Vild forvandling: Gammel campingvogn blev til luksus sommerhus
BoligDIY

Vild forvandling: Gammel campingvogn blev til luksus sommerhus

Christine
Christine

Ikke bare én, men hele fire campingvogne har Sofie Dalby og manden Morten renoveret. Vil du vide, hvorfor de ikke kunne nøjes med en enkelt vogn, bør du læse med her, hvor parret guider dig gennem renoveringsfasen og giver gode råd til dine egne DIY-projekter.

Der er styr på tingene, når Sofie Dalby, 31, og manden Morten går i gang med værktøjet. Parret fra Vejle har efterhånden mange års erfaring med renoveringer og DIY-projekter, men i løbet af de seneste år har særligt én ting optaget dem: campingvogne.

På ganske få dage kan de rutinerede mestre forvandle en gammel campingvogn til et luksuriøst sommerhus på hjul. Hvordan de griber projekterne an, kan du blive klogere på her, hvor Sofie løfter sløret for, hvorfor de ikke kun har renoveret én, men faktisk også hele tre gamle campingvogne.

Sådan så campingvognen ud, før familien gik i gang med at bygge den om til et luksus sommerhus.
Sådan så campingvognen ud, før familien gik i gang med at bygge den om til et luksus sommerhus.

Det begyndte med én campingvogn, men…

Nogle mennesker har svært ved at lade malerpenslen og boremaskinen ligge i værktøjskassen, og præcis sådan er det for Sofie Dalby og manden Morten, der gerne tager en DIY-udfordring op. Der må endelig ikke blive for stille, og efter totalrenoveringen af villaen i Vejle fra 1932, savnede de lyden af brummende værktøj. Det lavede en tilfældig søgning på DBA hurtigt om på, og snart kunne parret igen lytte til den søde musik fra værktøj i brug:

- Jeg havde set et filmklip med en familie, der på 3 måneder havde renoveret en skolebus, de kørte gennem USA i. Bussen var så fed, og jeg tænkte, kan de gøre det med en bus, kan vi også gøre det med en campingvogn her i Danmark, fortæller Sofie og fortsætter:

- Så timingen var faktisk helt perfekt, da vi tilfældigt så en rigtig gammel campingvogn fra 1977 på DBA. Det gav os idéen til at gøre det samme med den, som det vi lige havde gjort med vores hus.

Uden at have prøvet kræfter med campinglivet før købte parret vognen til 4.000 kroner – kun for at renovere den. Imidlertid blev resultatet så godt, at de hægtede vognen bag på bilen og kørte ud i det blå:

Vi blev ret vilde med at campere og fik et par sæsoner i vognen, før vi købte en anden, som vi selvfølgelig også satte i stand
fortæller Sofie.

- Den blev en kæmpe attraktion på messen ’Ferie for alle’ i Herning i 2018, så vi blev hooked… Ja, så derefter købte vi endnu en campingvogn, som vi lige er blevet færdige med at renovere, og nu skal vi i gang med nummer fire. Det er blevet en konkurrence om at overgå sig selv i design hver gang, fortæller Sofie begejstret.

Det er måske nu, du tænker: hvad skal én familie med fire campingvogne? Det giver vi dig svaret på længere nede i artiklen, men først tager Sofie dig med gennem selve renoveringen. Hun har nemlig flere gode råd til dig, der drømmer om at gøre hende kunsten efter.

LÆS OGSÅ: 7 gode råd til dig, der skal sælge din campingvogn

Det tager længst tid at renovere køkkenet, fortæller Sofie, for der er mange installationer, der skal være styr på.
Det tager længst tid at renovere køkkenet, fortæller Sofie, for der er mange installationer, der skal være styr på.

