Guide: Køb brændeovnen brugt
Bolig

Guide: Køb brændeovnen brugt

Louise Guldager
Louise Guldager

Drømmer du også om en brændeovn til de kolde og mørke måneder? Har du overvejet at kigge brugt? Der kan være mange penge at spare. Men ved du, hvad du skal være opmærksom på, hvordan du bedst tænder op og hvilken model, du skal gå efter? Her får du et par gode råd, hvis du overvejer at købe ovnen brugt.

Et par uldne sokker på fødderne, en dampende varm kop kaffe og en god bog. Og så et par træknuder i brændeovnen. Så bliver det næppe mere hyggeligt på en kold vinteraften. Der er ikke noget underligt i, at brændeovne for mange er forbundet med en følelse af hygge, samvær og indre ro.

Hvis du går og drømmer om en brændeovn, så er der nogle ting, du skal være opmærksom på, når du køber. Herunder kan du læse nogle tips til, hvad du især skal være opmærksom på, når du leder efter en brændeovn. Flere af rådene er typiske for, hvis du leder efter ovnen på brugtmarkedet.

Brændeovne til salg på DBA:

 1. Brændeovn, Morsø  egern  6, m. prøvningsattest

  Brændeovn, Morsø egern 6, m. prøvningsattest

  400,00 kr.01-06-2023
 2. Brændeovn, Farsø 1, Brugt 1 gang da vi overtog et hus hvor den stod forkert mht. indretning.

  Brændeovn, Farsø 1, Brugt 1 gang da vi overtog et hus hvor den stod forkert mht. indretning.

  500,00 kr.01-06-2023
 3. brændeovn

  brændeovn

  Brændeovn, Termatech tt23rg, m. prøvningsattest, Termatech tt23rg brændeovn Nyhed fra Termatech TT23RG kom og se den i vores 400m2 udstilling i Holbæk vi laver også montering af brændeovne på sjællan

  19.250,00 kr.30-01-2023
 4. Morsø 1124

  Morsø 1124

  Brændeovn, Morsø 1124, Morsø 1124 brændeovn, - en rigtig stor ovn som kan varme meget store stuer op. Støbejern. Kan tage brændestykker optil 50-55 cm Må kun opstilles udendørs Skal afhentes i Tengsl

  3.000,00 kr.01-06-2023
 5. Brændeovn, morsø 2140, Kun afhentning

  Brændeovn, morsø 2140, Kun afhentning

  1.000,00 kr.01-06-2023
 6. Brændeovn, Jøtul, Flotteste gamle brændeovn. Den er for gammel til at bruge som brændeovn men den er

  Brændeovn, Jøtul, Flotteste gamle brændeovn. Den er for gammel til at bruge som brændeovn men den er super flot evt til at have stående til pynt. Fra Norge og købt i 30'erne. Den skal lige have noget

  3.500,00 kr.01-06-2023

Lige nu er der 1.097 annoncer med brændeovne til salg på DBA. Størstedelen af dem ligger i priskategorien under 1.999 kroner. Fra ny koster brændeovnene typisk langt over det dobbelte.

På DBA er der lige nu 1.097 brugte brændeovne til salg over hele landet. Og da der findes et utal af modeller og størrelser, varierer prisen selvsagt også meget. Der kan være mange penge at spare, når du køber brugt, og da en brændeovn typisk har mange gode leveår, hvis de er vedligeholdt godt, behøver det ikke betyde noget for dig, at der er andre, der har haft glæde af den før dig. Blot du er opmærksom på følgende områder. Og dem får du her:

Den vigtige prøvningsattest

Du må ikke installere en brændeovn, som ikke har en gyldig prøvningsattest. Prøvningsattesten dokumenterer nemlig, at brændeovnen lever op til Brændeovnsbekendtgørelsens miljøkrav – og det gælder altså både nyere og ældre brændeovne. Hvis du køber en brændeovn uden prøvningsattest, kan du risikere, at skorstensfejeren ikke kan give tilladelse til din ”nye” brændeovn.

