Genbrugsindekset 2022 viser: Det foregår hovedsageligt online, når vi handler brugt
BoligLivsstil

Genbrugsindekset 2022 viser: Det foregår hovedsageligt online, når vi handler brugt

Julie Schoen
Julie Schoen

Vi handler med klimaet for øje, og vi er utrolig dårlige til at få sat den gamle mobil, der ligger i halvdelen af alle danskers skuffe og samler støv. Det er blot nogle af de tendenser, vi kan se ud fra DBAs store genbrugsrapport, Genbrugsindekset 2022. En rapport, der konkluerer, at vi bliver mere og mere flittige til at genbruge.

Vi køber mange af vores gaver på nettet, og mange bestiller også deres dagligvarer på nettet - men hvor køber du - og dine naboer genbrugsting henne?

Flere og flere køber deres varer på nettet, og det gælder også, når vi er på jagt efter brugte fund. Det viser DBAs Genbrugsindeks 2022. Genbrugsindekset er DBAs årlige, store undersøgelse, der tager temperaturen på hele Genbrugsdanmark. Siden 2016 har DBA hvert år spurgt danskerne ind til deres genbrugsvaner og koblet spørgsmålene med de data, virksomheden har fra egen portal, for at kunne sige noget om danskernes faktiske genbrugsforbrug.

Siden 2016 har DBA taget pulsen på danskernes genbrugsvaner på tværs af alle de steder i Danmark, du kan købe og sælge brugte ting
Siden 2016 har DBA taget pulsen på danskernes genbrugsvaner på tværs af alle de steder i Danmark, du kan købe og sælge brugte ting

 Her foretager vi os vores genbrugshandler

I 2022 svarer hele 82 procent af danskerne, at de inden for de seneste 12 måneder har købt og/eller solgt en eller flere ting brugt online. Dermed er websites og apps som DBA og andre online portaler det sted, hvor danskerne foretrækker at handle brugt.

Men konkurrencen er skarp: 75 procent af os har også været en tur på loppemarkedet inden for det seneste år, hvor vi købte og/eller solgte, og 77 procent af danskerne har handlet i vintagebutikker. Sandsynligheden for, at du eller din nabo har købt eller solgt noget til vennerne, er også stor, for hele 80 procent har inden for det seneste år handlet brugt med vennerne.

- Det er jo skønt, at vi er så flittige genbrugsjægere. Jeg ser det også kun som et plus, at danskerne handler brugt flere typer steder, for jo større er sandsynligheden for at tilegne sig de genbrugsvaner, der passer bedst til ens behov. For nogle er det vigtigt at gå og ’ose’ på et loppemarked, før man slår til, andre vil hellere scrolle en app igennem for annoncer, inden man lægger sig til at sove, fortæller Julie Schoen, talsperson for DBA.

Uanset, hvor vi handler, er fællesnævneren, at vi gør det mere og mere. I 2016, hvor DBA spurgte ind til danskernes genbrugsvaner på tværs af platforme og steder, svarede 28 procent, at de havde gjort et genbrugsbesøg, der resulterede i en handel på en online platform med brugte varer indenfor det seneste år. I 2018 var tallet 70 procent, og i 2022 altså 82 procent.

Der bliver søgt allermest på ‘sofa’ på DBA:

 1. Sofa, læder, 3 pers. , Børge Mogensen, Jeg sælger min mormors og morfars vintage designersofa, der e

  Sofa, læder, 3 pers. , Børge Mogensen, Jeg sælger min mormors og morfars vintage designersofa, der er købt i 1973. Det er en gammel Børge Mogensen, som jeg har arvet. Sofaen er i fin stand, men to af

  600,00 kr.20-09-2023
 2. Sofa, læder, 2 pers., Klassisk sofa i god kvalitet og fin stand. Læder er robust og polstring er fin

  Sofa, læder, 2 pers., Klassisk sofa i god kvalitet og fin stand. Læder er robust og polstring er fin og understøtter god sædekomfort. ingen synlige fejl eller skader på møbel.

