Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden
Børn

Kender du alle fem? Ikoniske dukker gennem tiden

Sophie Schou Jensen
Sophie Schou Jensen

Husker du dukken, der kunne spise og tisse, dukkerne lavet af papir og dukken med struttende læber, der tabte til Barbie? Hvis du glemmer, husker vi her på DBA. Se listen her, og se om du kan genkende alle fem dukker.

De er blevet leget med. De er blevet elsket. De er blevet kritiseret. De er blevet taget ned af hylderne. De er kommet tilbage. De er blevet fornyet, og så er de blevet elsket igen.

De mange forskellige dukker, der er blevet produceret gennem tiden, har både været i med- og modvind. Men på trods af kritik, består de stadig, og mest af alt vækker de gode minder fra vores barndom.

Nogle af dem er sågar blevet samleobjekter, fordi de ikke længere produceres. Hvis du er heldig, kan du finde nogle af de udgået modeller her på DBA.

Tag på en tur ned ad ’memory lane’, hvor vi har samlet fem populære dukker fra fem forskellige årtier.

1. Dukken, lavet af papir

Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.
Ane fra Hellerup har i skrivende stund påklædningsdukkerne Store Marie og Lille Marie til salg her på DBA. Hun håber på at få 50 kroner i bytte for de fine papir-dukker.

LÆS OGSÅ: Husker du? Mindevækkende figurer fra barndommen

Det kræver lidt arbejde, før du kan lege med hende. Enten kan du bare ’trykke’ hende ud af arket, eller også skal du have fat på en saks, så du kan klippe hende ud.

Herefter skal tøjet klippes ud. Her skal du koncentrere dig en smule, så du ikke kommer til at klippe de små, hvide papirflapper af.  

Ifølge Den Store Danske så de første påklædningsdukker dagens lys i begyndelsen af 1800-tallet. I Danmark blev de såkaldte Puk-bøger, som udkom i 1950’erne, særligt populære. Som navnet lyder, indeholdt bøgerne påklædningsdukken Puk, som blandt andet havde ridetøj og kjole på.

De forskellige beklædningsgenstande, som hører med til påklædningsdukkerne, er oftest inspireret af modetøj fra den tid, som dukken af pap er udkommet i.

Påklædningsdukker til salg på DBA:

 1. Påklædningsdukker, Dukker, Sælges samlet:
Påklædningsdukke
Interaktiv dukke med lyd
Stylinghoved, de

  Påklædningsdukker, Dukker, Sælges samlet: Påklædningsdukke Interaktiv dukke med lyd Stylinghoved, der medfølger stylingredskaber som hårbørste, spejl, hårbånd med mere. Dukkerne er som nye

  550,00 kr.03-12-2023
 2. Påklædningsdukker, Fineste dukker med magneter så tøjet kan sidde fast, når de står op. Der følger t

  Påklædningsdukker, Fineste dukker med magneter så tøjet kan sidde fast, når de står op. Der følger to standere med.

  100,00 kr.29-11-2023
 3. Påklædningsdukker, Bamse & Kylling "påklædningsdukker"..., Først kan du/dit barn farvelægge dem...
H

  Påklædningsdukker, Bamse & Kylling "påklædningsdukker"..., Først kan du/dit barn farvelægge dem... Har haft dem liggende i mange år... røgfrit hjem.. Sælges for 25 kr. pr. ark.. kan sendes.

  25,00 kr.28-11-2023
 4. Påklædningsdukker, Goki, I god stand.

  Påklædningsdukker, Goki, I god stand.

  150,00 kr.26-11-2023
 5. Påklædningsdukker, 5 dukker og tilbehør click on modeller, super god til jule kalendergave

. Dukke

  Påklædningsdukker, 5 dukker og tilbehør click on modeller, super god til jule kalendergave . Dukkerne klikkes på figurerne, så de både kan ride fotografere og andet. En lille familie købt som et lil

  50,00 kr.21-11-2023
 6. Påklædningsdukker, Our Generation dukke, Our Generation dukke.

Jeg tilbyder også at den pakkes ind

  Påklædningsdukker, Our Generation dukke, Our Generation dukke. Jeg tilbyder også at den pakkes ind i julegavepapir, hvis ønsket. Skal afhentes i Kongsted ved 4683 Rønnede.

  100,00 kr.20-11-2023

Påklædningsdukkerne udkommer oftest som piger. Lige nu er der 555 forskellige annoncer med påklædningsdukker til salg her på DBA.