Sådan kunne parret renovere campingvognen på kun 5 dage

Det tog ikke mere end 5 dage for parret at renovere den seneste campingvogn. Sammenlagt har de brugt tre aftener og to hele arbejdsdage på projektet, vurderer Sofie, som hurtigt tilføjer, at alting har været nøje planlagt med to små børn, som en del af familien:

- Første gang vi renoverede en vogn tog det tre måneder, anden gang tog det en måned og nu under en uge, så vi bliver hurtigere for hver gang. Vi er blevet gode til at vide, hvad processen kræver, og det giver os mulighed for at tage nogle forholdsregler, fortæller hun.

Hemmeligheden bag en hurtig renovering ligger nemlig i planlægningen. Et grundigt forarbejde er altafgørende, og derfor havde Sofie tegnet alt ned til mindste detalje, målt op og købt alle materialer på forhånd. Derfor vidste parret præcis, hvordan de skulle gribe projektet an:

- Vi havde alle materialer klar fra gulv til lameller og maling, og vi var meget målrettede og effektive i vores arbejde. Min mand er tømrer, så han ved, hvordan man bruger værktøj, og jeg er efterhånden hurtig til at male, siger Sofie.

LÆS OGSÅ: Retro campingvogn – en makeover!

Det færdige køkken set fra stuen - og med kig til de hyggelige køjesenge.
Det færdige køkken set fra stuen - og med kig til de hyggelige køjesenge.

Her er Sofies 3 bedste tips til dit renoveringsprojekt

Det er ikke kun planlægningen, der er afgørende, når du skal istandsætte en campingvogn. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr affære at komme helt i mål, hvis campingvognen har for mange skavanker, og derfor skal der grundige overvejelser til før et køb:

- Det vigtigste er at finde en campingvogn, der ikke har for meget fugt i bunden. Plader og sider kan forholdsvist let skiftes, men man skal være håndværker for at skifte hele bunden, for det er svært, råder Sofie og fortsætter:

- Vinduer, varmeovn og WC skal også fungere. Varmeovnen er næsten altid en udfordring i ældre vogne, så det er vigtigt, den virker, når man køber en brugt vogn. Det samme gælder vinduerne, for det kan ikke betale sig at skifte dem ud. Jeg vil gætte på, at en udskiftning af vinduerne hurtigt løber op i 3.000-8.000 kroner, fortæller hun.

WC’et er også en af de dyre poster, som Sofie forklarer, at det sjældent kan forsvare sig at renovere. Derfor skal det også være intakt, når du kigger efter en ældre campingvogn. I det hele taget er det vigtigt, teknikken fungerer, for det er dyrt at udskifte:

- Mange smådele kan ikke fås længere, fordi vognene er gamle, og delene er udgåede, og finder man dem endelig, koster de en formue. Inventaret må gerne være slidt, for det skal jo ud, men teknikken skal virke, guider Sofie.

Det sidste råd, Sofie giver, er at koordinere omfanget af opgaven, inden du går i gang. Gennemtænk processen og find ud af i hvilken rækkefølge, tingene skal gøres, og hvad du skal bruge. Planlægger du inden, du går i gang, går det nemlig stærkt:

- En renovering kan hurtigt trække i langdrag, så man skal aldrig undervurdere opgaven, fortæller Sofie rutineret. 

LÆS OGSÅ: Guide: Bliv campist for små penge på DBA

I campingvognen er der plads til den store familie, for køjesengene er med til at udnytte alle kvadratmeterne.
I campingvognen er der plads til den store familie, for køjesengene er med til at udnytte alle kvadratmeterne.

Så billigt kan det gøres

De fleste, der har stået med hænderne godt begravet i murstøv og malerbøtter, ved, at en renovering hurtigt kan sluge mange kroner. Gælder det også, når man renoverer en campingvogn?

- Et nyt fortelt koster som regel lige så meget som vognen, når man taler gamle campingvogne, så derfor var det vigtigt for os at købe en vogn, hvor det var med. Inventaret skal jo alligevel ud, så det havde mindre betydning for os. Vi gav 18.000 for den seneste campingvogn, og jeg vurderer, at du kan få en fin vogn fra starten af 1990’erne til 15.000-20.000 kroner inklusiv et funktionelt fortelt, fortæller Sofie.