  6.000,00 kr.20-09-2023
 3. Sofa, velour, Cosima

  Sofa, velour, Cosima

  12.000,00 kr.20-09-2023
 4. Sofa, stof, 3 pers. , My Home, Rigtig fin og vedligeholdt 3 pers. sofa fra MyHome i lysegråt stof. D

  Sofa, stof, 3 pers. , My Home, Rigtig fin og vedligeholdt 3 pers. sofa fra MyHome i lysegråt stof. Der er en enkelt lille detalje, som er gået op på en af sæderne (se billede 2). Kommer fra røgfrit

  900,00 kr.20-09-2023
 5. Sofa, velour, 2 pers., Blå/petrol 2 personers veloursofa.
Længde: 140 cm, Højde: 65 cm, Dybde: 85 cm

  Sofa, velour, 2 pers., Blå/petrol 2 personers veloursofa. Længde: 140 cm, Højde: 65 cm, Dybde: 85 cm. Brugt meget lidt. Skal afhentes i Næstved.

  500,00 kr.20-09-2023
 6. Sofa, læder, 3 pers. , Lind Møbelfabrik, Model Galaxy 3 personer sofa i kansas okselæder meget velho

  Sofa, læder, 3 pers. , Lind Møbelfabrik, Model Galaxy 3 personer sofa i kansas okselæder meget velholdt og næsten ikke brugt i det at jeg næsten altid sidder i lænestole.. God at ligge i med de skrå o

  3.500,00 kr.20-09-2023

Sofa er den ting, vi søger allermest efter på DBA.
  

Dette påvirker danskernes genbrugslyst i en positiv retning

Danskernes stigende iver efter at gøre en god genbrugshandel kan tænkes at være præget af klimahensynet, som fylder mere og mere i mediebilledet.

Et tegn på dette er nemlig, at vi ikke længere er så optaget af tjene penge på vores salg, som vi var engang. I dag handler det mere for os om at få ryddet op, skabt ekstra plads og om ikke at smide ting ud, som virker.

- Jeg ville tro, at ’tjene penge’ var den første årsag, der poppede op i ens hoved, når man tænkte på at sælge sine brugte ting, for det ligger så ”lige for”. Men når vi spørger danskerne i dag, viser der sig et andet billede. Det synes jeg jo er herligt, for det viser, hvor mange fordelagtige grunde der er til at få afsat sine brugte ting, fortæller Julie Schoen.

LÆS OGSÅ: Genbrugsindekset fra 2021

Det handler ikke om at tjene penge, når vi sælger ud af vores brugte ting. Det er i hvert fald hverken den mest eller næstmest hyppige grund til at handle brugt viser Genbrugsindekset 2022
Det handler ikke om at tjene penge, når vi sælger ud af vores brugte ting. Det er i hvert fald hverken den mest eller næstmest hyppige grund til at handle brugt viser Genbrugsindekset 2022

Fra nød til status

Da DBA i forbindelse med Genbrugsindekset 2016 første gang spurgte de danskere, der solgte brugt, ind til de vigtigste årsager herfor, var ’tjene penge’ den anden vigtigste årsag. Vigtigst var det, at man fik ryddet op og dermed skabt ekstra plads.

I 2022 forholder danskernes brugt-motivationer sig anderledes:

I dag er ’tjene penge’ rykket ned på en tredjeplads over vigtigste årsager til, at man sælger sine brugte ting, mens ’Jeg bryder mig ikke om at smide ting ud, som virker’ er klatret langt og nu i 2022 strøget helt til tops på listen.

Måske siger vores motivationer for at genbruge også noget om, at vi har flere penge mellem hænderne i dag. Vi har ”råd” til at tage andre hensyn. Som for eksempel til klimaet. Engang var genbrug jo noget, man forbandt med nød, og i dag er det i højere grad blevet lige det modsatte: Et statussymbol, vil jeg vove at påstå,
fortæller Julie Schoen.

Hun uddyber, at det, som børnefamilier og mange andre mennesker i dag synes at mangle mest af, er tid. Tid er blevet den nye valuta. Og derfor synes det ekstra overskudsagtigt, når man har anskaffet sig en brugt sofa eller et vintagebælte.

- Det sender et signal om, at man har tid. Tid til at gå på jagt efter det rigtige fund, som jo godt kan tage lidt tid at finde. Og så siger genbrugsfund i hjemmet også noget om, at man er stilsikker. Det er nemt at gå ind ad en svingdør i en butik og vælge mellem de fem sofaer, brandet udbyder lige nu, og som derfor er dikteret efter moden. Går du på jagt i brugtmarkedet, skal du forholde dig til mange valgmuligheder, og mange ’sidste års moder’, og derfor kan man i højere grad danne sig sin egen stil, og man skal være mere bevidst om, hvad man går efter, fortæller Julie Schoen.

