Er maleriet penge værd? 5 ting, der afslører et ægte kunstværk
Bolig

Er maleriet penge værd? 5 ting, der afslører et ægte kunstværk

Christine
Christine

Har du et maleri hængende på væggen, som du tror er penge værd? Kunst kan koste kassen, men spørgsmålet er, om dit værk er et af dem, der gør. I samarbejde med en vurderingsekspert får du her fem afsløringer, der fortæller dig, hvad maleriet er værd. OBS! Du kan også klikke her for at se vores andre køberguides og sælgerguides, til dig, der genbrugshandler.

Vi har en god og en dårlig nyhed til dig. Skal vi tage den gode først? Malerier kan være rigtig mange penge værd, men… Det er bare sjældent, de er det. Heldigvis betyder det ikke, at du skal opgive håbet om, at den brølende kronhjort ved skovsøen er en ukendt Krøyer, men ved du hvilke ting, der afslører et ægte kunstværk?

Kunstekspert Johs Schmidt fra Københavns Kunsthandel kender svaret. Vi har spurgt ham, hvad du skal holde øje med, og her får du hans 5 bedste råd til at finde ud af, om det er møl eller millioner, der gemmer sig i maleriets ramme.

Denne malemåde giver ofte det største hammerslag

Går der historier i familien om, at sofastykket er millioner værd? Det kan være spændende at få be- eller afkræftet de fortællinger, der knytter sig til de ting, vi omgiver os med. Når det gælder malerier, er der særligt én type, du kan håbe på, du har mellem hænderne:

- Overordnet set kan man sondre mellem de to hyppigste kunstformer. Malerier malet med olie eller akryl på lærred er der mange af, og derfor er det ofte dem, der handles flest af. Litografier eller forskellige typer af tryk, der er limet op på pap og indrammet bag glas, er en anden type, som også kan være en eftertragtet vare, hvis det er den rigtige kunstner, der står bag, forklarer Johs Schmidt.

Der er en enorm forskel på, hvilke materialer et kunstværk er skabt af, men har det egentlig nogen betydning for prisen? Spørger vi vurderingseksperten, i hvilken kategori højdespringerne ligger, svarer han kryptisk:

- Normalt vil man sige, at oliemaleriet er det dyreste. Det er i hvert fald den traditionelle måde at se det på, men der er også mange undtagelser, hvor vi ser, at arbejder på papir kan koste millioner, fortæller Johs Schmidt.

Du skal derfor ikke opgive håbet om, at dit maleri er penge værd, selvom det ikke er malet med olie. Det vigtigste er nemlig, at maleriet ikke er en kopi. Spørgsmålet er bare, hvordan kan du se det?

Find et oliemaleri på DBA i dag:

 1. Oliemaleri, Sigurd Swane, b: 74 h: 80, 
Olie på lærred.
Gårdeksteriør med person
Sign. SSW
Angivne m

  Oliemaleri, Sigurd Swane, b: 74 h: 80, Olie på lærred. Gårdeksteriør med person Sign. SSW Angivne mål er excl. ramme. (P106)

  9.800,00 kr.14-06-2024
 2. Oliemaleri, UKENDT, b: 160 h: 140, Dette fantastiske værk af ukendt kunstner fortjener et hjem med v

  Oliemaleri, UKENDT, b: 160 h: 140, Dette fantastiske værk af ukendt kunstner fortjener et hjem med vægplads. Folkemængde ant fra 1920-30erne. En åbentlys dygtig maler står bag...

  3.500,00 kr.14-06-2024
 3. Oliemaleri, William Skotte Olsen, motiv: Portrætter/Figurer, stil: Andet, b: 71 h: 101, Ansigt/portr

  Oliemaleri, William Skotte Olsen, motiv: Portrætter/Figurer, stil: Andet, b: 71 h: 101, Ansigt/portræt maleri i stærke flotte farver, malet af WSO. Årstal ukendt. Olie/akryl på lærred i guldfarvet/sor

  7.900,00 kr.31-03-2024
 4. Oliemaleri, William Skotte Olsen, motiv: Portrætter/Figurer, stil: Andet, b: 76 h: 63, Maleri med an

  Oliemaleri, William Skotte Olsen, motiv: Portrætter/Figurer, stil: Andet, b: 76 h: 63, Maleri med ansigter og huse af WSO Årstal ukendt. Olie på plade i sølvfarvet træramme. Maleriet fremstår uden fej

  7.900,00 kr.31-03-2024
 5. Oliemaleri, Lasse Winsløw, Oliemaleri af Lasse Winsløw i perfekt stand. 

