6 råd til dig, der skal købe en brugt sofa
Bolig

6 råd til dig, der skal købe en brugt sofa

Christine
Christine

Står en ny sofa højt på ønskelisten, men er budgettet lille? Fortvivl ej! Der kan være mange penge at spare, når du køber en sofa på DBA. Vi har allieret os med en ekspert, som her giver dig 6 gode råd til, hvad du skal tjekke, før du køber sofaen brugt.

Ah! Det er skønt at smække benene op i sofaen og tænde for tv’et efter en lang dag på jobbet. Ligger du godt, eller er det tid til at skifte flyderen ud med noget andet? Der er mange penge at spare, hvis du vælger at købe din sofa brugt, men kender du alle kneb til en god og sikker sofahandel?

Én ting er, hvordan sofaen ser ud, men helt anderledes forholder det sig med møblementets skjulte detaljer. For at undgå, at du falder i fælden med fæle fjedre og plettede puder, har vi allieret os med en ekspert på området. I samarbejde med møbelpolstrer Jan Kjær får du nu 6 råd, du med fordel kan følge, før du giver håndslag med sælger og slænger dig på en brugt sofa.

Denne hvide sofa, som oprindeligt er købt i Ilva, kan blive din for 15.000 kroner. Den kan hentes hos Kamma i Valby.
Denne hvide sofa, som oprindeligt er købt i Ilva, kan blive din for 15.000 kroner. Den kan hentes hos Kamma i Valby.

Dette slides hurtigst på en sofa

Sæt dig lige i sofaen. Hvordan føles det? Hvis du føler, at hele din krop er i frit fald på vej mod stuegulvet, er det et tegn på, at fjedrene er slidte, og det er det første, du skal være opmærksom på, når du køber en brugt sofa:

Affjedringen skal være god, for det er den, der sikrer dig god komfort, når du sætter dig i sofaen. Der er det vigtigt, at fjedrene er faste og ikke løse
forklarer Jan Kjær.

Kan du mærke metal stikke gennem stoffet i sofaen, er det også et tegn på, at fjedrene er knækkede eller slidt op. Spørger vi Jan Kjær, om det kan betale sig at reparere fjedrene, svarer han hurtigt:

- I udgangspunktet nej. Det er dyrt at sætte nye fjedre i en brugt sofa. Årsagen er, at en sofa bygges op fra bunden, og derfor må betrækket af, før fjedrene kan erstattes. Det betyder, at en ompolstring af sofaen også kommer på tale, og pludselig kan en billig sofa på den måde blive meget dyr.

Sofaer til salg på DBA netop nu:

 1. Sofa, stof, 3 pers. , Ukendt, Velholdt sofa med god siddekomfort

  Sofa, stof, 3 pers. , Ukendt, Velholdt sofa med god siddekomfort

  500,00 kr.21-02-2024
 2. Sofa, 3 pers.

  Sofa, 3 pers.

  1.500,00 kr.21-02-2024
 3. Sofa, stof, 3 pers. , Ikea Söderhamn, Sælger denne Ikea Söderhamn sofa UDEN betræk. Dette kan købes

  Sofa, stof, 3 pers. , Ikea Söderhamn, Sælger denne Ikea Söderhamn sofa UDEN betræk. Dette kan købes hos ikea i mange farver. Fra røgfrit hjem. Kan leveres på Sjælland mod betaling.

  1.400,00 kr.21-02-2024
 4. Sofa, Sen-empire / Christian VIII, ca. 1835-1840.

