Tyske Industrilamper

Tyske Industrilamper

26. juni 2016

Hjemme hos os har vi lamper overalt - og jeg mener overalt.. Jeg, Michael, har især stor forkærlighed for industrilamper fra 30/40'erne. På trods af at nogle af vores lamper  formentligt har været en tur i krig, eller i hvertfald i hænderne på tyske soldater, har de stadig masser af liv i sig - og de gør vores hjem skævt på den gode måde,

Selvfølgelig efter at have presset prisen lidt ned! Man er vel krejler.

Michael

EISERMANN

På gulvet ved vores computer står der en Eisermann/Bosch arbejdslampe/spotlys på en trefod, der kan forlænges og drejes i alle mulige tænklige vinkler. Vi fandt denne lampe på DBA under søgeordet "industrilampe" - og det viste sig, at manden der solgte den alligevel skulle på et lokalt loppemarked - så vi sprang til med det samme!

Eisermann producerede lamper til togbaner, militæret, biler og til eventuelle industrielle behov. Formentligt har vores model her været en del af en militærenhed i 1930-40. De brugte den som spotlys i de mørke nætter.

Da vi erhvervede os lampen, var der en industrifatning deri, så den er skiftet ud med en moderne fatning med en energisparende LED pære i. Skide smart, for lyset er blevet mere behageligt OG det er energivenligt.

Tjek evt Lises DIY video, hvor hun skifter ledning samt fatning på en keramik lampe (Samme princip)


KAISER IDELL

På vores natbord har vi en Kaiser Idell model 6556 T lampe stående. Christian Dell var sølvsmed og startede med at designe lamper på Bauhaus skolen i Weimar.

Efterfølgende designede han lamper til fabrikken Kaiser & Co. Hvorved de første lamper hed “Kaiser Idell"). Dell’s lamper bliver den dag i dag stadig produceret, men for vores vedkommende, vil vi hellere holde liv i de gamle, som har mange år endnu. Mange af de store klassikere er udstillet på MoMA i New York i dag.

Der er rigtig mange om buddet når disse lamper yderst sjældent er på loppemarkederne, så de er næsten umulige at finde til en krejler-pris


DEN UKENDTE SAKSELAMPE

Over vores tegneplads i huset hænger en gammel sakselampe. Jeg har desværre ikke kendskab til navnet på denne lampe, men det er kun en af de mange forskellige sakselamper der blevet lavet tilbage i 30/40’erne. Jeg går udfra at denne lampe også har oprindelse fra Bauhaus skolen.

Ovennævnte Christian Dell har også lavet en sakselampe lignende, nemlig model 6718, men her er prisen en helt anden historie.

De tyske Bauhaus lamper er ret dyre investeringer herhjemme, da de fleste er blevet opkøbt i tyskland og importeret hertil med henblik på videresalg.

Efter min mening er de fleste Bauhaus eksemplarer de flotteste lamper, der nogensinde er produceret.


EISERMANN WANNABE

Ved siden af sofaen har endnu en standerlampe der minder meget om Eisemann lampen, da den også har en justerbar trefod og herudover kan den også justeres i alle mulige retninger. Den er dog en del nyere, men stadig er det en meget sjov lampe med masser af humor og karakteristik.


TYSKE PENDLER

Derudover har vi to tyske pendler som henholdvis hænger over sofabordet og i entréen.


Alle disse ovenstående lamper er blot en lille procentdel af de mange tusinde forskellige gamle industrilamper der findes derude. De har allesammen en eller anden sjov form eller er speciel på sin helt egen måde. Jeg er ihverfald ikke færdig med at erhverve mig sjove/anderledes lamper endnu.

Michael

Gode søge ord i jagten på gamle industrilamper:

  1. Industri lampe
  2. Gammel lampe
  3. Metal lampe
  4. Tysk industri lampe
  5. DDR lampe

 

Held & lykke med søgningen // Michael