Disse danskere handler brugt som aldrig før
BørnLivsstil

Disse danskere handler brugt som aldrig før

DBA Guide
DBA Guide

Næsten 9 ud af 10 børnefamilier har handlet brugt det sidste år. Det er ny rekord, kan vi konstatere. Vi er nemlig netop udkommet med DBAs årlige Genbrugsindeks, der tager pulsen på Genbrugsdanmark. Her kan du læse, hvilke genbrugsting børnefamilierne foretrækker at købe og sælge.

De fleste børnefamilier kan genkende situationen, hvor de nærmest lige har købt et par sko, og få måneder efter er sønnike vokset ud af dem. Det samme gælder børnetøj, og legetøj kan for den sags skyld også hurtigt blive uinteressant.

Der må derfor være en masse børnetøj, -sko og -ting blandt børnefamilierne, som ikke er slidt ned, og som godt kunne holde til en ny ejer. Og noget kunne tyde på, at disse ting rent faktisk finder et nyt barn at gøre glad.

DBAs årlige Genbrugsindeks er nemlig på gaden, og her undersøger vi, hvem der genbruger, hvordan og hvorfor. I år viser rapporten blandt andet, at børnefamilierne genbruger som aldrig før. Genbrugsindekset viser, at hele 89 procent af børnefamilier inden for de seneste 12 måneder enten har købt eller solgt en brugt vare.

45-årige Anja Laugesen fra Horsens har tre børn, og de køber og sælger flittigt deres ting på DBA med hjælp fra Anja. Anja gør nemlig en dyd ud af at lære dem at genbruge. Du kan se vores videointerview med Anja om genbrug og børneopdragelse nederst i artiklen
45-årige Anja Laugesen fra Horsens har tre børn, og de køber og sælger flittigt deres ting på DBA med hjælp fra Anja. Anja gør nemlig en dyd ud af at lære dem at genbruge. Du kan se vores videointerview med Anja om genbrug og børneopdragelse nederst i artiklen

Disse genbrugsting køber og sælger børnefamilierne

Når en forældre til småbørn sætter sig til tasterne på DBA, er der størst sandsynlighed for, at vedkommende søger efter møbler eller lamper. Det er nemlig de to ting, som danske børnefamilier handler mest af, brugt. 42 procent af familierne svarer nemlig i DBAs Genbrugsindeks, at de inden for det seneste år har købt eller solgt møbler og lamper.

Næst mest populært for dem at handle med af genbrugsting er børnetøj og -sko med 40 procent. 39 procent af børnefamilierne har inden for de seneste 12 måneder handlet med boligtilbehør såsom puder, knager og lysestager.

Legetøj er med 36 procent også en populær genbrugsvare at købe og sælge blandt børnefamilier. Brugt legetøj køber og sælger vi lidt oftere, end når det gælder børneudstyr.

Brio på DBA:

 1. Tog, 38 dreje skinner
20 lige skinner
Færge
Tunnel plus bøjede skinner
Bro
2 selvkørende tog
Forskel

  Tog, 38 dreje skinner 20 lige skinner Færge Tunnel plus bøjede skinner Bro 2 selvkørende tog Forskellige tog Diverse

  700,00 kr.18-02-2024
 2. 4 togvogne, 4 togvogne.
Fremstår flotte.
Er fra røgfrit hjem
3 store 25 kr stykket
1 lille 20 kr.
Ka

  4 togvogne, 4 togvogne. Fremstår flotte. Er fra røgfrit hjem 3 store 25 kr stykket 1 lille 20 kr. Kan sælges samlet for 75 kr

  20,00 kr.17-02-2024
 3. Brio helikopter, Blå Brio helikopter. Pæn stand.
Pris: 20 kr.

Se også annoncen med den røde Brio ra

  Brio helikopter, Blå Brio helikopter. Pæn stand. Pris: 20 kr. Se også annoncen med den røde Brio racerbil i samme serie.

  20,00 kr.13-02-2024
 4. Brio babylegetøj, Blå Brio helikopter. Pæn stand.
Pris: 20 kr.

Rød Brio racerbil. Pæn stand.
Pris:

  Brio babylegetøj, Blå Brio helikopter. Pæn stand. Pris: 20 kr. Rød Brio racerbil. Pæn stand. Pris: 25 kr.