Smuk og charmerende, og i det rette element vil d

  Sofa, Sen-empire / Christian VIII, ca. 1835-1840. Smuk og charmerende, og i det rette element vil den bare tage sig rigtig godt ud Super flot stand. Den har hverken skrammer ridser eller pletter. De

  2.995,00 kr.21-02-2024
 5. Sofa, uld, 3 pers. , Erik Jørgensen EJ315, Erik Jørgensen EJ315 sofa. Fritstående tre-pers. sofa med

  Sofa, uld, 3 pers. , Erik Jørgensen EJ315, Erik Jørgensen EJ315 sofa. Fritstående tre-pers. sofa med stel af kirsebær, ryg og løse hynder betrukket med blåt uld med hæftede knapper. Fremstillet hos Er

  9.000,00 kr.21-02-2024
 6. Sofa, læder, 2 pers., Lækker 2 personers lædersofa.
Ca. 2½ år gammelt.
Længde 143, højde 72 og dybde

  Sofa, læder, 2 pers., Lækker 2 personers lædersofa. Ca. 2½ år gammelt. Længde 143, højde 72 og dybde 80 Kr. 1500,- Afhentes i Rønde

  1.500,00 kr.21-02-2024

Du finder lige nu mere end 11.000 sofaer på DBA, og er du på udkig efter en sofagruppe, har du mere end 4.000 valgmuligheder.

Derfor skal du undersøge syningerne før du køber en brugt sofa

Du kan hurtigt se, om der er synlige brugsspor, når du køber en sofa, som allerede har været brugt. Pletter og plamager kan ikke altid fjernes, og er de meget tydelige, kan det blive nødvendigt at ompolstre sofaen.

Du kommer dog ikke uden om også at nærstudere betrækket, for det kan blive løst efter mange års brug:

Jeg anbefaler, at man kigger syningerne efter for at se, om de er ved at sprække. Er syningerne gået op, skal betrækket nemlig skiftes, så puder og skum ikke falder ud af sofaen
fortæller Jan Kjær.

Er du til moderigtig velour, bløde tekstiler eller lækkert læder? Når du vælger en sofa med betræk, er der ifølge Jan Kjær stor forskel på, hvilket materiale sofaens overfrakke er lavet af. Nogle stoffer har nemlig en bedre holdbarhed end andre, og vil du udskyde ompolstringen, kan du med fordel jagte den type betræk:

- Få ting er stærkere end uldstof, så vil du have en sofa, som kan holde i mange år, er det bedre at vælge uld over bomuld, forklarer Jan Kjær.

LÆS OGSÅ: DIY: Sådan ombetrækker du sofaen

Josefine fra Helsingør sælger lige nu denne blå veloursofa til 3 personer for 1.800 kroner.
Josefine fra Helsingør sælger lige nu denne blå veloursofa til 3 personer for 1.800 kroner.

Du må ned på alle fire

Kender du udtrykket med, at man er ved at gå op i limningen? Det skal din nye sofa ikke være. Derfor må du undersøge møblets bund, ben, ryg og arme, før du trykker hånd med sælger og takker ja til købet:

- En bund er dyr at reparere, for det er en vital del af sofaen. Det er derfor en god idé at undersøge, om der er orm i understellet, og om det føles stabilt. Drysser sofaen, er det ikke et godt tegn, for det betyder, at der er skadedyr i træet, eller at det er råddent, fortæller Jan Kjær.

Du må altså ned på alle fire for at være sikker på, at sofaens bund er tiptop, og når du nu er landet på gulvet, kan du samtidig tjekke benene. De skal gerne være intakte og uden synlige afslag og ridser, ligesom de også skal være stabile og ikke må sidde løst.

Det her insidertip må du ikke glemme

Når du har godkendt ben og bund, må du også undersøge, hvordan kvaliteten er på armlæn og ryglæn:

- Skub på armene og se, om de giver sig, og det samme gælder ryggen, som helst skal være fast. En sofa må ikke føles vakkelvorn, for så har den ikke mange år endnu, guider Jan Kjær og giver samtidig et ekspertråd med på vejen:

Arne Jacobsens populære 7’er stol bliver blød i ryggen efter nogle år, og den er derfor et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at tjekke ryggen på sofaer og stole, når man køber brugt. De kan nemlig knække i fineren, der hvor ryggen buer
forklarer han med en kenders mine.

