Hvor blev den af: Lavalampen
Bolig

Hvor blev den af: Lavalampen

Louise Guldager
Louise Guldager

Mange af os husker lavalampen, og hvordan den stod på reolen og lyste op, samtidig med at det farvede voks boblede indeni - det var tider.  Helt konkret var det tilbage i 1990'erne. I lang tid har lavalampen dog været lig med en lidt kikset stil, men nu er den tilbage på børneværelset. Læs her, hvorfor den pludselig hitter igen, og hvad der gør, at visse tendenser pludseligt genopstår.

Lavalampen er faktisk opfundet allerede tilbage i 1963, men det var først i slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne, at vi i Danmark tog trenden til os og væltede os i farvestrålende lava i små cylinderformede beholdere.

Lampen, der indeholder bobler af farvet voks inde i en glasbeholder fyldt med klar eller farvet gennemsigtig væske, blev især populær, fordi den skaber hyggelig stemning og var finurlig at kigge på. Indholdet har sådan set ikke noget med lava at gøre, men den fik sit navn på grund af voksen, der flyder opad og falder ned igen.

Lavalamper til salg på DBA:

 1. Lampe, Glit Reykjavik, Bordlampe i keramik med inkrusteret lava, uden afslag.
Højde uden fatning 35

  Lampe, Glit Reykjavik, Bordlampe i keramik med inkrusteret lava, uden afslag. Højde uden fatning 35 cm, diameter bund 9 cm.

  500,00 kr.30-08-2022
 2. Lampe, GH, Flot RETRO keramik lampe med brun bund og orange lava top. Mærket GH 1982. Virker perfekt

  Lampe, GH, Flot RETRO keramik lampe med brun bund og orange lava top. Mærket GH 1982. Virker perfekt. Fra ikke ryger hjem. Pæn stand uden afslag og revner. Højde med fatning 27,5 cm. Sender gerne, køb

  295,00 kr.01-12-2020

Lige nu er der 50 lavalamper til salg på DBA  og de ligger alle sammen under 200 kroner, så det er ikke en dyr trend at hoppe på.

Nostalgien har fået lavaen til at "koge" igen

Lavalamper kan være beroligende samtidig med, at de giver en god hyggelig stemning på børneværelset, i stuen eller i soveværelset. Men det er formegentlig ikke derfor, de lige nu oplever et comeback, mener Kim Bisgaard, der er ekspert i digitalisering og tendenser hos Innovation Lab, og som dagligt beskæftiger sig med samfundstrends og kulturudvikling.

Dels bliver nostalgien i de gamle produkter pludselig en værdiskabende faktor, i dette tilfælde for forældregenerationen, og samtidig skabes der herigennem nye brugere
fortæller han.
Var du barn i 90erne husker du nok lavalampen? Måske det er tid at friske børneværelset op med en?
Var du barn i 90erne husker du nok lavalampen? Måske det er tid at friske børneværelset op med en?

Nørdet og cool - derfor uddør lavalampen ikke

Når vi taler om trends og tendenser, så skelner vi nemlig mellem tendenser, der foregår i forskellig dybder, forklarer Kim Bisgaard. Nogle trends er mega-trends, der optager os på verdensplan lige nu, eksempelvis bæredygtighed. Mens andre er modetrends, der hitter mere aktuelt nu og her, fordi de bliver cool.

Enten bliver en gammel trend genoplivet, så der kommer en ny fortælling til, eller nogen benytter den for at gå tilbage og finde mere ægthed for at differentiere sig og vise autenticitet.

- Og hvis revolten i trenden både er nørdet og cool, så vinder den ofte frem, forklarer Kim Bisgaard.

Eksperter skelner mellem mega-trends og mode-trends og lavalampens ny fundne popularitet hører under mode-trends.
Eksperter skelner mellem mega-trends og mode-trends og lavalampens ny fundne popularitet hører under mode-trends.

Andre ting på børneværelset, der synes aldrig at uddø

På samme måde som lavalampen vinder indpas igen og ses på mange moderne børneværelser, så vil der fra tid til anden komme ting, vi selv husker fra vores barndom og ungdom, som vores egne børn pludselig finder interessante. Og så er der dem, der holder stand, som aldrig rigtig går af mode. Eksempelvis Barbie, My Little Pony og Lego, forklarer ekspert i digitalisering og tendenser hos Innovation Lab Kim Bisgaard.

- I de her tilfælde ”genopdager” vi det, simpelthen fordi vi pludselig har skabt nye brugere af det

Legos succes skyldes ifølge Kim Bisgaard for eksempel, at de er gode til at remediere. At remediere betyder at genbruge eller overføre elementer fra et medie til et andet. Det kan for eksempel være at genfortælle et teaterstykke som en tv-serie eller et eventyr som en popsang. Det kan også være enkelte elementer, der bliver genbrugt i et andet medie. For eksempel en tegneseriefigur, der dukker op som et Lego sæt. På den måde er de i stand til at gøre sig evigt aktuelle.