Ting til børn på DBA:

 1. Højstol, Tripp Trapp Newborn indsats, Stokke, Rigtig fin Newborn indsats til Tripp Trapp stol, så ba

  Højstol, Tripp Trapp Newborn indsats, Stokke, Rigtig fin Newborn indsats til Tripp Trapp stol, så baby kan komme med til bords.

  300,00 kr.20-09-2023
 2. Højstol, Stol + Newborn, Trip Trap, Stokke Trip Trap stol + Newborn

Newborn er næsten som ny.
Den k

  Højstol, Stol + Newborn, Trip Trap, Stokke Trip Trap stol + Newborn Newborn er næsten som ny. Den kan indstilles i 2 hældninger. Trip Trap stol Standen er god men brugt. Den har brugsspor (se billed

  650,00 kr.20-09-2023
 3. Kørepose, Kørepose, Voksi, Voksi Move light i grå til autostol.
Brugt men fejler intet, ingen plette

  Kørepose, Kørepose, Voksi, Voksi Move light i grå til autostol. Brugt men fejler intet, ingen pletter.

  350,00 kr.20-09-2023
 4. Skråstol, Babybjorn skråstol, Babybjorn, som ny, lidt brugt

  Skråstol, Babybjorn skråstol, Babybjorn, som ny, lidt brugt

  900,00 kr.20-09-2023
 5. Badekar, Stokke, Stokke flexibath str XL samt babyindsats.
Standen er god men brugt. Det fejler ikke

  Badekar, Stokke, Stokke flexibath str XL samt babyindsats. Standen er god men brugt. Det fejler ikke noget. Stokke skriver, at badekaret kan bruges op til 6 år Det sælges for 350 kr

  350,00 kr.20-09-2023
 6. Badekar, Stokke, Flexibath. Stativ, badekar og baby indsats. Standen er god men brugt. Det fejler ik

  Badekar, Stokke, Flexibath. Stativ, badekar og baby indsats. Standen er god men brugt. Det fejler ikke noget og er i pæn stand. Det sælges for 450 kr

  450,00 kr.20-09-2023

Klik her for at gå på jagt i DBAs børnekategori.
  

Du har den i skuffen, og der er kæmpe rift om den: Kom i gang!

Genbrugsindekset viser også, at der er et kæmpe uforløst potentiale på en vare, vi alle har. Nemlig mobiltelefonen. Hvert år er ’iPhone’ i top tre over mest anvendte søgeord på DBA, og 3.574.520 gange blev der på brugtportalen i 2021 søgt efter Appels populære opfindelse. Det svarer til, at der hver dag bliver skrevet ’iPhone’ cirka 10.000 gange i DBAs søgefelt.

- Det, der jo er lidt pudsigt er, at samtidig med, at danskerne sætter sig til tasterne efter at finde sig en ny, brugt iPhone, har mere en halvdelen af os netop en gammel mobiltelefon liggende til at samle støv i skuffen. Det er simpelthen for åndssvagt, og jeg håber, folk begynder at gøre noget ved det, fortæller Julie Schoen med et smil.

I 2022 var ’iPhone’ det tredje mest populære søgeord på DBA - kun overgået af ’sofa’ og ’spisebord’. Normalvis ligger ’sofa’ og ’iPhone’ og skændes om første- og andenpladsen på DBAs årlige søgeordsliste. Der er derfor ingen tvivl: Danskerne er vilde med at anskaffe sig brugte iPhones.

Men vi er tilsyneladende ikke så gode til selv at få afsat vores egne ældre modeller. I hvert fald viser DBAs Genbrugsindeks, at hele 56 procent af os svarer, at vi har en gammel mobiltelefon liggende i skuffen til bare at samle støv. Mobiltelefonen er faktisk den ting, flest af os har liggende ubrugt i skuffen. Der er således et uforløst potentiale.

LÆS OGSÅ: Disse ting er mest og mindst populære at købe brugt

Få nu den mobiltelefon op fra skuffen, og få penge for den.
Få nu den mobiltelefon op fra skuffen, og få penge for den.