Siden 2008 har det været et krav, at brændeovnene er blevet testet på et laboratorium for at se, om de lever op til grænseværdierne for blandt andet partikelforurening. Resultatet af testen skrives i en prøvningsattest, som alle brændeovne skal have. 

Derfor er det vigtigt at spørge efter en prøvningsattest ved køb af en brugt brændeovn - og for den sags skyld også en ny - brændeovn. De fleste annoncer på DBA oplyser faktisk om denne allerede i overskriften.

LÆS OGSÅ: Guide: Gør hele familien vinterklar med rabat

I Esbjerg sælger Torben denne Varde Linux 3 for bare 2.000 kroner, mens ovnen til højre er en væghængt Lotus, der kan afhentes på 4. sal på Østerbro i København for 1.500 kroner. I midten ses en helt ny Varde brændeovn, som Gitte fra Næstved sælger. Hun har kun haft den siden oktober, så den er som ny. Nypris var 10.000, hun sælger for 5.000 kroner. Alle de tre ovne har prøvningsattest
I Esbjerg sælger Torben denne Varde Linux 3 for bare 2.000 kroner, mens ovnen til højre er en væghængt Lotus, der kan afhentes på 4. sal på Østerbro i København for 1.500 kroner. I midten ses en helt ny Varde brændeovn, som Gitte fra Næstved sælger. Hun har kun haft den siden oktober, så den er som ny. Nypris var 10.000, hun sælger for 5.000 kroner. Alle de tre ovne har prøvningsattest

Det skal du først og fremmest sikre dig

Overvej dernæst hvilke behov, din brændeovn skal opfylde. Er brændeovnen tænkt som din primære varmekilde, eller skal den mest skabe hygge og stemning? Kan du bedst lide en klassisk i støbejern eller en mere moderne udgave i pladejern?

Kig også på, hvor stor afstanden er til brændbare materialer og på, hvor mange kvadratmeter brændeovnen skal kunne opvarme. Dette har nemlig betydning for størrelsen på din brændeovn og på hvilken model, der matcher dine behov.

Hvis brændeovnen kun er supplement til anden opvarmning, bør du vælge en brændeovn i den mindste KW-størrelse, som i dag typisk er 3 kW. Er brændeovnen den primære opvarmningsform, skal den passe til rummets/boligens reelle opvarmningsbehov.

Du kan faktisk selv beregne den rigtige størrelse af din brændeovn med det gratis program Dimensionering af brændeovne, som er udviklet af Teknologisk Institut.

Når du har udset dig den brændeovn, du godt kunne tænke dig, så er det desuden en god ide at gå brændeovnen efter. Spørg eventuelt om et møde med sælger eller få sælger til at tage billeder af det, du gerne vil spørge på.

Undersøg brændeovnen for revner i glasset, ridser, krakeleringer og den slags. Brændkammeret skal også gerne se pænt og vedligeholdt ud. Der må eksempelvis ikke være synligt flækkede isoleringssten. Dertil skal lågen også slutte tæt, og der må ikke være slør i låse eller hængsler. Snavs og småskavanker skal du ikke lade dig skræmme af, det kan du relativt nemt ordne selv. Det kan du læse mere om længere nede i artiklen her.

Tilbehør til brændeovne til salg på DBA:

 1. Petroleumsovn, Qlima ovn, her er en rigtig god Clima ovn til salg ,grundet flytning . den er velegn

  Petroleumsovn, Qlima ovn, her er en rigtig god Clima ovn til salg ,grundet flytning . den er velegnet til fortelt , m ,m , der medfølger ca 10 liter olie til , pris 975 kr hv 2554141

  975,00 kr.01-06-2023
 2. Bålsted, Greenhand, Sælger dette bålfad da jeg ikke får det brugt. Det stadig helt nyt og aldrig vær

  Bålsted, Greenhand, Sælger dette bålfad da jeg ikke får det brugt. Det stadig helt nyt og aldrig været i brug. Har været opbevaret i skur. Så meget pæn stadig. Måler ca 81 i diameter og 41 i højden. K

