Guide: Det skal du vide, når du køber en brugt støvsuger
Bolig

Guide: Det skal du vide, når du køber en brugt støvsuger

Christine
Christine

Når støvet samler sig i hjørnerne, kan det være et tegn på, at den gamle støvsuger skal skiftes. Har du styr på, hvilken model du har behov for? Her afslører støvsugerforhandler Michael Sørensen fra Støvsugerhjørnet i Aarhus, hvad du skal holde øje med, når du køber en brugt støvsuger.

Pruster den mere end den suger? Så er det tid til at skifte den slidte støvsuger med en yngre model. Ellerbehøver den måske virkelig at være yngre?? For ved du egentlig, hvor stor betydning alderen har for støvsugeren, og er du up to date med, hvilket mundstykke der matcher dine gulve?

Vi har allieret os med Michael Sørensen fra Støvsugerhjørnet i Aarhus, som her deler 7 konkrete tips til, hvad du skal vide, før du køber en brugt støvsuger – og vi kan godt afsløre, at vi kommer helt ud i krogene!

Så stor betydning har støvsugerens alder for kvaliteten

Det betyder ikke så meget, om det er en ny eller en gammel støvsuger, du har forelsket dig i. For som man siger: alder er kun et tal. Du kan derfor trygt kigge nærmere på støvsugere, som har mange års erfaring på gulvene:

- En støvsuger har en levetid på 15-20 år, hvis der er blevet passet godt på den, fortæller Michael Sørensen og fortsætter:

- Derfor kan du roligt købe en brugt støvsuger, for du kan få en maskine i god kvalitet, som holder i flere år og samtidig spare mange penge. En 15 år gammel støvsuger kan være fremragende, siger han.

Kan du kende kvalitet på lang afstand, eller skal din viden støves af først? Når alderen er uden betydning for støvsugerens funktion, må du dykke ned i detaljerne, hvis du vil finde en støvsuger i god kvalitet.

Da vi spørger Michael Sørensen, hvad støvsugerens vigtigste kvalitetsstempel er, svarer han uden tvivl i stemmen. Svaret kan du læse herunder disse DBA-annoncer.

Find en støvsuger på DBA:

 1. Støvsuger, Miele

  Støvsuger, Miele

  275,00 kr.21-06-2024
 2. Støvsuger, andet mærke AB, 850 watt, God standard mindre støvsuger. Sælges da
Viber flyttet sammen o

  Støvsuger, andet mærke AB, 850 watt, God standard mindre støvsuger. Sælges da Viber flyttet sammen og har en i overskud

  100,00 kr.21-06-2024
 3. Støvsuger Nilfisk, 

Støvsuger. Nilfisk King Home GM. 1600 Watt. Med slange og teleskoprør. Mundstyk

  Støvsuger Nilfisk, Støvsuger. Nilfisk King Home GM. 1600 Watt. Med slange og teleskoprør. Mundstykket kan vi desværre ikke finde. Fast pris 300 kr

  300,00 kr.21-06-2024
 4. Støvsuger, andet mærke Ved ikke, 700 watt, jeg sælg denne støvsuger da det var et fejlkøb er kun en

  Støvsuger, andet mærke Ved ikke, 700 watt, jeg sælg denne støvsuger da det var et fejlkøb er kun en lille måned gammel Prisen er til forhandling så kom med et bud Nyprisen er 495 Kan sendes på k

  250,00 kr.21-06-2024
 5. Støvsuger, OBH Nordica Power XXL, 450 watt, Næsten ny støvsuger. Brugt få gange købt februar i år. K

  Støvsuger, OBH Nordica Power XXL, 450 watt, Næsten ny støvsuger. Brugt få gange købt februar i år. Kvittering haves.

  700,00 kr.21-06-2024
 6. Støvsuger, Numatic Henry HVR 160, 620 watt, Sælger min kære Henry da jeg tager på højskole. Har haft

  Støvsuger, Numatic Henry HVR 160, 620 watt, Sælger min kære Henry da jeg tager på højskole. Har haft ham i et års tid så han er stadig ung og frisk. Kan afhentes på Trøjborg

  800,00 kr.21-06-2024

Der er lige nu 1.863 støvsugere til salg på DBA og dem, der koster under 500 kroner, kan du se lige her.