 

2. 3D-udgaven af påklædningsdukken

Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.
Mathilde fra Frederiksberg sælger i skrivende stund disse 13 Barbie-dukker. De har allesammen nyvasket hår, og der sælges lidt tøj med og et surfbræt. Mathilde sælger helst dukkerne samlet for i alt 600 kroner.

Måske har du hørt om Ruth Handler – måske har du ikke. Hvis du er inkarneret Barbie-fan, har du helt sikkert hørt om hende. Hun er nemlig kvinden bag den ikoniske dukke. Hun fik idéen til at lave Barbie, fordi hendes datter var opslugt af at lege med påklædningsdukker.  

Ruth Handler ville lave en 3D-udgave af påklædningsdukkerne, og det lykkedes. I 1959 fremstillede firmaet Mattel den berømte dukke, som er elsket for at afspejle småpigers drømme om voksenlivet.

Sidenhen er Barbie dog også kommet i modvind. Dukken er især blevet kritiseret for sin fordrejning af kvindekroppens naturlige størrelse og for at være fastlåst i kønsroller. I 2016 tog Mattel kritikken til efterretning og for første gang i 57 år ændrede de på Barbies udseende. Nu udkommer hun også i forskellige højder og med forskellige kurvede former.

Barbie til salg på DBA:

 1. Barbie, Virkelig meget Barbie: en masse dukker, møbler til at indrette et helt hus og en MASSE tilbe

  Barbie, Virkelig meget Barbie: en masse dukker, møbler til at indrette et helt hus og en MASSE tilbehør. Det er godt nok et lol-hus, men det har fungeret rigtig fint alligevel:) Der er for over 10.00

  1.500,00 kr.08-12-2023
 2. Barbie, 7 Barbie dukker og en hest, tror hesten og 2 af dukkerne er "ægte" Hasbro.

Resten er vidst

  Barbie, 7 Barbie dukker og en hest, tror hesten og 2 af dukkerne er "ægte" Hasbro. Resten er vidst ikke

  100,00 kr.08-12-2023
 3. Barbie, Gravid dukke

  Barbie, Gravid dukke

  60,00 kr.07-12-2023
 4. Barbie, Brudekjole, Tre forskellige brudekjoler til Barbie. 50kr for den første og 30kr for de to an

  Barbie, Brudekjole, Tre forskellige brudekjoler til Barbie. 50kr for den første og 30kr for de to andre.

  30,00 kr.07-12-2023
 5. Barbie, Kjoler, Forskellige lange kjoler til Barbie, når hun skal pynte sig ekstra. Pris pr. kjole.

  Barbie, Kjoler, Forskellige lange kjoler til Barbie, når hun skal pynte sig ekstra. Pris pr. kjole.

  50,00 kr.07-12-2023
 6. Barbie, Tøj, Et sommersæt og to habitter til Ken. Pris pr. sæt.

  Barbie, Tøj, Et sommersæt og to habitter til Ken. Pris pr. sæt.

  35,00 kr.07-12-2023

Der er rig mulighed for at få fingrene i en Barbie-dukke her på DBA. Lige nu er der 2.842 annoncer, som indeholder søgeordet ’Barbie’.

3. Dukken, der kan spise og tisse

I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.
I skrivende stund har May fra Fredericia disse tre søde dukker til salg her på DBA. Dukken i autostolen er en Baby Born. Autostolen, potten, hagesmækken og tøjet sælges også. Det hele sælges samlet for kun 150 kroner.

Den kom på markedet i 1991, og den kan både sove, bade, drikke, spise og tisse.

Baby Born, der er produceret af det tyske firma Zapf Creation AG, er solgt i mere end 22 millioner eksemplarer rundt omkring i verden.

Markedsprisen for en normal Baby Born-dukke er 499 kroner, og her på DBA er der rig mulighed for at få fingre i en af slagsen for helt ned til 100 kroner. Du kan også købe diverse tilbehør til dukken. Eksempelvis badekar med bruser, dukketøj, taske, dukkevogn og meget andet.

Baby Born til salg på DBA:

 1. Babyborn, Højstol, Baby Born Højstol, som ny

Se mere:

https://shopping.coop.dk/vare/baby-born-hoej

  Babyborn, Højstol, Baby Born Højstol, som ny Se mere: https://shopping.coop.dk/vare/baby-born-hoejstol-lyseroed-praktisk-dukkestol-med-bord/4001167829271?dfw_tracker=34800-4001167829271&cid=sem29702

  150,00 kr.05-12-2023
 2. New born baby, Sælger denne New Born dukke i strikket tøj.
Sender gerne.