  800,00 kr.31-05-2023
 3. Andet, Fin el pejs med 3D brændovnseffekt
40 i diameter
65 højde

  Andet, Fin el pejs med 3D brændovnseffekt 40 i diameter 65 højde

  200,00 kr.31-05-2023
 4. Gasvarmeovn, Superser, Starter og virker fint

  Gasvarmeovn, Superser, Starter og virker fint

  350,00 kr.31-05-2023
 5. Pejsesæt, Smedejern, 

Rigtig flot og gedigent pejsesæt , forestiller en mand - 85 cm. højt - hjemme

  Pejsesæt, Smedejern, Rigtig flot og gedigent pejsesæt , forestiller en mand - 85 cm. højt - hjemmegjort. Der medfølger kost + ildrager - skaftet er delvis svejset sammen af møtrikker. Gr. 6 / 125

  125,00 kr.31-05-2023
 6. Andet, Renselem, Morsø standard 9x9 støbejerns renselem / pejselem til skorsten. Både inderdel og yd

  Andet, Renselem, Morsø standard 9x9 støbejerns renselem / pejselem til skorsten. Både inderdel og yderdel dog uden ramme. Rigtig fin stand, kun overfladerne, ingen tæring.

  300,00 kr.31-05-2023

Søger du på ’brændeovn tilbehør’ i søgefeltet på DBA, kommer der lige nu 75 annoncer op. Her kan du finde alt fra pejsegitter, blæsebælg, pejsesæt, gulvplade, askesuger og meget mere.

Må du selv installere en brændeovn?

Det må du faktisk godt. Der er ingen regler, som forbyder, at dygtige gør det selv-typer selv opsætter deres brændeovn eller pejs. Men anbefalingen er dog, at du tager fagfolk med på råd.

Du kan for eksempel søge rådgivning hos den lokale skorstensfejer. Når du installerer en brugt brændeovn, skal skorstensfejeren under alle omstændigheder godkende installationen i sin helhed, inden at du tager den i brug.

Du skal ikke søge om byggetilladelse ved opsættelse af pejs eller brændeovn i enfamiliehuse, men af hensyn til skorstensfejning, så skal kommunen underrettes.

LÆS OGSÅ: Køb vinterdækkene brugt

Denne helt ubrugte brændevogn fra Hwam, der fungerer som en slags sækkevogn, kan du købe for 1.500 kroner af Lindy fra Rødovre. Nypris er 3.000 kroner. Pejsesættet kan blive dit for samlet 500 kroner, og det kan hentes i Jægerspris hos Allan. Der medfølger også en brændekurv til sættet. Mangler du en gulvplade foran brændeovnen, sælger Michael fra Odense denne til blot 250 kroner
Denne helt ubrugte brændevogn fra Hwam, der fungerer som en slags sækkevogn, kan du købe for 1.500 kroner af Lindy fra Rødovre. Nypris er 3.000 kroner. Pejsesættet kan blive dit for samlet 500 kroner, og det kan hentes i Jægerspris hos Allan. Der medfølger også en brændekurv til sættet. Mangler du en gulvplade foran brændeovnen, sælger Michael fra Odense denne til blot 250 kroner

Dit brænde

En anden ting, du kan overveje, når du går med tanker om at erhverve dig en brændeovn, det er dit fyringsbehov. Hvilken type træ, vil du bruge? Du kan bruge alle typer træ i din brændeovn, men de kan noget forskelligt.

Jo tungere en træsort du vælger, jo højere er træets brandværdi. Det betyder med andre ord, at du får mere varme ud af eksempelvis bøgetræ, der hører til de tunge træsorter frem for eksempelvis fyrretræ, der hører til de lidt lette træsorter.

De lette træsorter er nemme at forarbejde og tænde op, hvilket nogen foretrækker. Til gengæld skal du fylde brænde på lidt oftere. De tunge træsorter kan være sværere at tænde op – men de vil typisk holde længere i brændeovnen.

På DBA kan du finde over 3.000 annoncer med brænde.

