Gode råd når du opsætter tapet

20. april 2016

Tapet er en fantastisk opfindelse! Det fås i uendeligt mange farver og mønstre og kan bruges til alverdens projekter. I løbet af et par timer kan man med tapet forandre og forvandle stemningen i et helt rum eller transformere et træt, gammelt møbel til et festligt indslag i indretningen. Og når man bliver træt af det, kan man oftest bare male det over igen. Eller, hvis man skal være grundig: dampe det af og starte på ny.

Der findes mange gode råd til tapet, og vi har da også lavet flere blog-ingdlæg om emnet som i kan se her og her

Udvælgelse af tapet farve/mønster:

VÆR MODIG!
Brug tapet som om der ikke var nogle regler - og i princippet skal du ikke tage for mange med på råd. Hvis du er den modige type, skal du ikke skræmmes af nogle der er mere konservative - og er du den klassiske pige, skal du ikke lokkes ud i noget der føles for vildt.

TÆNK FELTER, FREMT FOR FLADER
Istedet for en hel væg, kunne det måske være optimalt at vælge en enkelt bane eller et felt. På den måde bliver det ikke så "tungt" i udtrykket

REGN EFTER
Når du vil bruge gammelt/videresolgt tapet, skal du lige sikre dig at du får købt nok. Der er noget der hedder mønster gentagelse vs. spild. Dette betyder at hvis du har et meget stort mønster, er det måske meget tænkeligt at du vil få lidt mere spild, end hvis det var mindre mønster, der gentages oftere. Husk at spørge sælger - det burde stå på rulle-emballage

Opsætning:

FORBEREDELSE
Her kan man ikke gøre det for grundigt. Sørg for at væggen er jævn - fx skal alle huller i væggen spartles us osv. Sidder der gamle tapetrester kan det være en nødvendighed at få det af og så gøre væggene jævne

FOR HÅRDT? SÅ SNYD!!!
Hvis der ligger et for stort arbejde foran dig, kan du vælge at bruge en plade at tapesere på istedet en dum, skæv væg. Det gør også at du kan flytte den rundt hvor du nu synes den skal stå (og det virker på en måde ikke så forpligtende?

INDEN DU SKÆRER - MÅL
Det er uhyre vigtigt at du lige måler banen med den anden at mønstret passer med det forrige opsatte stykke (at du har nok til at dække gulv til loft (hvis det da altså er dét du skal)..

HUSK TRÆKKETIDEN
Når man arbejder med tapet, er det noget af det væsentlige at lade tapetet trække tapetklisteret inden man opsætter det. På den måde undgår man at det folder på væggen. Under denne process er det smart at forberede flere baner i forvejen, som så kan trække imens man starter op

SKULDER IMOD SKULDER
Lad endelig være med at lave overlap (selv om det er nemmere, I know), men det er ganske enkelt ikke en fin løsning når man arbejder med mønstret tapet (ej heller savsmuldstapet og ensfarvet!!!)

TEKNIK
Jeg synes det er rarest at starte med at fæstne en bane i toppen. Herefter kører jeg ned i midten med min tapetbørste, indtil jeg når gulvet. Herefter fejer jeg med kosten fra midten og ud til siderne - for at undgå luftbobler. Det er vigtigt at banen (især den allerførste) er lige og i vatter (korriger for skævheder ind imod hjørnet istedet)

Det skal du bruge når du påsætter tapet

  • Dit udvalgte tape
  • Tapetklister
  • Pensel til at påføre klister
  • Skarp kniv/ saks til tapet
  • Tapetkost
  • Evt en tapet-skraber (til at fjerne lufthuller)

tapet børneværelser

Her har Louise J brugt blomstret vintage tapet på børneværelset - se hele indlægget her

Se indlægget med vetaran VW klubben, der fik sig en makeover lige her