En ting er prisen på vognen, men prisen på materialerne tæller jo også med i de samlede udgifter. Parret fra Vejle brugte omkring 14.000 kroner på istandsættelsen, men de er heller ikke gået på kompromis med kvaliteten:

- Vi har købt alting fra ny, og jeg bestilte møbelstof til at betrække inventaret med. Til gengæld købte vi et udstillingskøkken, som vi sparede penge på, men faktisk har vi i langt højere grad tænkt på at vælge lette materier. Vognen må ikke blive for tung, så derfor har vi brugt materialer, der ikke vejer meget, uanset om det var bordpladen eller vasken, vi kiggede efter, forklarer Sofie.

LÆS OGSÅ: Her er 5 gode råd til dig, der skal sælge din autocamper

Stuen med den flotte, orange sofa er Sofies yndlingsrum i campingvognen, der blev til et sommerhus.
Stuen med den flotte, orange sofa er Sofies yndlingsrum i campingvognen, der blev til et sommerhus.

Overnat i campingvognen

Favoritrummet er stuen, hvor den okkerfarvede loungesofa står, for her er der god plads omkring bordet, fortæller Sofie:

- For mig handler det om at skabe meget plads på lidt plads, og et kompakt rum kan nemt åbnes med få virkemidler. Nogle gange skal der ikke mere end lidt maling til, konstaterer hun.

Sofie hader at male, men efter tre campingvognsrenoveringer er hun efterhånden hurtig med en pensel. Hun underkender derfor heller ikke, at maling er den nemmeste måde at give en gammel campingvogn et nyt udtryk på:

- Er man ikke den store tømrer, og har man ikke mod på de store, omfattende renoveringer, så mal, anbefaler Sofie, og uddyber:

- Man kan virkelig gøre meget med hvid maling, og på ingen tid kan man forvandle en cigaræske til et lyst og lækkert rum, der minder om et lille hus.

Et lille hus. Præcis det er nøgleordet for Sofie og manden, som netop har indgået et samarbejde med Danmarks eneste 6-stjernede campingplads ’Hvidbjerg Strand Feriepark’ i Blåvand. For det er ikke helt almindelige campingvogne, parret bygger, men derimod luksuriøse designervogne:

- Det er sommerhuse på hjul, vi bygger, og der er mange lækre detaljer i vognene. De skal jo matche campingpladsens kvalitet. Derfor kan vores vogne også rumme en familie med mindst tre børn, uden at pladsen føles trang, siger Sofie afslutningsvist.

Har du lyst til at holde ferie i Sofie og Mortens luksusvogne, kan du gøre det på ’Hvidbjerg Strand Feriepark’, men du skal være hurtig, for vognene er super populære. Heldigvis har parret planer om at renovere flere campingvogne i fremtiden.

Campingvogne til salg på DBA:

 1. Hymer Hymer Touring 550 GT, 2007, 925 kg egenvægt, 1200 kg totalvægt, 4 sengepladser, Wigo fortelt,

  Hymer Hymer Touring 550 GT, 2007, 925 kg egenvægt, 1200 kg totalvægt, 4 sengepladser, Wigo fortelt, dobbeltseng, En ejer med : dobbelt seng med lameller 140 X 195 cm Wigo Fortelt - batteri og lader -

  110.000,00 kr.13-06-2024
 2. 2023 - Knaus Sport 500 EU SPORT E POWER SELECTION  Knaus 500 EU SPORT E POWE...

  2023 - Knaus Sport 500 EU SPORT E POWER SELECTION Knaus 500 EU SPORT E POWE...

  Knaus Sport 500 EU SPORT E POWER SELECTION, 2023, kg egenvægt 1250, kg totalvægt 1600, sengepladser 4, enkeltseng, Knaus 500 EU SPORT E POWER SELECTION 2023 - Kan nu ses hos campingspecialisten Silkeb

  189.900,00 kr.05-12-2022
 3. 2022 - Dethleffs Nomad 530 DR  Danmarks absolut billigste Normad 530 DR... -...

