Ibi Makienok: Mit bedste genbrugs-fund. 

Ibi Makienok: Mit bedste genbrugs-fund. 

30. maj 2016

Ibi Makienok // Crystal Kid & Baby Shark
Ibi Makienok // Crystal Kid & Baby Shark Ibi Makienok // Crystal Kid & Baby Shark

Ibi Makienok fortæller om sit bedste genbrugs-fund.

Hvad er dit favorit genbrugsfund? 

Jeg køber så meget genbrug og dyrker den ideologi så meget, at det er umuligt for mig at svare på:) Vores hjem er 50 procent loppefund, DBA og Lauritz.com - og halvdelen er mit tøj (selv det jeg har på, når jeg skal på en rød løber et sted – er ofte genbrug) Men hvis jeg nu lige deler det op i områder...

Min yndlings genbrugskjole er en grøn paillet-kjole, som for nogle år siden fik "Ugens Kjole " ved Zulu Awards. Den kostede 400 kr. Det kan jeg godt have det lidt fryd over....

Mit yndlingsloppefund er helt klart en porcelænsfigur af et sæt tvillingepiger, i blå kjoler, som også er en spilledåse. Meget corny og meget sød og samtidig kan den spille musik og dreje rundt. Det var ret mange detaljer, jeg fik for en flad 50´er. I det hele taget er tanken om at alt er unikt og originalt meget forførende og uimodståelig. Og så elsker jeg en god handel.

DBA Guide - Porcelænstvillinger - Ibi Makienok
Ibis tvillinger, der samtidigt er en spilledåse...

Jeg har lige købt en bambussofa på DBA (jeg syer nogle nye hynder) og et bambus bord - sofaen skal jeg hente i morgen i Brøndby og bordet kommer med bud fra Jylland et sted. Bambus er jo hot i år, og synes der er noget fedt over fortællingen om, at det skriger 70´erne ud over hele terrassen hele sommeren.

Min yndlings genbrugsting er en metal-palme fra 1980´erne, som vi har købt på Lauritz.com for nogle år siden.

DBA Guide - Ibi Makienoks palme
Ibi's metal palme...

Hvorfor er det specielt for dig? 

Jeg bryder mig ikke om et hjem, hvor jeg ikke kan aflæse folks personlighed. Hvis det hele ligner side 76 fra det seneste IKEA-katalog eller alt er sort og hvidt, med pletsølv og rensdyrskind over det hele, og ingen humor eller finurligheder – så får jeg det stramt. Jeg har rejst hele mit liv og jeg ved, at mangfoldigheden der automatisk følger med godt må stå frem i vores hjem – så der er en fortælling. Efter at have lavet en del boligprogrammer kan jeg også se, at vi danskere har en tendens til at bo som naboen. 7´er stolen og et Piet Hein bord, Y-stolen og en kogle, Hay sengetæpper og Hay puder, citat-rammer der bare vælter ned over én når man træder indenfor. Det er superfint med klassikere, men hvis hele gaden har det samme, så bliver det sgu lidt kedeligt det hele.

Der mangler et vist mod rundt omkring til at springe ud som sig selv. Gammelt ”lort” går så godt sammen med sprøde, nye design-genstande eller klassikere og personlige fund fra rejser, fester, oplevelser og kreative indfald. Man kan sagtens have et par PH lamper og en Kaj Bøjesen abekat, hvis man samtidig blander det lidt med noget originalt (og der mener jeg noget man ikke kan købe i Illums Bolighus).

 

Bæredygtighed er en pligt og et ansvar – men det kan sagtens være sjovt at være bæredygtig. Hold et loppemarked i din egen stue, med lidt hjemmebag og en flaske vin, smid dit gamle tøj videre til Røde Kors og hjælp nogle mennesker til et bedre liv, eller snus rundt på DBA, Lauritz.com eller det lokale loppis og lav en god handel – dermed får du ryddet op og måske noget med hjem der fortæller en historie.

Hvor lang tid var du på jagt efter dine genbrugsfund? 

Jeg er sjældent langsom til at finde noget jeg kan bruge. Det er som om min hjerne lagrer forskellige ting gennem tiden, som jeg så finder hen ad vejen. Eller også får jeg en idé til noget, fra et modeblad eller et boligmagasin – og så klikker det ligesom inde i hovedet, når der er bid. Jeg kan huske min mands moster jokede med at ingen unge ved hvad ordet ”fedt” også kan betyde (et smørbart pålæg fra gamle dage). Et par dage senere fandt jeg en krukke på Det Blå Marked i Haslev, hvor der stod FEDT. Jeg synes det er sjovt når der går en youngster forbi krukken og spør’ ”Hvorfor står der fedt på krukken – er der noget cool i den?”

Kunne du finde på at sælge det? Hvis ja, for hvor meget?

Jeg har aldrig solgt en genbrugsgenstand videre – der betyder den åbenbart for meget for mig. Men jeg sælger gladelig nye ting  - eller sender nye, moderne ting videre i systemet. Vi har lige solgt vores sofa for at købe en ny f.eks. Der er ting, jeg ikke køber som genbrug og det er strikhuer, stofsofaer hvor jeg ikke kan sy nyt betræk til, sexlegetøj og undertøj. Alt der kan have væsker/lus/lopper/mærkelige aftryk holder jeg mig fra:-)  

Jagten på USA’s bedste vintage-fund

Lige nu kører vi tværs over USA. Jeg skal ind i enhver genbrugsbutik og charity store jeg ser. Der ligger helt klart noget guld i mange af dem. Vi kører faktisk en 450 km omvej på et tidspunkt, således at vi kan besøge byen San Angelo, som ligger midt i Texas. Det skulle eftersigende bugne med vintage butikker der, fordi de har så mange charity indsamlinger. Glæder mig og vil blogge om hele turen, hver dag i 3 uger.

 

Ibi’s online inspirationskilder:

  • Xander Vintage – Xandervintage.com og @xandervintage: Hun mixer nyt og gammelt på en lækker måde og er eventyrlig og tegneserie i en moderne verden.
  • Times Up Vintage - @timesupvintage: Fordi de dagligt får sjove vintage-smykker og tøj i butikken og lægger det fedeste på instagram.
  • Retrovilla @retrovilla: Fordi det både er loppefund, nye ting og lækre tapeter til boligen, som inspirerer.
  • Loppedesign  @loppedesign: Fordi de ofte  finder nogle ting på loppemarkeder, som jeg kan blive inspireret af. 

…og så er jeg på DBA.dk hver weekend og snuse rundt :-)