  20,00 kr.13-02-2024
 5. Briotogbane, Stor samling af Briotogbane til mange timers leg.

8 x buede skinner
49 x drejeskinner

  Briotogbane, Stor samling af Briotogbane til mange timers leg. 8 x buede skinner 49 x drejeskinner 20 x lige skinner 6 x korte dreje skinner 6 x deleskinner Udover skinner medfølger alt muligt andet

  900,00 kr.08-02-2024
 6. Togbane med tilbehør, Stor Brio togbane med knap 70 skinner, broer, tuneller og andre sektioner.

Ov

  Togbane med tilbehør, Stor Brio togbane med knap 70 skinner, broer, tuneller og andre sektioner. Over 20 tog/vogne - herunder 1 som kan køre selv. Derudover biler (som også passer til skinnerne) samt

  500,00 kr.03-02-2024

Det mest populære legetøj på DBA

Der er ingen tvivl om, hvad vi oftest søger efter, når vi går ind på DBA-appen for at købe legetøj. Lego bliver søgt på mere end 700.000 gange om året på DBA. Det betyder, at der hver dag i 2020 var omkring 2.000 søgninger på ’Lego’.

En anden populær legegenstand er PlayStation 4, som vi søgte på hele 850.000 gange sidste år.

Vil du læse mere om, hvad vi søgte mest på på DBA sidste år, kan du læse hele listen, her.

SE OGSÅ: Video: Sådan sparer Louise penge på babyudstyr

Louise fra Nørrebro er fraskilt mor til to. Hun har ikke frygtelig mange penge i hverdagen og genbruger derfor en hel del. Hendes genbrugsvaner kan du høre og se i videoen, som DBA har optaget med hende. Vi har linket til den over dette billede
Louise fra Nørrebro er fraskilt mor til to. Hun har ikke frygtelig mange penge i hverdagen og genbruger derfor en hel del. Hendes genbrugsvaner kan du høre og se i videoen, som DBA har optaget med hende. Vi har linket til den over dette billede

Disse ting samler støv hjemme hos børnefamilierne

Vores nye undersøgelse viser, at hvis vi alle solgte ud af de ting, vi ikke længere bruger, kunne vi i gennemsnit tjene 8.000 kroner.

Og vi hjælper også gerne med at udpege, hvilke ting du højest sandsynligt ikke bruger. For skal man tro vores Genbrugsindeks 2021, er det især legetøj og spillekonsoller, som børnefamilierne burde få solgt ud af. Hele 43 procent af børnefamilierne i undersøgelsen har nemlig svaret, at de har legetøj liggende i gemmerne bare til at samle støv. 31 procent har spillekonsoller i hjemmet, som ikke længere bruges.

Garagen og skuret kan du også lige besøge ved lejlighed for at tjekke op på, om noget burde kunne sælges dér. Hver fjerde børnefamilie har nemlig en eller flere stående, hvis hjul aldrig kommer ud og dreje. Dertil svarer 18 procent af børnefamilierne, at de har baby- og børneudstyr, som blot ligger og fylder op.

Babyudstyr på DBA:

 1. Andet, Vandrerygsæk, Asivik, Fin vandrerygsæk til børn/unge med 60 liter. Det er str. s/m svarende t

  Andet, Vandrerygsæk, Asivik, Fin vandrerygsæk til børn/unge med 60 liter. Det er str. s/m svarende til 12-15 år (eller en person på 160 cm). Den er brugt én gang.

  450,00 kr.20-02-2024
 2. Gåvogn, BRIO , Lær at gå vogn

  Gåvogn, BRIO , Lær at gå vogn

  150,00 kr.20-02-2024
 3. Hynde, Pude stolebetræk Triptrap Tripp trapp, Neutralt mønster, Velholdt hyndesæt til Triptrap højst

  Hynde, Pude stolebetræk Triptrap Tripp trapp, Neutralt mønster, Velholdt hyndesæt til Triptrap højstolen

  50,00 kr.20-02-2024
 4. Dyne/pudesæt, Babydyne kapokdyne kapokpude hovedpude, Nsleep, Velholdt og pænt dyne og hovedpude slt

  Dyne/pudesæt, Babydyne kapokdyne kapokpude hovedpude, Nsleep, Velholdt og pænt dyne og hovedpude slt i kapok til baby. Brugt til et barn.

