Klimahandledagen: 54 % har haft dårlig samvittighed over at smide brugbare ting ud
Livsstil

Klimahandledagen: 54 % har haft dårlig samvittighed over at smide brugbare ting ud

Julie Schoen
Julie Schoen

Klimahandledagen er i morgen, men allerede i ugerne op til har DBA i samarbejde med folkene, der arrangerer Klimahandledagen, spredt budskabet om, at man bør give sit klædeskab et stor kram ved at tage sig mere af dets indhold: Kig på bluserne og bukserne i dit garderobeskab, stil dig kritisk overfor, hvad du rent faktisk bruger, og få doneret eller solgt mindst tre ting, du godt kan undvære fra klædeskabet.

Skraldespanden er et sted, hvor brugte ting, der er brugt op, skal ende deres – forhåbentlige lange – liv. Men for nogle ting slutter rejsen desværre lidt før. Lidt for tidligt. Og det giver selvfølgelig dårlig samvittighed. Også hos danskerne, der desværre i langst størstedelen af tilfældene har prøvet netop dette: At smide noget ud, som stadig kunne bruges.

54 procent af danskerne svarer nemlig i det nyeste Genbrugsindeks, at de har haft dårlig samvittighed over at smide noget ud, som stadig kunne bruges.

- Det sker sikkert i situationer, hvor der skal gøres akut plads til noget andet i skabet, og så er man tvunget til at lave en hurtig handling. Det tager ikke lang tid at give dine aflagte ting muligheden for et nyt liv, men det er klart nemmere at tilegne sig det ”mind set”, hvis man først har fået den vane ind under huden, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig hos DBA.

Derfor vil vi på DBA meget gerne have lagt vanen om at sortere i tide og skille sig af med sine ting på en klimavenligere måde, ind under huden på danskerne. Det bruger vi især den 25. april til. For på torsdag er det nemlig Danmarks nationale Klimahandledag.

En dag, hvor en række virksomheder går sammen for at sætte fokus på, at vi hver især kan gøre lidt, og sammen kan vi skabe forandring. På DBA støtter vi op om Klimahandledagens tema ’Kram klædeskabet’ ved at opfordre folk til bruge dagen som anledning til at rydde op og ud i klædeskabet og i den forbindelse udvælge tre ting fra skabet, som kan sælges eller doneres.

Om Klimahandledagen:

  • Klimahandledagen blev opfundet sidste år, hvor 10.000 danskere ”deltog”

 

  • Her er nogle af de organisationer, der i år, foruden DBA, er med til at sætte fokus på forandring: Grøn Kirke, DOX Danmark, Danmarks Biblioteksforening, Praktisk Økologi, Meyers, Kommunernes Landsforening, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner.

 

  • På Klimahandledagen sørger virksomhederne for at sætte gang i de grønne samtaleemner ved at gøre deres kunder opmærksomme på, at de kan gebærde sig mere klimavenligt. Eksempelvis støtter en del kantineordninger op om dagen ved at servere vegetar-baseret frokost.
Kilde: Klimahandledagen

Her er den største motivation blandt danskerne for at få solgt ud af deres ting

Samvittighedstallet stammer fra det seneste Genbrugsindeks, hvor danskerne også er blevet spurgt, hvad deres største motivation til at sælge brugt er. Her lyder svaret, ’at få ryddet op og få gjort mere plads’.

- For at sikre, at vi får flest mulige med på initiativet, ligger vi os op af det, der er den største motivationsfaktor: Ryd op i klædeskabet, skab mere plads ved at finde mindst tre ting, der kan få et nyt liv hos en anden, fortæller Julie Schoen.

Fakta fra det seneste Genbrugsindeks

54 % har haft dårlig samvittighed over at smide noget ud, der stadig kunne bruges.
Blandt kvinder er et hele 62 %, blandt mænd 46 %.

Hele 88 % af danskerne mener, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle i forhold til at skabe et bæredygtigt samfund.

38 % af dem, der genbruger, ser dét, at de gør noget godt for klimaet, som en af de vigtige årsager til at købe genbrugsvarer.

25 % af dem, der genbruger, ser dét, at de gør noget godt for klimaet, som en af de vigtigste årsager til at sælge genbrugsvarer.

Kilde: Genbrugsindekset

Klimadagen giver anledning til at minde om, at genbrug er godt for miljøet

- Klimahandledagen er også en oplagt mulighed for os her på DBA til at sætte fokus på, at genbrug er en af vejene frem i forhold til at blive mere klimavenlig. Der er jo mange fordele ved at købe og sælge sine brugte ting, og selvom oprydning og dét at tjene eller spare penge vejer tungest, kan vi se, at flere og flere danskere genbruger, fordi det for dem er en måde at bidrage mere positivt til den grønne omstilling, fortæller Julie Schoen.

Ifølge det seneste Genbrugsindeks, er det tydeligt de 16-30-årige danskere, der i størst omgang angiver ’at gøre noget godt for klimaet’ som en af de vigtigste årsager til at købe og sælge brugt.

Klimahandledagen falder på samme dag, som DBA lancerer en ny kampagne: ’DBA Live:, hvor ting sat til salg på DBA bliver vist på storskærme rundt omkring i Danmark med budskabet om, at intet er for stort eller småt til at blive sat til salg. Alt kan sættes til salg, og det kan de tre ting fra dit klædeskab også.

DBA Live - DBAs nye kampagne, som også sætter fokus på, at alt kan sættes til salg.
DBA Live - DBAs nye kampagne, som også sætter fokus på, at alt kan sættes til salg.

Relaterede artikler