  New born baby, Sælger denne New Born dukke i strikket tøj. Sender gerne.

  125,00 kr.05-12-2023
 3. Puslebord, Baby born sammenklappeligt puslebord med pink metalstel og lyserødt, blomstret betræk.
Pu

  Puslebord, Baby born sammenklappeligt puslebord med pink metalstel og lyserødt, blomstret betræk. Puslepladen kan slås op, så er der plastbadekar med bundventil nedenunder. Fra ikke-ryger-hjem Odense/

  75,00 kr.05-12-2023
 4. New born baby, Newborn baby tøj og babyborn mm., baby born, new born baby og andre mærker tøj og til

  New born baby, Newborn baby tøj og babyborn mm., baby born, new born baby og andre mærker tøj og tilbehør. Vintage fra 1990'erne til tidelig 2000 Tøj (meget forskelligt) rygsæk med plads til dukke. C

  200,00 kr.04-12-2023
 5. Andet, Dukketing, Der er de ting, man ser på de 2 billeder, bl. baby born taske.

  Andet, Dukketing, Der er de ting, man ser på de 2 billeder, bl. baby born taske.

  25,00 kr.04-12-2023
 6. Babyborn, baby born, new born baby og andre mærker tøj og ti, baby born, new born baby og andre mærk

  Babyborn, baby born, new born baby og andre mærker tøj og ti, baby born, new born baby og andre mærker tøj og tilbehør. Vintage fra 1990'erne til tidelig 2000 Tøj (meget forskelligt) rygsæk med plads

  200,00 kr.04-12-2023

Lige nu er der 508 annoncer på DBA med Baby Born-dukken og diverse tilbehør til dukken. Se alle annoncerne her.

 

4. Barbies største konkurrent

Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.
Katja fra Frederiksberg har sat disse to X-mas Bratz dukker til salg her på DBA. Hun vil gerne have 50 kroner i bytte for de to dukker og juleudstyret, der hører med til dukkerne.

Hvis du var barn i 00’erne og vild med dukker – særligt Barbiedukker – husker du helt sikkert også Barbies konkurrent, som blev lanceret i 2001.

Bratz-dukken fik i den grad legetøjsfirmaet Mattel, som står bag Barbiedukken, op i det røde felt. Den nye pige i byen, som havde ’Passion for Fashion’, smal talje, svulmende barm og struttende læber, var nemlig pludselig mere populær end Barbie.

Det fik Mattel til at sagsøge firmaet MGA Entertainment, som står bag Bratz-dukkerne, og deres fremtid var pludselig i fare. Bratz tabte retssagen i 2008, men efter at have været taget ned fra hylderne i 13 år, vendte de tilbage i sommeren 2021.

Dukkerne har dog fået et anderledes look, end dét du kender fra 00’erne. Hvis du mere er til den ’gamle’ Bratz-dukke og de ’gamle’ merchandises, så frygt ej. Der er rig mulighed for at få fingrene i de første udgaver af Bratz her på DBA.

Bratz til salg på DBA:

 1. Bratz, Bratz pony, Spørg gerne ??

Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. 
Send

  Bratz, Bratz pony, Spørg gerne ?? Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. Sender gerne med dao på købers regning reservere ikke i længere tid, medmindre man betaler en del af p

  75,00 kr.07-12-2023
 2. Bratz, Bratz pony, Spørg gerne ??

Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. 
Send

  Bratz, Bratz pony, Spørg gerne ?? Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. Sender gerne med dao på købers regning reservere ikke i længere tid, medmindre man betaler en del af p

  50,00 kr.07-12-2023
 3. Bratz, Bratz pony, Spørg gerne ??

Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. 
Send

  Bratz, Bratz pony, Spørg gerne ?? Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. Sender gerne med dao på købers regning reservere ikke i længere tid, medmindre man betaler en del af p

  50,00 kr.07-12-2023
 4. Bratz, Bratz ponyer, Spørg gerne ??

Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. 
Se

  Bratz, Bratz ponyer, Spørg gerne ?? Skal hentes i Bildsø (4200) eller Løve (4270) efter aftale. Sender gerne med dao på købers regning reservere ikke i længere tid, medmindre man betaler en del af

  50,00 kr.07-12-2023
 5. Bratz, Dukker og frisør, 5 Bratt dukker og en lilla.
Frisør bord 
Det kommer sko med og tøj til hver

  Bratz, Dukker og frisør, 5 Bratt dukker og en lilla. Frisør bord Det kommer sko med og tøj til hver dukke.

