billeder:) Tager også imod bud

  400,00 kr.02-12-2023
 5. Hættetrøje, SUPREME, str. XL, Ubrugt, SUPREME US-NY
Hooded Sweatshirt
Str XL
Ny ubrugt i org indpak

  Hættetrøje, SUPREME, str. XL, Ubrugt, SUPREME US-NY Hooded Sweatshirt Str XL Ny ubrugt i org indpakning

  1.195,00 kr.28-11-2023
 6. Hættetrøje, Supreme, str. L, Army-grøn, Næsten som ny, Super fed og sjælden Supreme hoodie. Købt v

  Hættetrøje, Supreme, str. L, Army-grøn, Næsten som ny, Super fed og sjælden Supreme hoodie. Købt via drop og kommer aldrig i salg igen. Lidt for vild til mig, så den er brugt et par gange højest. So

  450,00 kr.27-11-2023

Supreme er et meget hipt tøjmærke for tiden, og det er svært at skaffe i Danmark, hvor kun én butik forhandler det.

Derfor er kondommaskinen guf for Nationalmuseet

Jans kondomautomat er en museumsgenstand, fordi den fortæller noget om, hvordan vores forhold til sex og sexualitet var engang. Og hvordan det har udviklet sig frem til i dag.

Før i tiden var kondommer mest af alt noget, man benyttede sig af for at undgå graviditet. Men det var samtidig ikke en vare, man skiltede med, at man havde brug for. Derfor blev ”gummiet” solgt i automater, så man undgik øjenkontakt med en ekspedient, og automaterne blev gemt væk på toiletterne, så man kunne trække sit kondom i skjul.

Men kondomautomaterne blev langsomt udkonkurreret i takt med, at kønssygdommene Aids og Hiv blev introduceret i 80’erne. Man kørte landsdækkende kampagner, som de fleste nok kan huske fra slogannet ’På med dutten’, som opfordrede folk til at bruge kondom.

Man kan sige, at de kampagner slog kondomautomaterne ihjel
fortæller Jan.

Kondomerne blev nemlig italesat i sådan en grad, at der ikke længere var behov for at gemme dem væk i automater.

- I dag ser vi ikke kondomautomater, fordi det er blevet en ganske naturlig ting at købe kondomer, fortæller Jan.

Nationalmuseets udstilling handler om, hvad danskerne husker fra de seneste 100 år.

LÆS OGSÅ: Lars Kristian har den perfekte man cave 

51-årige Jan Hein fra Kølstrup på Fyn - her på billedet med et fund fra Vikingetiden, han fandt med sin metaldetektor
51-årige Jan Hein fra Kølstrup på Fyn - her på billedet med et fund fra Vikingetiden, han fandt med sin metaldetektor

Kunne du også godt tænke dig en kondomautomat?

Har du læst denne artikel og blevet helt tændt på idéen om at eje din egen kondomautomat – ligesom Jan?

Så klik her og se, om der lige for tiden skulle være nogle til salg på DBA.

Er der ikke dét, behøver du ikke søge efter maskinen hver dag, for at se om der er kommet én til salg i mellemtiden. Vi har på DBA opfundet dét, vi kalder for en annonceagent. En funktion, hvor du blot fortæller vores system, hvad du leder efter, og så modtager du en mail eller sms, når sådan en ting sættes til salg.

Skulle der ikke være en kondommaskine til salg på DBA, vil du via linket fra før se, at der nedenfor den gule tekst står, at du kan oprette en annonceagent – klik på den blå knap, hvor der med hvid skrift står ’Opret annonceagent’.

Hvis det ikke helt virker for dig, kan du her læse vores guide til, hvordan du opretter en annonceagent.

Her er andre automater, du kan finde på DBA:

 1. Vendo G-Snack med elevator og Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack med elevator og Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack med elevator , Vendo G-Snack med elevator og Nayax betalingssystem til kort og MobilePay. Serviceret af teknikker og Kølemontør. Kan leveres i hele Danmark for mer pris. Prisen er ex. Mo

  28.000,00 kr.10-11-2023
 2. Slikautomat, Automat som i butikkerne. Rigtig solid. Kan bruges til flere slags slik. Den er med møn

  Slikautomat, Automat som i butikkerne. Rigtig solid. Kan bruges til flere slags slik. Den er med mønt indsats til 2 kr. Kan justeres efter for meget slik man ønsker pr. gang.