Et rent filter forlænger støvsugerens levetid: Sådan tjekker du filtret ude hos sælger

Når du trækker støvsugeren hen over gulvet, tænker du sikkert sjældent over, hvad der gemmer sig under støvsugerens plastikskjold, men faktisk skal du rette opmærksomheden mod de skjulte dele, når du køber en brugt model:

- Det vigtigste for en støvsuger er, at filtreringen er ren, så støvsugeren kan suge. Hvis ikke filteret er renset, bliver maskinen varm, så motoren skal yde mere og dermed bliver hurtigere slidt, siger Michael Sørensen.

Du må derfor spørge sælger, hvornår filteret sidst er blevet skiftet. En god tommelfingerregel i den forbindelse er, at du skifter filter på din støvsuger hver gang, du åbner en ny pakke med støvsugerposer. Følger du den regel, kan det være en god investering for dig. Et nyt filter koster nemlig kun 450 kroner, hvorimod det ikke kan betale sig at reparere en medtaget motor.

LÆS OGSÅ: Pift hjemmet op med disse 5 simple tricks

Støvsugeren fra Nilfisk sælger Allan for kun 450 kroner. Den kan hentes i Valby og har netop fået nyt filter.
Støvsugeren fra Nilfisk sælger Allan for kun 450 kroner. Den kan hentes i Valby og har netop fået nyt filter.

Denne viden må du ikke gå glip af, før du køber en brugt støvsuger

Lad os lige dvæle ved detaljerne nu, hvor vi alligevel er inde i maskinrummet, for der er også andre ting, du med fordel kan få frem fra sælgers vidensbank, før du handler.

Sidder hjulene godt fast på støvsugeren, og kører de som smurt, er der ingen fare på færde, ligesom et par skader i plastikken heller ikke skal forskrække dig, fortæller eksperten:

- En reparation i plastik koster mellem 500 og 700 kroner, så det kan sagtens betale sig at få det lavet, så maskinen kan køre 5 eller 10 år mere, siger Michael Sørensen.

I stedet lægger han større vægt på, at du ved, hvor lang en ledning, der gemmer sig under skærmen:

- I støvsugerbranchen siger vi jo, at man kan kende en kvalitetsstøvsuger på, hvor lang en ledning den har. Længden på ledninger løber fra fem til ni meter, og jo tættere du kommer på de fem meter, jo større er sandsynligheden for, at det er en billig model. Altså lige med undtagelse af Dyson, der jo anses som en god støvsuger, selvom de altid har kørt med en ledningslængde på 5,5 meter, forklarer den erfarne ekspert.

Samtidig anbefaler Michael Sørensen også, at du kigger efter støvsugere, som har en ledningslængde, der begynder omkring syv meter. Det giver dig den bedste rækkevidde, når du suser af sted over parketgulvet.

Og apropos gulve. Ved du, hvilket mundstykke som bør suge støvet for dine fødder? Det er nemlig ikke uden betydning, hvad du vælger.

Mundstykker til salg på DBA:

 1. Nilfisk Støvsuger - One - Lgrpc13p05a-hfn - Lysegrå - Støvsugere Hos Coop

  Nilfisk Støvsuger - One - Lgrpc13p05a-hfn - Lysegrå - Støvsugere Hos Coop

  Nilfisk Støvsuger - One - Lgrpc13p05a-hfn - Lysegr, Nilfisk, Støvsuger fra Nilfisk Leder du efter en pladsbesparende støvsuger med en kraftig motor? Så er Nilfisk One lige sagen! Nem at opbevare Inkl.

  999,00 kr.30-08-2023
 2. 1682 - OBH Nordica støvsuger - Power XXL Animal - V03142NA

  1682 - OBH Nordica støvsuger - Power XXL Animal - V03142NA

  1682 - OBH Nordica støvsuger - Power XXL Animal - , LotID: 6427522 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. OBH Nordica støvsuger - Power XXL Animal - V03142NA. Inkl. 4 ekstra mu

  600,00 kr.24-04-2024
 3. Støvsuger Nilfisk, 

Støvsuger. Nilfisk King Home GM. 1600 Watt. Med slange og teleskoprør. Mundstyk

  Støvsuger Nilfisk, Støvsuger. Nilfisk King Home GM. 1600 Watt. Med slange og teleskoprør. Mundstykket kan vi desværre ikke finde. Fast pris 300 kr

  300,00 kr.21-06-2024
 4. Bosch Ledningsfri Støvsuger - Unlimited Serie 8 Proanimal - Bbs8214pet - Støv...

  Bosch Ledningsfri Støvsuger - Unlimited Serie 8 Proanimal - Bbs8214pet - Støv...