Værket måler inklusiv ramm

  Oliemaleri, Lasse Winsløw, Oliemaleri af Lasse Winsløw i perfekt stand. Værket måler inklusiv ramme 67x51 cm. Signeret L. Winsløw og dateret 1975.

  2.950,00 kr.14-06-2024
 6. Einar Johansen (1893-1965) - Opstilling med blomster

  Einar Johansen (1893-1965) - Opstilling med blomster

  Oliemaleri, Opstilling med blomster. Signeret med initialer ej. Olie på lærred med ramme af forgyldt træ. 69 x 58. Ramme 86 x 75 cm. I fin stand uden fejl. qua421 Mulighed for levering. For leverin

  1.500,00 kr.30-11-2020

Lige nu kan du på DBA finde mere end 6.000 oliemalerier, men du finder også et stort udvalg af litografier og kunsttryk. 

Flere ting afslører, om dit maleri er originalt

En kopi kan være så god, at ikke en gang en kunstekspert kan se forskel fra originalen. Du skal derfor virkelig dykke ned i detaljerne, når du skal finde ud af, om dit maleri er en forfalskning:

- Reproduktioner føles ofte glatte som papir, så det er første indikation på, om maleriet er originalt eller ej. Når du rører ved et oliemaleri med fingrene, skal det føles som et lille bakkelandskab, forklarer Johs Schmidt erfarent.

- Man skal kunne mærke malingen, som ofte er ret tyk og derfor er størknet i markante klumper, fortæller han.

Vil du have en hurtig fornemmelse af, om dit maleri er en reproduktion, kan du derfor lade hånden glide hen over billedet. Det er dog ikke den eneste ting, der kan afsløre, om maleriet er ægte:

Man skal også se på, om billedet har patina. Reproduktioner – og især nye reproduktioner, der er trykt og overført til lærreder – har en helt særlig glans, som en original ikke har. Det kan være vanskeligt at se, men er billedet brugt og med mange spor af slitage, sådan så det er en smule støvet i sit look, kan det være et udmærket tegn på alder og ægthed
Johs Schmidt
Det farvestrålende maleri af Jeanette Bøttner kan blive dit for 2.000 kroner. Du kan hente det hos Mona i Lille Skensved.
Det farvestrålende maleri af Jeanette Bøttner kan blive dit for 2.000 kroner. Du kan hente det hos Mona i Lille Skensved.

Hold øje med rammer og lærreder af denne type

Det er ikke kun motivet og malingen, som afslører, hvor meget et maleri er værd. Lærredet kan også give dig et praj om, hvilken vej prispilen peger:

- Er motivet malet på et groft lærred, er det desværre en indikator på, at maleriet nok ikke er så meget værd. De grove lærreder, som for eksempel sækkelærred, har nemlig været billige at skaffe for malerne. De dygtige og etablerede kunstnere havde ofte råd til gode lærreder, og derfor er deres malerier sjældent sat på lærreder i dårlig kvalitet. Desværre er der også en del undtagelser, forklarer Johs Schmidt.

Har du kastet et blik på rammen? Et maleri, der er udført i kvalitetsmaterialer, har ofte en højere pris end dem, der er lavet af mindre gode materialer. Netop derfor har både lærredet og rammen betydning for, hvad vurderingen af dit maleri ender på:

- Ser rammen ud til at have taget tid at lave? Det er en god ting. Når blændrammen er udført professionelt og har været forbi en snedker, før den er monteret på lærredet, kan det øge den samlede vurdering, fortæller Johs Schmidt.

LÆS OGSÅ: Disse gamle plakater er penge værd

Det er KARE, der har malet dette værk, som kan hentes på Østerbro for 2.195 kroner.
Det er KARE, der har malet dette værk, som kan hentes på Østerbro for 2.195 kroner.

Dette kan du håbe på at finde på maleriets bagside

Der findes ikke et trick, som afslører maleriets pris, men der er én ting, du skal holde særligt øje med. Det er nemlig her, at maleriet ofte afslører sin værdi:

- Du kan finde ud af meget om maleriet, når du kigger på bagsiden. Der kan nemlig være udstillingsetiketter, som fortæller maleriets historik, og det vil næsten altid være en positiv ting, der trækker prisen op, forklarer Johs Schmidt og fortsætter:

- Det er også på bagsiden, du finder gamle auktionsmærker, som viser, at billedet har været handlet før. Det understøtter også billedets ægthed, fortæller han.