  950,00 kr.04-12-2023
 3. Vendo G-Snack med Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack med Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack med Nayax betalingssystem, Reserveret Vendo G-Snack med Nayax betalingssystem til kort og MobilePay. Serviceret af teknikker og kølemontør. Kan leveres over hele Danmark for mer pris. Ka

  25.000,00 kr.31-05-2023
 4. Vendo G-Snack Design 10 med Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack Design 10 med Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack Design 10 med Nayax, Vendo G-Snack design 10 med Nayax Betalingssystem til kort og MobilePay. Med 7 hylder. Automaten er med elevator. Så man kan have drikkevare på alle hylder. Servicer

  51.000,00 kr.23-10-2023
 5. Vendo G-Snack design 8 med Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack design 8 med Nayax betalingssystem

  Vendo G-Snack Design 8 Snack- og Sodavandsautomat, Vendo G-Snack design 8 med Nayax Betalingssystem til kort og MobilePay. Med 6 hylder. Automaten er med elevator. Så man kan have drikkevare på alle h

  43.000,00 kr.23-10-2023
 6. Vendo G-Snack med elevator

  Vendo G-Snack med elevator

  Vendo G-Snack med elevator, Vendo G-Snack med elevator og betalingssystem til kort. Serviceret af kølemontør og teknikker. Kan leveres i hele Danmark for mer pris. Prisen er ex. Moms. Kan kontaktes på

  33.000,00 kr.18-11-2023

Find flere automater, her.

Fakta om udstillingen

Udstillingen på Nationalmuseet kan opleves fra 1. maj – 18. oktober 2020.

Foruden Jans kondommaskine kan du på udstillingen se ting som Jacob Haugaards kaffesæk-jakkesæt, der symboliserer dengang, komikeren blæste Folketinget lettere omkuld med sit valgløfte om mere medvind på cykelstierne.

Du kan også finde jakken, som Helle Thorning Schmidt havde på den valgaften, hun blev Danmarks første kvindelige statsminister, ligesom du kan finde hjelmen, som sad på en brandmand, der døde, dengang en container eksploderede i Seest.

Bonusinfo om Jan

Jan kan godt lide at samle på gamle ting. Han samler for eksempel på antikke skilte, trehjulet cykler, transistor-radioer og pedalbiler. Det er typisk jagten i at finde tingene, han godt kan lide. Og så har han masser af plads til det hele i sin garage.

Skilte til salg på DBA:

 1. Skilte, Udhængsskilt, Gl Udhængsskilt fra urmager . 
Højde 55cm bredde 42 og tykkelse 9cm
Toppen kan

  Skilte, Udhængsskilt, Gl Udhængsskilt fra urmager . Højde 55cm bredde 42 og tykkelse 9cm Toppen kan repareres til prisen hvis det ønskes Evt bytte med isskilt , margarine eller mejeri skilt

  1.500,00 kr.26-02-2023
 2. Skilte, Udhængsskilt, Gammel Udhængsskilt 
Fra Bikuben bank 
Højde 75 cm længde 115 cm 
Vægt 35 kg

  Skilte, Udhængsskilt, Gammel Udhængsskilt Fra Bikuben bank Højde 75 cm længde 115 cm Vægt 35 kg Skilt Antik Retro Kun afhentning

  1.500,00 kr.28-05-2023
 3. Skilte, Metal skilt, Fashion Exclusive metal skilt 37 cm langt og 14,8 cm højt.

  Skilte, Metal skilt, Fashion Exclusive metal skilt 37 cm langt og 14,8 cm højt.

  100,00 kr.07-12-2023
 4. Andre samleobjekter, Lokums skilte, 
Gammel skilt ( det gamle navn = Lokumsskilt)

50 kr.Hestesko 
B

  Andre samleobjekter, Lokums skilte, Gammel skilt ( det gamle navn = Lokumsskilt) 50 kr.Hestesko Bærer præg af alder - plade har givet sig 60 kr. Hjerte - her kan man sidde ......... 35 kr. Hjerte

  60,00 kr.07-12-2023
 5. Skilte, Skilt, Aluminium vægskilt sælges

Professionel aluminimum skilt sælges.
Målene er 88L x 45b.

  Skilte, Skilt, Aluminium vægskilt sælges Professionel aluminimum skilt sælges. Målene er 88L x 45b. Det hvide inde bag glasset er papir, uden betydning med reklame på. Kan sendes på købers regning.

  450,00 kr.07-12-2023
 6. Skilte, Esso skilt i støbejern, Esso skilt i støbejern 19,5x29,5cm flot stand mp 750kr afhentes i 85

  Skilte, Esso skilt i støbejern, Esso skilt i støbejern 19,5x29,5cm flot stand mp 750kr afhentes i 8570 Trustrup eller sendes for 54kr

  750,00 kr.07-12-2023

1.982. Så mange skilte kan du i skrivende stund finde i DBAs ’Samling og hobby’-kategori.

Er du ligesom Jan også fasineret af det antikke? Så er denne video måske noget for dig, for her viser vi dig, hvordan en gammel Puch Maxi, der har stået flere årtier inde i en lade, kan blive vækket til live igen. Vi piller lidt ved den i videoen, så den kan få fornyet sit liv.

Du kan også se med her, hvor vi er klar med en guide til, hvordan du stopper rusten på din bil. Michael, der vandt Nybyggerne – et program på TV 2 – er klar til at hjælpe dig trin for trin i videoguiden.

Har du en forkærlighed for store, gamle biler, så er Tims lyserøde Cadillac, som engang var (måske stadig er?) til salg, måske netop sagen for dig. Tag med ud og kør i den i videoen, som du kan trykke ’play’ på herunder, eller læs mere om bilen, her.

Relaterede artikler