  140,00 kr.20-02-2024
 5. Dyne, Junior dyne, Høie, Høie juniordyne 50 kr.

  Dyne, Junior dyne, Høie, Høie juniordyne 50 kr.

  50,00 kr.20-02-2024
 6. Badeudstyr, Konfidence Babywarma 12-24 måneder, Konfidence, Lyserød Kondfidence Babywarma til de min

  Badeudstyr, Konfidence Babywarma 12-24 måneder, Konfidence, Lyserød Kondfidence Babywarma til de mindste fra 12-24 måneder og fra 12kg. Fra røg og dyrefrit hjem. Dette er en våddragt med korte ærm

  75,00 kr.20-02-2024

De gik glip af 8.000 kroner

Som tidligere nævnt viser vores Genbrugsindeks 2021, at der er 8.000 kroner at hente for alle i gennemsnit, hvis vi tog os sammen og solgte ud af de ting, vi har liggende i skuffer og gemmer blot til at samle støv. Men noget kunne tyde på, at børnefamilierne er for gode af sig, for 28 procent af dem har for nyligt givet en masse ting gratis væk.

Vi har nemlig spurgt børnefamilierne, om de har brugt corona-lockdown-perioden på at rydde op og ud fra gemmerne, og det svarer 53 procent af dem ja til. Men mere end hver fjerde svarer så også, at disse ting har de foræret væk frem for at sælge.

Hvis du vil vide, hvilke børneting der blev sat flest til salg af på DBA i 2020, kan du se listen i denne artikel.

LÆS OGSÅ: NOSTALGI: Se alt det babyudstyr, du selv havde

Sofabordet og sofaen. Det er nok de eneste to møbler, som 49-årige Louise Weiergang Ipsen fra Humlebæk ikke har købt brugt. Louise og kæresten har 5 børn tilsammen, så de er en stor børnefamilie. Louise kan du møde i vores video-serie ’På besøg hos en genbrugselsker’ på DBA Guide
Sofabordet og sofaen. Det er nok de eneste to møbler, som 49-årige Louise Weiergang Ipsen fra Humlebæk ikke har købt brugt. Louise og kæresten har 5 børn tilsammen, så de er en stor børnefamilie. Louise kan du møde i vores video-serie ’På besøg hos en genbrugselsker’ på DBA Guide

Halvdelen af børnefamilierne køber brugt for at mindske overforbrug

Børnefamilierne handler i vid udstrækning brugt for at spare penge og få ryddet op – således er de to motivationer for at genbrugshandle de vigtigste for 6. år i træk. Men i år er det også kampen mod overforbrug, der virkelig spiller ind, når man spørger de danske børnefamilier om, hvorfor de køber brugt.

- Vi har altid vidst, at danskerne er glade for en god handel. Men at det i dén grad også er hensynet til klima og ønsket om at bekæmpe overforbrug, der bonner ud nu, er vi meget glade for. Det viser, at danskerne – og ikke mindst børnefamilierne - virkelig har fået øjnene op for, at ting, der er brugt, men ikke brugt op med fordel kan genbruges, i stedet for at vi hele tiden anskaffer os nyt til stor belastning for klimaet, siger Sofie Folden Lund, talsperson for Genbrugsindekset.

Noget tyder dog på, at det mest er mødrene, der motiveres klimahensyn og kampen mod overforbrug. I hvert fald viser tallene, at det kun er 36 procent af mændene, der tænker over dette, når de køber brugt.

Barnevogne og -udstyr på DBA:

 1. Barnevogn, Emmaljunga NXT90B, liggemål (cm): 98, Flot og velholdt Emmaljunga NXT90B med et liggemål

  Barnevogn, Emmaljunga NXT90B, liggemål (cm): 98, Flot og velholdt Emmaljunga NXT90B med et liggemål på 98cm, som kan klappes rigtig meget sammen, når man skal transportere den i bilen. Der medfølger

  4.000,00 kr.20-02-2024
 2. Kombivogn, Emmaljunga NXT90, Klapvogn fra Emmaljunga i høj kvalitet. Meget velholdt og har altid stå