  Bosch Ledningsfri Støvsuger - Unlimited Serie 8 Pr, Bosch, Ledningsfri støvsuger fra Bosch Unlimited ProAnimal er en støvsuger til rengøring overalt fra gulv til loft og med ekstraudstyr, der gør den

  3.399,00 kr.04-04-2023
 5. 1695 - Bosch ledningsfri støvsuger - Athlet ProAnimal - BCH86PET2

  1695 - Bosch ledningsfri støvsuger - Athlet ProAnimal - BCH86PET2

  1695 - Bosch ledningsfri støvsuger - Athlet ProAni, LotID: 6444436 Klik på den røde "Gå til varen"-knap, for at købe denne vare. 1695 - Bosch ledningsfri støvsuger - Athlet ProAnimal - BCH86PET2. Op

  700,00 kr.23-04-2024
 6. Bosch Ledningsfri Støvsuger - Unlimited Bcs82g31 - Støvsugere Hos Coop

  Bosch Ledningsfri Støvsuger - Unlimited Bcs82g31 - Støvsugere Hos Coop

  Bosch Ledningsfri Støvsuger - Unlimited Bcs82g31 -, Bosch, Ledningsfri støvsuger fra Bosch Med Bosch Unlimited BCS82G31 kan du slå hjernen fra og lade tankerne vandre, når du støvsuger. Automode tilpa

  2.799,00 kr.04-02-2023

Lige nu finder du 123 mundstykker på DBA, så du kan få den model, der matcher din støvsuger.

Derfor bør mundstykket have afgørende betydning for dit valg af støvsuger

Har du klinker, gulvtæppe eller trægulv derhjemme? Du har sikkert prøvet, at støvsugeren sætter sig fast i tæpperne eller skurer hen over det glatte gulv, mens støvet skubbes foran dig i stedet for at blive suget op.

Det sker, når du ikke bruger det rigtige mundstykke, fortæller vores ekspert:

- Der skal være et ordentligt mundstykke på støvsugeren, så det ikke danner vakuum og suger sig fast på gulvet i stedet for at suge støvet sammen. Har du trægulv eller klinkegulv, skal du bruge et parketmundstykke, mens jeg til gulvtæpper vil anbefale dig et bruge et kombimundstykke med god luftgennemstrømning, forklarer Michael Sørensen erfarent.

Har du hund eller kat? Så kan du med fordel bruge mundstykker med gummi, som sørger for, at hårene ikke samler sig i børsterne, men suges op i støvsugeren, fortæller fagmanden.

LÆS OGSÅ: Kom inden for i Ries hjem hvor næsten alt er genbrug

Den smarte robotstøvsuger fra Miele er til salg for 2.000 kroner, og kan hentes hos Marie i Thisted.
Den smarte robotstøvsuger fra Miele er til salg for 2.000 kroner, og kan hentes hos Marie i Thisted.

Du må ikke glemme at spørge sælger om dette

Ved du, hvor mange watt din støvsuger har? Det skal du vide, for faktisk må den ikke have mere end 900 watt:

- Støvsugere er udstyret med forskellige watt, som spænder fra 250 til 900. Før 2014 måtte støvsugere have op til 2.400 watt, men i dag må de kun produceres med 900 watt, siger Michael Sørensen.

Du skal dog ikke være nervøs for at forelske dig i en støvsuger, som har mere end 900 watt, for du må gerne købe og sælge modeller, der har flere hestekræfter under plastikskærmen. De mange watt er dog ikke ens betydende med, at du får en fabelagtig maskine, afslører eksperten:

- Der er sket meget med motorerne i løbet af de sidste par år, så selvom du køber en nyere model, der kun har 900 watt, suger den faktisk lige så godt end en ældre model med 1.600 watt. Du skal derfor ikke være nervøs for at få en støvsuger med lavere ydeevne, blot fordi du skifter din nuværende model med mange watt ud med en, der har lavere watt, forklarer Michael Sørensen. 

LÆS OGSÅ: Annemette er ”ekspert” i at give gamle ting glans

Håndstøvsugeren fra Nilfisk har kun været brugt få gange. Du kan købe den af Katrine i Vedbæk for 650 kroner.
Håndstøvsugeren fra Nilfisk har kun været brugt få gange. Du kan købe den af Katrine i Vedbæk for 650 kroner.