Auktionsmærker, der altid er påført med sort maling eller blyant, er ikke det eneste, du finder på maleriets bagside. Det er nemlig også her, at standen afsløres:

- Vi ser ofte, at ældre malerier har mange lapper på bagsiden. Det er et tegn på, at det har været repareret. Kan du ikke se noget på bagsiden, kan du holde maleriet op mod sollyset, for så afslører reparationer sig også. Er de godt lavet, behøver det heldigvis ikke at have betydning for prisen, guider vurderingseksperten.

Find dit næste maleri på DBA:

 1. Asger Jorn maleri. Asger Jorn , 1914-73, olie på lærred. "Do

  Asger Jorn maleri. Asger Jorn , 1914-73, olie på lærred. "Do

  Asger Jorn maleri. Asger Jorn , 1914-73, olie på l, Asger Jorn maleri Asger Jorn , 1914-73, olie på lærred "Dompteur de Dames" Signeret Jorn. Betitlet og dateret 1961 på bagsiden Lysmål: 91x73cm Udst

  1.850.000,00 kr.09-06-2023
 2. Oliemaleri, J. Nørgård Sørensen, motiv: Landskab, stil: Modernisme, b: 60 h: 50, Smukt maleri, efte

  Oliemaleri, J. Nørgård Sørensen, motiv: Landskab, stil: Modernisme, b: 60 h: 50, Smukt maleri, efterår i skoven. Kan ikke finde noget om den kunstner, vis nogen har videnskab om ham, giv lyd. Malet

  1.234.567,00 kr.12-03-2022

Du finder et stort udvalg af malerier på DBA, og vil du have et til under 2.000 kroner, får du mere end 14.000 valgmuligheder.

Dette kan være afgørende for maleriets vurdering

Hvordan er standen på dit maleri? Et maleri, der har hængt beskyttet i stuen og ikke været udsat for direkte sollys, er ofte i bedre stand end de malerier, der har været i eksil på loftet. Et maleri må hverken være falmet, fugtigt eller fyldt med huller:

- En skade på et billede kan være afgørende for prisen. For eksempel betyder det noget, hvor et hul i lærredet optræder. Sidder det midt i en figur, så man ikke kan se et ansigt? Det er naturligvis ødelæggende for billedet, men er maling på en vej eller i en himmel afskallet, er det nemmere at skjule og reparere, forklarer Johs Schmidt. 

Standen på et maleri har selvfølgelig afgørende betydning for, hvad den samlede vurdering ender på. Selvom en dygtig konservator kan redde meget, er det ikke sikkert, at det kan betale sig, fortæller Johs Schmidt:

- Man kan reparere meget, men det afhænger også af, hvad der er beskadiget. En konservator kan næsten altid bringe et billede tilbage til et godt stadie, men det kan kun betale sig, hvis maleriet efterfølgende stadig er mere værd end handelsværdien, siger han.

LÆS OGSÅ: Du har over 7.000 kroner liggende på loftet

Vil du have en ægte Jens Haugen Johansen hængende? Jonas fra Vejle sælger værket for 7.000 kroner.
Vil du have en ægte Jens Haugen Johansen hængende? Jonas fra Vejle sælger værket for 7.000 kroner.

Denne type kunstnere står typisk bag malerier, der i dag er steget i værdi

Kan du spotte en signatur i hjørnet af billedet? Det er altid en fordel, hvis du kan finde kunstnerens navn eller initialer, for er kunstneren kendt, bliver hammerslaget ofte højt. En lille krusedulle er imidlertid ikke det eneste, der får et maleri til at sprænge prisskalaen, fortæller eksperten:

Prisen på et maleri stiger, når efterspørgslen er høj, så hvis ikke der er mange malerier af en kunstner til salg, kan du være heldig at få en god pris. Men det er altså også afgørende, at kunstneren er en god fortæller og en god håndværker. Har kunstneren også været en del af sin samtid og være forankret i et kunstnerisk netværk, tæller det som regel også op
siger Johs Schmidt.