Tendensen gentager sig – bare med tøj

- Det er jo lidt sjovt, når vi kigger på, hvilke ting danskerne vurderer, de har liggende derhjemme uden at få brugt, for listen er nærmest parallel med, hvilke ting vi kan se er populære salgsvarer på brugtmarkedet, fortæller Julie Schoen.

Tøj er nemlig den mest populære vare at både købe og sælge brugt, hvis man kigger på konkret vareniveau, viser DBAs Genbrugsindeks 2022. Samtidig vurderer 47 procent af danskerne, at de har tøj i gemmerne, som blot optager plads og samler støv.

- Det gode ved den nyhed er, at det siger noget om, at vi kan få endnu mere gang i brugtmarkedet. Rigtig mange danskere handler allerede nu brugt, men der er jo tydeligvis plads til forbedring. Plads til, at for eksempel de otte ud af 10, der allerede inden for de seneste 12 måneder har handlet brugt, kan gøre det i endnu højere grad, for vi har samtidig en masse ting liggende, som kan et nyt liv hos en ny ejer, og så kan du i stedet tjene penge og få en grøn samvittighed, fortæller Julie Schoen.

Tøj til mænd:

 1. Polo t-shirt, Aquascutum, str. L, Navy og grøn, Bomuld, God men brugt, To styk poloer. Den grønne

  Polo t-shirt, Aquascutum, str. L, Navy og grøn, Bomuld, God men brugt, To styk poloer. Den grønne har nogle lyse pletter indvendigt i kraven ( se billede ) ellers er den i fin stand. Den navy er li

  350,00 kr.20-09-2023
 2. Polo t-shirt, Peak Performance, str. XXL, Hvid og sort, Bomuld, God men brugt, Peak polo med tvær

  Polo t-shirt, Peak Performance, str. XXL, Hvid og sort, Bomuld, God men brugt, Peak polo med tværgående stribe, p på brystet og navn på ærme. God pasform og kvalitet. Fejler intet. Har kun været br

  250,00 kr.20-09-2023
 3. Skjorte, Tiger, str. L, sort, bommuld, Næsten som ny

  Skjorte, Tiger, str. L, sort, bommuld, Næsten som ny

  100,00 kr.20-09-2023
 4. Skjorte, N.Z.A, str. L, Lys blå, Bomuld, God men brugt, Fed skjorte med mange detaljer. Fejler in

  Skjorte, N.Z.A, str. L, Lys blå, Bomuld, God men brugt, Fed skjorte med mange detaljer. Fejler intet

  200,00 kr.20-09-2023
 5. Skjorte, Gant, str. XL, Ternet, hvid, gul og blå, Bomuld, Næsten som ny, Fed skjorte i regular fi

  Skjorte, Gant, str. XL, Ternet, hvid, gul og blå, Bomuld, Næsten som ny, Fed skjorte i regular fit. God pasform og kvalitet

  250,00 kr.20-09-2023
 6. Skjorte, Peak Performance, str. XXL, Blå, Bomuld, God men brugt, Pænere Peak skjorte med navy ter

  Skjorte, Peak Performance, str. XXL, Blå, Bomuld, God men brugt, Pænere Peak skjorte med navy tern i kraven og ærmer. God pasform og kvalitet.

  250,00 kr.20-09-2023

Du kan finde en masse herretøj på DBA.
  

Om Genbrugsindekset 2022

Genbrugsindekset er DBAs årlige rapport, hvor vi tager temperaturen på Genbrugsdanmark. I forbindelse med rapporten har DBA gennemført en befolkningsundersøgelse, der afdækker den danske genbrugsøkonomi. Dataen er indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 25. februst til 7. marts 2022. Der er i alt gennemført 2.000 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, og uddannelse. Derudover suppleres rapporten også med DBAs egne brugerdata.

Genbrugsindekset udgives fast hvert år af DBA, men det er tendenser på tværs af alle de steder, du kan handle brugt, som Genbrugsindekset kortlægger
Genbrugsindekset udgives fast hvert år af DBA, men det er tendenser på tværs af alle de steder, du kan handle brugt, som Genbrugsindekset kortlægger

Vil du læse mere om, hvor vi handler brugt, og hvorfor, kan du blive klogere i artiklen, her.

Hvordan får du hurtigst og til højest pris solgt dine ting? Det kan du finde svar på i videoen herunder:

Vil du have flere salgsråd, kan du læse dig klogere, her.

Relaterede artikler