Brænde til salg på DBA:

 1. Bøg, 15 rm, Kom og hent tørt klar til brug byd

  Bøg, 15 rm, Kom og hent tørt klar til brug byd

  4.000,00 kr.01-06-2023
 2. Flis, 150 rm, FRISK Træflis af god dansk kvalitet, til fyrring.
Består af blandede træsorter bøg, as

  Flis, 150 rm, FRISK Træflis af god dansk kvalitet, til fyrring. Består af blandede træsorter bøg, ask, elm, og ahorn. Træet er klar til brug i år (sep. - okt.) Størrelsessortering: 25-50 mm. Flisen e

  998,00 kr.01-06-2023
 3. Affaldstræ, 2 rm, Super tørt

Afhentning ved Jægerspris / Kulhuse

Facade beklædning

Gratis

Først

  Affaldstræ, 2 rm, Super tørt Afhentning ved Jægerspris / Kulhuse Facade beklædning Gratis Først til mølle

  1,00 kr.01-06-2023
 4. Bandet Nåletræ

  Bandet Nåletræ

  Blandet, 12.0 m3 blandet nåletræ. Skovet og stakket Feb. '23 . Overvejende Nobilis og Normann. Savet i 1-m stykker. Står under tag i skoven. Stakken er tæt pakket, så der er valuta for pengene. Prisen

  4.800,00 kr.31-05-2023
 5. Bandet nåletræ

  Bandet nåletræ

  Blandet, 4.1 m3 blandet nåletræ. Skovet og stakket Feb. '22 . Overvejende Nobilis og Normann. Savet i 1-m stykker. Står under tag i skoven. Kan brændes i den kommende fyringssæson Stakken er tæt pakke

  1.640,00 kr.31-05-2023
 6. Blandet nåletræ

  Blandet nåletræ

  Blandet, 6.7 m3 blandet nåletræ. Skovet og stakket Feb. '23 . Overvejende Nobilis og Normann. Savet i 1-m stykker. Står under tag i skoven. Stakken er tæt pakket, så der er valuta for pengene. Prisen

  2.640,00 kr.31-05-2023

Du kan købe masser af brænde på DBA. Mange private ligger inde med alt for meget og sælger det til gode priser. Lige nu er der over 3.000 annoncer med brænde.  Husk du kan søge på ’tørt brænde’, ’kløvet brænde’ eller eksempelvis på ’brænde bortgives’.

Det må du aldrig gøre

Husk aldrig at tænde op med fugtigt brænde. Vådt brænde er svært at få ild i, og du opnår heller ikke samme effekt og varme. Det kan også afgive meget røg. Hvis dit brænde syder, når du tænder, så er det vådt. Er røgen fra skorstenen sort, er det også et tegn på vådt brænde. Røgen skal være hvid. Men du kan som regel både se og mærke det, så du er ikke i tvivl. Er der svamp eller lignende på træet, så skyldes det også oftest fugt.

Til gengæld må du ikke fyre med trykimprægneret træ, træaffald, der indeholder maling, lim eller lak, ligesom mælkekartoner, æggebakker, ugeblade og reklamer faktisk heller ikke er lovligt. Det siger Affaldsbekendtgørelsens paragraf §50, da det kan være skadeligt for både miljø og mennesker.

Husk at du også kan finde mange flotte brændekurve på DBA!

Husk at tømme askeskuffen cirka to gange om ugen, alt afhængig af, hvor meget du bruger brændeovnen. Men lad altid et askelag blive i bunden, da det er med til at virke isolerende på brændkammeret og altså gør det nemmere at tænde op
Husk at tømme askeskuffen cirka to gange om ugen, alt afhængig af, hvor meget du bruger brændeovnen. Men lad altid et askelag blive i bunden, da det er med til at virke isolerende på brændkammeret og altså gør det nemmere at tænde op

Sådan rengør du brændeovnen – tips til at få den som ny igen (hvis du nu står og skal sælge den igen)

Der er mange nemme måder at rengøre en brændeovn på. Det behøver faktisk ikke tage lang tid, og jo oftere du gør det, jo nemmere bliver rengøringen også. Du bør i hvert fald som huskeregel rengøre din brændeovn mindst én gang om året.