Dykker vi ned i kunsthistorien, kan vi se, hvordan forskellige stilarter gennem tiden har været populære. De sidste 20-30 år har den modernistiske kunst fra 1900-tallet været i høj kurs, og går vi endnu længere tilbage, var der et endnu større fokus på antikviteter, men hvad hænger vi på væggen i dag? Johs Schmidt svarer:

- I dag er Vilhelm Hammershøi helt særligt efterspurgt, og internationalt forbindes han med en særlig nordisk melankoli. Han er nok den mest hypede blandt de danske kunstnere i dag, og han er blevet det, Asger Jorn var for Danmark for et par år tilbage. Blandt samtidskunstnerne er Tal R og Olafur Eliasson blandt de største navne, siger han og fortsætter:

- Et godt maleri afhænger ikke kun af, hvem maleren er. Det skal have en wow-effekt af en eller anden art. Derfor vil jeg også altid anbefale et godt maleri af en mindre kendt kunstner end et dårligt maleri af en kendt kunstner. Det er der større salgspotentiale i, afslutter Johs Schmidt.

Find dit næste kunstværk på DBA:

 1. Akvarel, Uffe Christoffersen, motiv: Dyr, b: 37 h: 40, 
Akvarel på papir.
Fin indrammet med passepar

  Akvarel, Uffe Christoffersen, motiv: Dyr, b: 37 h: 40, Akvarel på papir. Fin indrammet med passepartout og glas Oplyste mål er bladstørrelse. Sign. Uffe Christoffersen, 1990 (UC297)

  3.700,00 kr.14-06-2024
 2. Akvarel, Lea Hartmann , b: 50 h: 40, Eventyr, Alice i Eventyrland, doodle
Kunst fra kunstner

Billed

  Akvarel, Lea Hartmann , b: 50 h: 40, Eventyr, Alice i Eventyrland, doodle Kunst fra kunstner Billedet er UDEN ramme men med passepartout. Flot til børneværelset eller stuen. Se mine andre annoncer

  1.500,00 kr.14-06-2024
 3. Akvarel, S.Kjær, motiv: Abstrakt, b: A3, Akvarel maleri i A3, abstrakt med farvet mønstre. Flot til

  Akvarel, S.Kjær, motiv: Abstrakt, b: A3, Akvarel maleri i A3, abstrakt med farvet mønstre. Flot til den hvide væg. Maleriet kan købes med ramme, samlet pris 300kr, uden ramme 250kr. Kan sendes.

  300,00 kr.14-06-2024
 4. Akvarel, Lea Hartmann, b: 50 h: 40, Eventyr, Rapunzel, doodle
Kunst fra kunstner

Billedet er med pa

  Akvarel, Lea Hartmann, b: 50 h: 40, Eventyr, Rapunzel, doodle Kunst fra kunstner Billedet er med passepartout og sort skrammel ramme (for at være ærlig.) Flot til børneværelset eller stuen. Se mine

  1.500,00 kr.14-06-2024
 5. Akvarel, Lea Hartmann, b: 50 h: 40, Eventyr, Rødhætte og Ulven, doodle
Kunst fra kunstner

Billedet

  Akvarel, Lea Hartmann, b: 50 h: 40, Eventyr, Rødhætte og Ulven, doodle Kunst fra kunstner Billedet er med passepartout men UDEN ramme. Flot til børneværelset eller stuen. Sidste foto er af JadeOmeg

  1.500,00 kr.14-06-2024
 6. Akvarel, Lea Hartmann, b: 40 h: 50, Eventyr, Askepot, doodle
Kunst fra kunstner

Billedet er med pas

  Akvarel, Lea Hartmann, b: 40 h: 50, Eventyr, Askepot, doodle Kunst fra kunstner Billedet er med passepartout men UDEN ramme. Flot til børneværelset eller stuen. Se mine andre annoncer for flere eve

  1.500,00 kr.14-06-2024

Netop nu er der 706 akvareller til salg på DBA, men vil du hellere have et akrylmaleri, får du 4.400 aktive annoncer, du kan gå på opdagelse i.

Skal kunst kun hænge på væggen? Faktisk er det ikke kun malerier på væggen, der kan klassificeres som kunst. Trænger din slidte sko til en moderne opdatering? Karl på 21 år har etableret en virksomhed, der laver kunst på gamle sneakers, og du kan høre hans kreative historie lige her.

Viste det sig, at det alligevel ikke var en Krøyer, du havde hængende i stuen? Du er ikke den første, der har fået en lav vurdering for maleriet, men i stedet for at sende det på skrotpladsen, kan du trylle det om til en praktisk ting i hjemmet. I videoen her viser vi dig, hvordan du giver dit maleri helt nyt liv, så det alligevel får værdi.

Relaterede artikler