  150,00 kr.07-12-2023
 6. Bratz, BIL OG DUKKE, Her er 2 flotte biler med tilhørende dukke.

Prisen er per bil med en dukke.

K

  Bratz, BIL OG DUKKE, Her er 2 flotte biler med tilhørende dukke. Prisen er per bil med en dukke. Kan sendes mod at køber betaler porto

  75,00 kr.07-12-2023

Lige nu er der 737 annoncer med Bratz her på DBA. Her kan du finde de billigste.

 

5. Den nye pige i byen, der overrasker

LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.
LOL Surprise-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver. Mette fra Kastrup sælger denne søde LOL-dukke, som er pakket ud. Hun håber at få 55 kroner i bytte for den. Jannie fra Skanderborg sælger to LOL Surprise-dukker, som endnu ikke er pakket ud. Det er spritnye, limited editions. Hun vil gerne have 160 kroner for dem samlet.

I 2016 kom der en række nye piger til byen. De hedder LOL Surprise-dukker, og som navnet lyder, er deres hovedformål at overraske. Overraskelsesmomentet er også det, der gør dem til nogle af de mest elskede dukker i nyere tid.

LOL-dukkerne kommer i et utal af forskellige udgaver, og når du køber en af slagsen, ved du faktisk ikke helt præcis, hvordan den lille dukke med de store øjne ser ud. Den er nemlig pakket ind i en kugle, som du skal pakke ud.

Fra ny koster dukkerne mellem 129 kroner til 799 kroner. Hvis du ikke ønsker at give fuld pris, kan det godt betale sig at søge efter de overraskende dukker her på DBA. Hvis du er heldig, kan du også finde forskelligt tilbehør, som fra ny vil koste helt op til 2.599 kroner.

L.O.L Surprise-dukker til salg på DBA:

 1. Dukkehus-dukke, L.O.L., 40 små L.O.L. Surprise dukker med en masse tilbehør sælges helst samlet. 
Ka

  Dukkehus-dukke, L.O.L., 40 små L.O.L. Surprise dukker med en masse tilbehør sælges helst samlet. Kan dog deles op i mindre enheder til rimelige priser. ??

  500,00 kr.01-12-2023
 2. L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Violet - Modeduk...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Violet - Modeduk...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , Glitterperle fra LOL Surprise Åbn glitterperlen, og se hvem der er indeni! I perlen, der også er

  330,00 kr.30-09-2023
 3. L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukke, L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Melrose - Modedukke, LOL Surprise fashiondukke Leg, style og gå modeshow med din nye seje veninde. Når du får Melrose

  300,00 kr.30-09-2023
 4. L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Blå - Modedukker...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl Surprise - Blå - Modedukker...

  L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , L.O.L. Dukke i Perle - Glitter Color Change Pearl , Glitterperle fra LOL Surprise Åbn glitterperlen, og se hvem der er indeni! I perlen, der også er

  330,00 kr.30-09-2023
 5. L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Sketches - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Sketches - Modedukker Hos Coop

  L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Sketches - Modedukk, L.O.L. Dukke - Omg - Core S6 - Sketches - Modedukk, LOL Surprise fashiondukke Leg, style og gå modeshow med din nye seje veninde. Når du får Sketche

  300,00 kr.30-09-2023
 6. Andet, LOL, Kæmpe samling l.o.l surprise mv som min datter nu er vokset fra - stort set aldrig leget

  Andet, LOL, Kæmpe samling l.o.l surprise mv som min datter nu er vokset fra - stort set aldrig leget med, kun udpakket. Der er vitterlig for flere 1000 kr i samlingen! Afhentes i Dyssegård eller sen

  399,00 kr.26-11-2023

Lige nu er der 99 annoncer med LOL Surprise-dukkerne. Her kan du se de billigste.

Hvis du gerne vil vide, om du ligger inde med dukker, der er en god sum penge værd, er her to artikler, du bør læse. Hvis du ligger inde med nogle påklædningsdukker, kan du læse her, om de er steget i værdi. Og her kan du læse, om dine Barbie-dukker er steget i værdi.

Én person, der uden tvivl har nogle Barbie’er, der er steget i værdi, er 76-årige Lene Darlie Pedersen, som har samlet på den ikoniske dukke siden 1989. I dag har hun 3.000 af slagsen. Se hendes vilde samling i videoen herunder og læs endnu mere om Lene og hendes samling lige her.

Relaterede artikler