Er der sodpletter på ruden, så kan du nemt fjerne disse med en fugtig klud, som du dypper i den kolde aske. Det gnider du på ruden. Du kan også rengøre ruden alene med aske fra ovnen, som du putter på en aviser, du gnubber med. Alternativt kan man købe flere rengøringsprodukter til formålet i diverse byggemarkeder.

Er der pletter eller rust på brændeovnen, kan det fjernes med rustfjerner, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Emaljen er meget stærk og ændrer ikke udseende, medmindre den har været udsat for påvirkning udefra. Hvis emaljen skaller lidt af som følge af eksempelvis stød eller lignende, så kan du duppe pletten med flydende ovnsværte.

Skulle den varmebestandige maling på ydersiden af brændeovnen have fået et par ridser, så kan du male over med en specialmaling på spraydåse. De kan købes hos brændeovnsforhandlere eller på nettet. 

Kakkelovn til salg på DBA:

 1. Kakkelovn, Gammel støbejernskomfur der samler støv i garagen.

  Kakkelovn, Gammel støbejernskomfur der samler støv i garagen.

  1.000,00 kr.29-05-2023
 2. Kakkelovn, Gammel kakkelovn, virker ikke, brugt til pynt

  Kakkelovn, Gammel kakkelovn, virker ikke, brugt til pynt

  100,00 kr.20-05-2023
 3. Kakkelovn, NHB, Nylakeret og renoveret virkelig fin lille gammel svensk kakkelovn 
ca. H 750mm-B. 30

  Kakkelovn, NHB, Nylakeret og renoveret virkelig fin lille gammel svensk kakkelovn ca. H 750mm-B. 300mm- D. 400mm incl udtræk.

  3.500,00 kr.14-05-2023
 4. Kakkelovn, Antik støbejernsovn fra Frederiksværk Jenstøberi. 120 x 35 x 35cm. Smukt ornamenteret. Ha

  Kakkelovn, Antik støbejernsovn fra Frederiksværk Jenstøberi. 120 x 35 x 35cm. Smukt ornamenteret. Har ikke været sat til længe. Ingen prøvningsattest.

  1.000,00 kr.09-05-2023
 5. Kakkelovn, Christiansfelder Kakkelovne, Charmerende modelovn i hvidt porcelæn fra en af Danmarks bed

  Kakkelovn, Christiansfelder Kakkelovne, Charmerende modelovn i hvidt porcelæn fra en af Danmarks bedste ovnsættere etableret 1786 i Christiansfeld . De rigtige ovne er meget kostbare - fra 60.000 kr

  265,00 kr.20-04-2023
 6. Kakkelovn, Morsø, Super fin kakkelovn fra morsø sælges. har ikke været brugt længe

  Kakkelovn, Morsø, Super fin kakkelovn fra morsø sælges. har ikke været brugt længe

  2.700,00 kr.13-03-2023

Du kan også finde dit næste brændeskur på DBA, hvis du ikke orker bygge det selv. Lige nu er der 60 annoncer på DBA, hvoraf de 12 af dem er færdige brændeskure, lige til at fylde på. 

God fornøjelse – nyd vinteren i flammernes skær!

Overvejer du, at sætte din egen brændeovn til salg? Eller måske noget helt tredje? Føler du, det er en besværlig opgave, der bare hele tiden bliver udskudt? Læs denne trin-for-trin guide og erfar, hvor nemt og lynhurtigt det er at oprette en annonce på DBA (det tager maksimum 2 minutter). 

En, der er kommet af med mange af sine møbler, er 96-årige Inger Marie. Hun stod pludselig og manglede en masse nye, og derfor gik hun på DBA, hvor hun købte samtlige møbler! Læs, hvad hun sparede, og hvorfor hun i øvrigt var glad med at bruge DBA, her

Hvordan fjerner du skjolder fra dit teak-træs-møbel? I videoen herunder viser vi dig, hvordan:


Læs mere om, hvordan du gør, trin for trin, i artiklen bag videoen, her.

Relaterede artikler