LÆS OGSÅ: Tips til køb af brugt Lego

Lige nu er der 50 lavalamper. til salg på DBA. Du finder dem under kategorien 'til boligen', herunder kategorien 'belysning' og dernæst kategorien 'bordlamper
Lige nu er der 50 lavalamper. til salg på DBA. Du finder dem under kategorien 'til boligen', herunder kategorien 'belysning' og dernæst kategorien 'bordlamper
Hvis man er dygtig, så laver man kontinuerligt en opdatering til tidens tand. Her er Lego på en måde legetøjets Beatles. De udfordrer og rammer bredt. De er blevet folkeeje, der svømmer igennem generationer
fortæller Kim Bisgaard.

Brugt Lego til salg på DBA:

 1. Lego City, Sæt
60138
60139
60141
60176

Alle sæt er intakte

Byggevejledninger medfølger

Sælges sam

  Lego City, Sæt 60138 60139 60141 60176 Alle sæt er intakte Byggevejledninger medfølger Sælges samme

  600,00 kr.26-05-2023
 2. Lego Ninjago, 71741 - Ninjago City Gardens, Ny og uåbnet.

Afhentning foretrækkes pga. sættets størr

  Lego Ninjago, 71741 - Ninjago City Gardens, Ny og uåbnet. Afhentning foretrækkes pga. sættets størrelse, men kan muligvis også sendes på købers regning.

  2.000,00 kr.26-05-2023
 3. Lego andet, Lego visitkort, Niels B. Christiansen

100%stand 

Kan hente eller sende

  Lego andet, Lego visitkort, Niels B. Christiansen 100%stand Kan hente eller sende

  600,00 kr.26-05-2023
 4. Lego Super heroes, 76087 Flying Fox: Flyvende batmobilangreb, Batmobile Airlift Attack, Justice Leag

  Lego Super heroes, 76087 Flying Fox: Flyvende batmobilangreb, Batmobile Airlift Attack, Justice League DC Comics. Flyver og Batmobil er komplette. inkl. byggevejledning. Der medfølger 3 minifigurer;

  625,00 kr.26-05-2023
 5. Lego Duplo, Masser af blandet Duplo, 10577 - Ridderborg
6168 - Brandstation
6171 - Butik
10524 - Tra

  Lego Duplo, Masser af blandet Duplo, 10577 - Ridderborg 6168 - Brandstation 6171 - Butik 10524 - Traktor på bondegård 6174 - Zoo 10618 - Mit første legehus 10528 - Skolebussen 10590 - Lufthavn 10558 -

  850,00 kr.26-05-2023
 6. Lego Friends, DIVERSE, RIDESKOLE-SKIB-BAGER-DYRLÆGE-OLIVIAS HUS -BILER-JUICEBAR-CAFE-MANUALER SAMLET

  Lego Friends, DIVERSE, RIDESKOLE-SKIB-BAGER-DYRLÆGE-OLIVIAS HUS -BILER-JUICEBAR-CAFE-MANUALER SAMLET

  500,00 kr.26-05-2023

Lego er et eksempel på en trend, der aldrig dør. Det gør den blandt andet ikke, fordi de excellerer i opdatering og aktualitet. Lige nu er der over 22.000 annoncer med Lego på DBA

Se mig: Jeg er unik og modig

Kim Bisgaard mener, at grunden til, at vi ser en fornyet dyrkelse af ældre trends som eksempelvis lavalampen, er, at vi forbinder det meget med identitet, og at vi gerne vil vise, at vi er unikke og modige. Det starter på den måde som en slags sub-tendens, men udvikler sig over tid til en mere almengyldig trend.

- Det er blevet mere cool at shoppe genbrug og gamle tendenser. Og fordi det er det, så findes der i dag flere typer; vi har både niche-shopperen, nørde-shopperen og cool-shopperen, forklarer Kim Bisgaard.

- Der er simpelthen kommet mange flere vertikaler for, hvilke værdier brugeren har. Og de bliver understøttet af både modetrends og megatrends.

LÆS OGSÅ: Sådan tjekker du om dine gamle CD’er er mange penge værd

Selv når lamperne lyser i lyset, er de fasinerende
Selv når lamperne lyser i lyset, er de fasinerende

Hvis du også lyttede til Spice Girls eller Robbie Williams på din ghettoblaster, da du var barn i 90erne, så læs med her og dyrk nostalgien ved disse 8 skønne legesager, som sandsynligvis gjorde din barndom i 90'erne meget sjovere.

I samme kategori som lavalampen er VHS-båndet. Hvis du overvejer at sælge dine VHS-bånd, så bør du sikre dig, at du ikke er ved at sælge et VHS-bånd, der kan være mange penge værd. Nogle VHS'er er nemlig omkring 15.000 kroner værd. Vi har samlet 9 af de værdifulde bånd i denne artikel, hvor du får en guide til, hvordan du kan se, om nogle af båndene i din samling kan være guld værd.

Fik du læst de første atikler i serien Hvor blev de af? Modsat lavalampen, der altså stadig er populær, så er vandsengen næsten ikke at finde mere. Læs hvorfor, og hvad der mon blev af de gyngende madrasser, her.  

Relaterede artikler