  Kombivogn, Emmaljunga NXT90, Klapvogn fra Emmaljunga i høj kvalitet. Meget velholdt og har altid stået inde. Klapvognen har store robuste hjul, så den tåler kørsel i skoven eller ujævnt terræn. Sædet

  1.500,00 kr.20-02-2024
 3. Barnevogn, Odder, liggemål (cm): 97, Lækker sort OdderZip barnevogn med ny kurv under vognen. Der me

  Barnevogn, Odder, liggemål (cm): 97, Lækker sort OdderZip barnevogn med ny kurv under vognen. Der medfølger madras, to lagner, original regnslag + myggenet, kopholder, barnevognssele og et ekstra regn

  2.900,00 kr.20-02-2024
 4. Barnevogn, andet mærke Stork, liggemål (cm): 97, Flot vogn 
Står rigtig flot uden pletter eller tegn

  Barnevogn, andet mærke Stork, liggemål (cm): 97, Flot vogn Står rigtig flot uden pletter eller tegn på slid Læderstyr uden tegn på slid Liggemål 97 cm Punkterfri dæk Nem at slå sammen og kan væ

  3.800,00 kr.20-02-2024
 5. Barnevogn, Odder North, liggemål (cm): 97, Sælger vores barnevogn fra 2016 som har været brugt til t

  Barnevogn, Odder North, liggemål (cm): 97, Sælger vores barnevogn fra 2016 som har været brugt til to børn. Barnevognen har punkterfri hjul, X-dream aluminiums stel, justerbart læder styr, diskrete r

  3.500,00 kr.20-02-2024
 6. Kombivogn, Emmaljunga edge duo, liggemål (cm): 97, Kombivogn, Emmaljunga Edge Duo

Liggemål for barn

  Kombivogn, Emmaljunga edge duo, liggemål (cm): 97, Kombivogn, Emmaljunga Edge Duo Liggemål for barnevog: 76 cm Liggem for klapvogn: 97 cm God stand og fungerer perfekt. Fodbremsen er lidt stram og m

  3.500,00 kr.20-02-2024

2.571 annoncer er der lige nu i kategorien ’Barnevogne og kombivogne’. Her finder du blandt andet barnevogne, kombivogne og lift og andre ting.
 

Om Genbrugsindekset

Genbrugsindekset er DBAs årlige undersøgelse, hvor vi måler pulsen på Genbrugsdanmark. Der er i alt gennemført 2.000 online besvarelser blandt danskere i alderen 18-75 år. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning. Derudover suppleres rapporten også med DBAs egne brugerdata. Data er indhentet i perioden 20. januar til 4. februar 2021.

Hele genbrugsindekset kan findes her, Genbrugsindekset 2021.

26-årige Channe Frederiksen fra Nordjylland er mor til to, og hun bruger i den grad DBA. Hun sælger rigtig mange ting hver måned på DBA, og hun har engang solgt noget tøj til én, der skulle medvirke i TV 3-programmet ’For lækker til love’. Channe kan du møde i flere artikler her på DBA Guide. Bare stil dig i søgefeltet og skriv ’Channe’
26-årige Channe Frederiksen fra Nordjylland er mor til to, og hun bruger i den grad DBA. Hun sælger rigtig mange ting hver måned på DBA, og hun har engang solgt noget tøj til én, der skulle medvirke i TV 3-programmet ’For lækker til love’. Channe kan du møde i flere artikler her på DBA Guide. Bare stil dig i søgefeltet og skriv ’Channe’

Når man er en børnefamilie, kan det være svært at vælge bil, for der er mange behov, sådan en bil skal tage hensyn til. Vi har trukket en Kia gennem børnefamiliernes hverdagsudfordringer. Se om bilen klarer det i videoen her, hvor vi blandt andet tester, og der kan være to børnesæder i bilen.

Anja er superbruger af DBA. Hun sælger rigtig, rigtig mange ting på DBA. Næsten for mange, for nogle gange får hun solgt for hurtigt i forhold til, hvad familien synes, der burde sælges.

I videoen forklarer hun, hvordan hun påvirker sine børn med – og inddrager dem i – sine genbrugsvaner på DBA:


Læs mere om Anja i artiklen, her.

Relaterede artikler