3-personers sofaer til salg netop nu:

 1. Sofa, uld, 3 pers., Velholdt 3 personers modulsofa sælges. Den har ingen pletter, betrækket sidder s

  Sofa, uld, 3 pers., Velholdt 3 personers modulsofa sælges. Den har ingen pletter, betrækket sidder stadig stramt og den er fra et røg og dyrefrit hjem. Er i 100 % uld. Længde: ca. 274 cm. Nypris 15

  3.900,00 kr.21-02-2024
 2. Sofa, velour, 2 pers. , Sofacompany, Sofacompany 2 personers velour sofa

Farve: Velour Lux Vintage

  Sofa, velour, 2 pers. , Sofacompany, Sofacompany 2 personers velour sofa Farve: Velour Lux Vintage Rosauu Str: H: 83 cm x L: 175 cm x D: 89 cm Kommer fra ikke-ryger-hjem uden husdyr Ingen slidtegn

  3.900,00 kr.21-02-2024
 3. Sofa, stof, 3 pers., 3 personers sofa - er ikke brugt særligt meget, fejler absolut ingenting. Meget

  Sofa, stof, 3 pers., 3 personers sofa - er ikke brugt særligt meget, fejler absolut ingenting. Meget behageligt med fantastisk kvalitet. Ved interesse kontakt venligst. Kan afhentes i Horsens

  900,00 kr.20-02-2024
 4. Sofa, 3 pers., 2 sæt sofa 
Består af: 
2×2personer
2×3 personer

  Sofa, 3 pers., 2 sæt sofa Består af: 2×2personer 2×3 personer

  200,00 kr.20-02-2024
 5. Sofa, 3 pers. , Kebe Living, Sælger denne stilrene grønne 2,5 personers sofa fra Kebe Living. Den ha

  Sofa, 3 pers. , Kebe Living, Sælger denne stilrene grønne 2,5 personers sofa fra Kebe Living. Den har stået som udstillingsmodel, så den står som ny. Kebe Living er et dansk møbelhus, der producerer

  9.000,00 kr.20-02-2024
 6. Sofa, Sofa Company, Sælger denne Vera 3. Personers sofa i farven Vega Sand Dune fra Sofacompany. Sof

  Sofa, Sofa Company, Sælger denne Vera 3. Personers sofa i farven Vega Sand Dune fra Sofacompany. Sofaen er købt i sommeren 2020, så kun 3 1/2 år gammel. Da jeg bor alene uden husdyr, børn og i et ikke

  3.000,00 kr.20-02-2024

Du finder et stort udvalg af 3-personers sofaer på DBA netop nu, men har brug for en endnu mindre model, kan du også finde sofaer til 2 personer.

Det her er vigtigt at huske, selvom det virker skørt

Du tænker måske ikke over det, når du står i sælgers hjem omgivet af fremmede dufte, men snus lige til sofaen. Ja, det virker måske lidt skørt at stikke snudeskaftet i betrækket, men det kan være en god idé at gøre:

- Lugten af fugt og røg kan ikke altid fjernes, og lugter betrækket meget kraftigt, kan det derfor blive nødvendigt at ombetrække sofaen. Er det en forholdsvis billig sofa fra Ikea, kan det ikke betale sig, men en arkitekttegnet sofa fra Børge Morgensen eller Hans J. Wegner kan der være fordele i at ompolstre, fortæller Jan Kjær.

I nogle tilfælde kan dårlig lugt renses væk med eddike, men når det gælder kæledyr, bliver det straks sværere. Her kan ikke en gang grundig støvsugning være løsningen, hvis du er allergisk over for dyrehår. De kan nemlig være næsten være umulige at fjerne.

LÆS OGSÅ: DIY: Giv den gamle lædersofa en opfrisker

En arkitekttegnet sofa fra Børge Mogensen er ikke nogen lille investering. Denne model koster 25.000 kroner i skrivende stund på DBA, men til gengæld holder den i mange år på grund af sine gode materialer.
En arkitekttegnet sofa fra Børge Mogensen er ikke nogen lille investering. Denne model koster 25.000 kroner i skrivende stund på DBA, men til gengæld holder den i mange år på grund af sine gode materialer.