  2022 - Dethleffs Nomad 530 DR Danmarks absolut billigste Normad 530 DR... -...

  Dethleffs Nomad 530 DR, 2022, kg egenvægt 1330, kg totalvægt 1800, Danmarks absolut billigste Normad 530 DR... Installationer og tilbehør: Kommisionsvogn. Denne vogn er en luksuriøs og rummelig rejs

  199.980,00 kr.26-07-2023
 4. Hobby Hobby De Luxe 545 KMF, 2022, 1354 kg egenvægt, 1800 kg totalvægt, 6 sengepladser, Penta Etna m

  Hobby Hobby De Luxe 545 KMF, 2022, 1354 kg egenvægt, 1800 kg totalvægt, 6 sengepladser, Penta Etna med mega stænger fortelt, dobbeltseng, køjeseng, Super lækker HELT NY køjevogn Hobby De Luxe KMF mode

  218.000,00 kr.13-06-2024
 5. 2020 - LMC Exquisit 695 VIP  SMUK VINTERVOGN FRA LMC -- 319.900 kr

  2020 - LMC Exquisit 695 VIP SMUK VINTERVOGN FRA LMC -- 319.900 kr

  LMC 2020 - LMC Exquisit 695 VIP SMUK VINTERVOGN FRA , 2020, kg egenvægt 1885, kg totalvægt 2500, dobbeltseng, SMUK VINTERVOGN FRA LMC Installationer og tilbehør: Denne campingvogn kan simpelthen d

  319.900,00 kr.17-03-2024
 6. Hobby BEACHY 420 - 1. reg. 05/23 - SOM NY

  Hobby BEACHY 420 - 1. reg. 05/23 - SOM NY

  Hobby 420, 2022, 800 kg egenvægt, 1200 kg totalvægt, 3 sengepladser, Outwell solsejl og læsejl fortelt, dobbeltseng, BLIV KØREKLAR TIL FERIEN NU ... incl. for kr. 11.000,- i ekstraudstyr. Cool, billig

  126.500,00 kr.26-05-2024

Der er mange campingvogne til salg på DBA, men vil du købe en til under 20.000 kroner, finder du den her.

Vi er blevet gladere for gør-det-selv-projekter

- 3 ud af 10 har lavet gør-det-selv-projekter under lock-down.

- 35% har købt brugt i forbindelse med deres gør det selv projekter.

- Sønderjyderne handler mest med genbrug. 83 procent af sønderjyderne svarer nemlig, at de inden for de senest 12 måneder har købt eller solgt én eller flere brugte ting.

- De dårligste til at handle med genbrug er vestjyderne, hvor kun 68 procent har solgt eller købt én eller flere brugte ting inden for de seneste 12 måneder.

Kilde: DBAs Genbrugsindeks 2021.

DBAs Genbrugsindeks 2021 viser, hvordan og hvor meget - og ikke mindst hvorfor - vi genbruger. Ovenover dette billede kan du finde linket til DBAs Genbrugsindeks
DBAs Genbrugsindeks 2021 viser, hvordan og hvor meget - og ikke mindst hvorfor - vi genbruger. Ovenover dette billede kan du finde linket til DBAs Genbrugsindeks

Før du spænder sikkerhedsselen og sætter kurs mod fjerne himmelstrøg med hele familien installeret på bagsædet, er der lige et par småting, du med fordel kan sørge for at have styr på først. Vi guider dig gennem en smertefri kør-selv-ferie i artiklen her.

Det er skønt at rulle vinduet ned, sætte musik på anlægget og trille ud på landevejene i en lækker bil med campingvognen rullende efter sig. Er du klar til ferien? Det bliver du nu, for Claus har sat en sort Ford 1937 Coupé til salg, som bare venter på, at du tager den med ud på nye eventyr. Vil du høre bilen brumme, kan du se mere i videoen herunder, hvor Claus fortæller, hvordan han har toptunet veteranbilen.

Relaterede artikler