Medbring selv nullermænd

Kan du høre noget? Det er en god idé at lytte godt efter nu. Det gælder nemlig om at spidse ører, når du prøver støvsugeren, fortæller Micheal Sørensen:

- Det er klart, at en 10 år gammel støvsuger larmer mere end moderne topmodeller fra Electrolux eller Miele, men mislyde må ingen støvsuger have uanset alderen. Kan du høre raslende lyde, er det et tegn på, at motorens propeller er problemet, og det er dyrt at reparere, så sådan en maskine skal du ikke købe. Derimod er hvinende lyde fra slangen ikke nødvendigvis afskrækkende. De indikerer, at noget nok sidder fast, men da du kan få en ny slange for under 100 kroner, så det kan godt betale sig at købe støvsugeren alligevel, guider eksperten.

Hvad er det værste, der kan ske, når du har købt en brugt støvsuger? At den ikke suger, når du kommer hjem. Derfor skal du selvfølgelig prøve maskinen hos sælger, før du slår til og lukker handlen, men måske du kan med fordel få dette med i købet:

- Går støvsugeren i stykker efter, at du har haft den i noget tid, kan du jo håbe på, at den kan repareres under garantien. Derfor anbefaler jeg, at du får kvitteringen med, hvis du køber en støvsuger, som er under fem år gammel. Nilfisk, Electrolux og Miele er nogle af de mærker, som giver garanti på fem år, forklarer Michael Sørensen og afslutter:

- Når du har købt en brugt støvsuger, er det altid en god idé at få den tjekket hos en støvsugermand, så småfejl kan udbedres, før de slider maskinen. Priserne begynder på 300 kroner, og så får du både skiftet filter og blæst støvsugeren igennem, så den kan køre problemfrit i mange år.

Find din næste støvsuger fra Electrolux på DBA:

 1. Electrolux Clean 600 Bagged støvsuger EB61C360

  Electrolux Clean 600 Bagged støvsuger EB61C360

  Vacuum Cleaner, Electrolux Electrolux EB61C360, Electrolux Clean 600 Bagged støvsugeren EB61C360 giver god og komfortabel støvsugning. Den er lavet af 50% genanvendt plastik og har et sæt dyser inklus

  1.119,00 kr.08-06-2024
 2. Electrolux Home & Car sæt KIT19

  Electrolux Home & Car sæt KIT19

  Accessories rechargable vacuum cleaner, Electrolux Electrolux KIT19, Med Electrolux Home & Car sættet KIT19 kan du gøre rent selv på svært tilgængelige steder som høje lofter eller skjulte steder som

  336,00 kr.25-05-2024
 3. Electrolux Pure D9 støvsuger PD92-GREEN

  Electrolux Pure D9 støvsuger PD92-GREEN

  Vacuum Cleaner, Electrolux Electrolux PD92-GREEN, Electrolux Pure D9 støvsuger PD92-GREEN tilbyder en højtydende støvsugning i længere tid takket være den optimerede luftstrøm og s-bag Ultra Long Perf

  1.588,00 kr.21-06-2024
 4. Støvsuger, Electrolux Lednings fri

  Støvsuger, Electrolux Lednings fri

  250,00 kr.21-06-2024
 5. Electrolux opladerstander til støvsuger ZE164

  Electrolux opladerstander til støvsuger ZE164

  Accessories rechargable vacuum cleaner, Electrolux Electrolux ZE164, Electrolux opladerstanderen til støvsuger ZE164 klarer udfordringen ved at finde den rette plads til din støvsuger. Udover opbevari

  509,00 kr.01-12-2023
 6. Electrolux ekstra batteri ZE150

  Electrolux ekstra batteri ZE150

  Accessories rechargable vacuum cleaner, Electrolux Electrolux ZE150, Udvid din støvsugers brugstid med dette Electrolux ekstra batteri ZE150. Dette batteri er let at skifte. Med en enkelt bevægelse ka

  846,00 kr.17-07-2023

Drømmer du om en støvsuger fra Electrolux, kan du finde 129 modeller på DBA, mens Miele imødekommer dine ønsker med 89 aktive annoncer.

Støvsugeren er en af de ting, danskerne uden bekymring køber brugt, men hvor mange af os tør egentlig købe elektronik, senge eller legetøj på brugtvaremarkedet? I den her artikel dykker vi ned i danskernes købsvaner og afslører, hvilke ting vi helst ikke køber brugt.

Vi kan godt afsløre, at der sælges flere støvsugere end pølsevogne på DBA, men måske er det netop derfor, vi stopper op, når de skæve genbrugsfund titter frem. Vil du vide, hvor meget du skal give for en pølsevogn, så du kan indfri drømmen om at sælge hotdogs på Strøget? I videoen her kan du møde Abdul, der er klar til at give drømmen om en duftende grillmedister videre til dig.

Relaterede artikler