Derfor skal du altid købe din sofa først på dagen

Efter alt det hårde arbejde, hvor du både har kravlet på gulvet, snust til betrækket og tjekket fjedrene, er det tid til at sætte sig. Hvordan føles det? Spørger vi Jan Kjær, svarer han, at en sofas siddeevne er mindst lige så vigtig at tage stilling til som udseendet:

Det er vigtigt at prøve sofaen, før man køber den, for komforten er jo i bund og grund altafgørende. Så kan man også høre, om den knirker, for selvom det måske er en lille ting, kan det for nogle blive irriterende i længden
forklarer han entusiastisk.

Det sidste tip vi sender din vej, før du er godt klædt på til at købe en brugt sofa, handler om det tidspunkt, du skal se sofaen. Det kan nemlig være en fordel at prøve en sofa først på dagen, når du føler dig udhvilet. Sidst på dagen er både ben og krop træt, så der er større sandsynlighed for, at du synes, du sidder godt på selv den stiveste pind, slutter Jan Kjær.

Find en arkitekttegnet sofa på DBA:

 1. Hans J. Wegner, GE236, Sofa, Wegner, 3 pers. sofa, model GE 236. Stel af eg, hynder med turkis farve

  Hans J. Wegner, GE236, Sofa, Wegner, 3 pers. sofa, model GE 236. Stel af eg, hynder med turkis farvet stof. Producent: Getama Mål: L 211 x D 82 x H 78 cm Fremstår med alm brugsspor

  12.500,00 kr.21-02-2024
 2. Andreas Hansen sofa egetræ og hørstof, model AH303

  Andreas Hansen sofa egetræ og hørstof, model AH303

  Andreas Hansen, 303, Brdr. Andersen 3 pers. sofa, egetræ og nye hynder, Andreas Hansen sofa model AH303. Design af Andreas Hansen og produceret hos Brd. Andersens Møbelfabrik. Denne model er udgået af

  30.000,00 kr.28-01-2023
 3. Hans J. Wegner fire pers. sofa model GE236/4

  Hans J. Wegner fire pers. sofa model GE236/4

  Hans J. Wegner, Model 236/4, Fire personers sofa, Hans J. Wegner. fire-pers. sofa med stel af massivt sæbebehandlet egetræ, armlæn og løse hynder betrukket med mokka farvet anilinlæder. H. 76 B. 235 s

  27.000,00 kr.10-05-2020
 4. Anden arkitekt, Sofa, Overpolstret Alfred Christensen sofa fra Slagelse Møbelværk.
Fremstår i flot s

  Anden arkitekt, Sofa, Overpolstret Alfred Christensen sofa fra Slagelse Møbelværk. Fremstår i flot stand, nypolstret i lammeuld (natur). Ca Mål L 150 H 83 cm.

  9.500,00 kr.21-02-2024
 5. Børge Mogensen. Fritstående to pers. sofa, model 2212. Nybetrukket

  Børge Mogensen. Fritstående to pers. sofa, model 2212. Nybetrukket

  Børge Mogensen, 2212, To personers sofa, Børge Mogensen 1914-1972. Fritstående to-pers. sofa, betrukket med med indian red elegance anilin læder, løse dun hynder i sider, sæde og ryg, ben af mahogni.

  35.000,00 kr.17-02-2022
 6. Daybed Danish Midcentury - sort læder sofa

  Daybed Danish Midcentury - sort læder sofa

  Anden arkitekt, Daybed designed and produced by Danish architect in the 1960s. Cushions upholstered in buttoned black leather. Frame made of steel - Length 214 cm. Sort læder Arkitekttegnet Dansk -

  10.850,00 kr.08-02-2024

Lige nu er der 550 arkitekttegnede sofaer til salg på DBA, og selvom det lyder dyrt, kan 150 af dem faktisk købes for under 2.000 kroner.

Er du klar til at købe en brugt sofa? Hvis du synes, at du har brug for at have lidt flere fifs i baghånden, før du køber, skal du læse mere her, hvor vi dykker ned i konkrete sofatyper, så du kan blive klædt godt på til din næste handel.

Har du allerede fundet den sofa, som skal stå i din stue, men trænger den til en kærlig hånd, skal du se med herunder. Vi viser dig, hvordan du omformer din sofa til en lækker daybed på ganske kort tid:

Relaterede artikler